Csóka János, tartományfőnök részvételével Pálos misét és közösségi kertészkedést tartanak a kesztölci Pálos Gyógynövénykertben. Az esemény végén a helyben termelt fűszerekkel ízesített ételekből lesz kóstoló.

A Pálos Gyógynövénykertet a Kesztölci Borklub hozta létre a Magyar Pálos Renddel közösen. A kertet 2016-ban szentelte fel Csóka János tartományfőnök atya. 

Pálos mise Klastrompusztán, 2016Pálos mise Klastrompusztán, 2016A Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású és ma is létező férfi szerzetesrend, melyet Esztergomi Boldog Özséb szervezett meg a 13. század közepén a pilisi hegyekben szétszórtan élő remeték egy közösségbe való összegyűjtésével. Első templomukat és kolostorukat e hely közelében, a Kesztölc melletti Klastrompusztán építették fel. A Pálos Rend a 15. és a 16. századi Magyar Királyságban az egyik legnépszerűbb szerzetesrend volt. Kolostoraik és szerény templomaik általában a lakott helyektől kissé távolabb feküdtek. Gazdálkodtak, zöldséget és gyümölcsöt termesztettek, több kolostoruk működtetett malmot, az arra alkalmas vidékeken szőlőt is telepítettek, a böjti napokra szánt halakat pedig a kolostorok mellett létesített kis halastavakból nyerték. Jellemzően nem voltak hatalmas birtokaik.

Hegyi Szabolcs a gyógynövénykert tábláját faragjaA középkori kolostorok kertjeiben – így a pálosoknál is – a zöldségek és gyümölcsök mellett gyakran gyógynövények is voltak. Mindezekkel a szerzetesek nemcsak önmaguk ellátásáról és gyógyításáról gondoskodtak, hanem az éppen szállást kérő utazókról és zarándokokról is.

A Templomi Kórus a Pálos Gyógynövénykert szentelésénélEgy a XIV.. század végén IV. Vencel cseh király számára Itáliában készült – a gyógynövények használatát leíró, több mint száz rajzzal kísért – latin nyelvű kézirat egyik bejegyzése szerint a pálosok jól ismerték a gyógynövényeket és azok használatát. A kódexet ma Rómában őrzik, de a XV.. században Budán, Mátyás király könyvtárában vagy Budaszentlőrincen a pálosok főkolostorában volt.

Simonek Antal, Kochnyák Sándor és Radovics Istvánné képviselők, Vöröskői István polgármester a pálos szentmisén MárianosztránKesztölci Pálos gyógy- és fűszernövénykertben – melyben a tájegység régi, hagyományos gyümölcsfajtái is helyet fognak kapni – a fontosabb gyógy- és fűszernövények bemutatásával, sokféle felhasználhatóságuk megismertetésével szeretnénk felidézni a régi kolostori kultúra egy kis szeletét és az egykori szerzetesek tevékeny életét.

Csóka János tartományfőnök atya levendulát ültet a gyógynövénykertbenA gyógynövénykertben kakukkfű, orvosi zsálya, borsikafű és izsóp található. A kakukkfűből nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások.

Pálos atyák látogatása a gyógynövénykertben, 2017Az orvosi zsályát összehúzó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt gyomor-, bélhurut, ill. hasmenés esetén használjuk főzetét. Hatékony izzadásgátló, ezért hőhullámok és éjszakai izzadás ellen is ajánljuk. Légúti betegségekre és a húgyutak fertőtlenítésére is használhatjuk. Lázcsillapító hatású. Ösztrogénszerű hatóanyagai miatt fájdalmas menstruáció és változókori panaszok enyhítésére fogyaszthatjuk teáját. Vértisztító hatása miatt külsőleg nehezen gyógyuló sebeket is kezelhetünk vele. 

Dr. Magyar Pál atya a pálos misén, 2016A borsikafű íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket.

János atya a gyógynövénykertbenAz izsóp kiváló köhögéscsillapító, izzadásgátló, vérnyomásemelő. Használható herpesz, asztmás és hörghurutos bántalmak ellen, étvágyjavító hatású. Teája kámfor típusú komponenst tartalmaz, köhögéscsillapításra, köptetésre javallt. Forrázata herpeszes felületek borogatására használható.

Borítóképünk 2016-ban készült, a Pálos Gyógynövénykert szentelésénél