Kesztölc Kestúc

keresés

Az adventi vásárról jól ismerjük Krisztinka karácsonyi ostyáját. Most az Ízőrzők műsora számára is elkészítette Nebehaj Józsefné, Krisztinka, a sütésben lánya, Krisztina segített.

Hozzávalók: 1 liter víz, 50 dkg liszt. A mézes változathoz: 1 liter víz, 50 dkg liszt, 2 evőkanál olvasztott kacsazsír, 25 dkg méz.

A vizet tálba öntjük, rászitáljuk a lisztet. Az egészet csomómentesre keverjük. Akkor jó, ha tejszín sűrűségű állaga van.

A gázon felmelegítjük a sütővasat, átkenjük kevés zsírral, beleteszünk egy kis merőkanálnyi masszát, összenyomjuk, és mindkét oldalán fél percig sütjük. A szélén kicsordult tésztát késsel lehúzzuk.

Egy perc után óvatosan, kés segítségével kivesszük a formából, és amikor már az egészet kisütöttük, akkor ollóval a széleit kiigazítjuk.Ezt a natúr ostyát mézzel locsolva, vagy dióval, aszalékokkal lehet fogyasztani.

Az édes változatnál a liszttel elkevert vízbe kacsazsírt és mézet csurgatunk.Az előzőhöz hasonlóan sütjük, amikor elkészült, a vasat szétnyitjuk, és azonnal feltekerjük egy fa rúdra. Rögtön lehúzhatjuk, megtartja a henger alakú formáját.

Kesztölcön ezt az ostyát karácsonykor, vacsora előtt fogyasztja a család.

Az opladkit Nebehaj Józsefné, Krisztinka, és lánya, Klányi Krisztina készítették el. A háttérben Kochnyák Sándor.

Olvasta már?