Kesztölc Kestúc

keresés

Aki teheti, támogassa őket az adója 1%-ával! A Önkéntes Tűzoltó Egyesület adószáma: 18603990-1-11 Siska Gábor beszámolójából kidrül: tavaly is derekasan helytálltak, részt vesznek a falu életében, megérdemlik a támogatásunkat.

Beavatkozást igénylő káreseményekben szerencsére nem bővelkedő évet hagytunk magunk mögött 2016-ban. Több idő maradt a tanfolyamokra, gyakorlatokra, papírmunkákra és a fejlesztések mozgatórugójára: a pályázatok írásra. A téli időszak műszaki mentései, valamint síkosság mentesítési tevékenységeit követően tavasz első felében gőzerővel indult a pályázatírási projekt. Idén 3 pályázatunk is sikeresnek bizonyult!

A hagyományos tűzoltó versenyeken tradicionálisan részt vettünk Tárkányban (Extrém kategória III helyezéssel), illetve Süttőn. Tanfolyami továbbképzések folyamatosak. Idén 1 fő tett sikeres tűzoltó alaptanfolyami vizsgát, valamint 9 fő tűzoltó-technika kezelői vizsgát. Év végén beiskolázásra került a nyertes pályázat által 11 fő tűzoltó-technika kezelői vizsgára, illetve 2 fő PÁV1 vizsgára. Nyertes pályázatunk továbbá oltástechnikai és műszaki mentési felszereléshez juttatott bennünket. (sisakok, kesztyűk, kiegészítők, téligumi) A TURUL-ban továbbra is ellátjuk a speciális szolgálatot egyesületünkből, jelenleg megyei, illetve szükség esetén, országos szinten.

Februárban a megyénkben szolgáló ÖTÉ-k között –a kiemelt helytállásuk eredményeként- leselejtezett, de használható gépjárműveket adtak át. A három megyei ÖTE egyike Kesztölc ÖTE lett, kiemelve a tűzoltási, műszaki mentési feladataik melletti, hó-helyzet kezelési, illetve árvízvédelmi megyei munkánkat. Így eszközparkunk a gyorsbeavatkozó gépjármű mellett, egy csapatszállítóval bővült. A jogszabályi változásokat követve módosítottuk alapszabályunkat és vezetőségválasztást is tartottunk. Idén 2 TURUL gyakorlaton is részt vettünk.

A tatabányai Szent Borbála kórházra zuhant helikopter okozta krízishelyzeti mentésben májusban és komplex képességek szituációs gyakorlatán novemberben. A folyamatos többnapos, november 4-től 6-ig tartott közös TURUL szituációs gyakorlaton, több képességgel, (USAR, kutyás, alpin, mentőhajós, tűzoltó, drón, eü.) szélsőséges időjárás mellett gyakorolhattuk a speciális beavatkozásokat. A nyáron végrehajtott nagyszabású tűzoltó gyakorlaton (megye összes tűzoltója) kiemelt létszámmal és technikával vettünk részt Máriahalmon. Itt szerzett minősítő vizsgát Kesztölc települési mentőcsoportja is, aminek magja a z ÖTE állományából került ki.

Egyesületünk létszáma módosult, feladatrendszerünk kiterjesztésre került. A tűzoltás és műszaki mentés mellett, kutyás keresés (jelenleg eltűnt személy keresés) és alpintechnikai mentés is profilunkat fémjelzi, mely többletgyakorlatot igényel az állománytól. Egyesületünkben az elmúlt évben egy újabb ifjúsági csapat kovácsolódott össze és bizonyított a versenyeken, gyakorlatokon.

Lelkesedésben nem volt hiány. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a debütáló versenyek szabályossági értékelésében kiemelt figyelmet és elismerést kaptak a hivatásos bíróktól. Ők már az egyesület életének aktív szereplőivé váltak. Főként a nyári szünet ad lehetőséget a játékos tanulásra, de nagy érdeklődéssel figyelik és vesznek részt az évközben szervezett, felnőttek felkészítésében, gyakorlataiban is. A hazai és külföldi versenyek, valamint tűzoltóság- látogatások, rendezvények kiemelt programnak számítanak.

Részt vállaltunk a TE SZEDD hulladákgyűjtési megmozdulásokon az elmúlt évekhez hasonlóan. A községi gyereknapon, a községi családi napon, illetve a süttői tűzoltóversenyen, gyakorlattal és kipróbálható mentési kötélpályával színesítettük a programokat.

Képviseltettük magunkat a Magyar Tűzoltó Szövetség, illetve a Katasztrófavédelem szervezett konferenciáin, értekezletein. A megyei MTSZ szervezetébe, az idei tisztújításon elnökségi tagként ismét beválasztásra került egyesületünk elnök-parancsnoka.

Sportesemények tekintetében a tűzoltó sportok mellett, teljesítettük a Gerecse 40-t és a Balaton átúszást egyéniben.

A község rendezvényeit biztonágtechnikailag, tűzvédelmileg, illetve (katonai) protokol szinten idén is maximálisan támogattuk, segítettük. (gyereknap, családi nap, szüreti napok, koszorúzások, felvonulások, tűzőrség, pálos mise, szülinapi óvodai meglepetés bemutató)

Beintegrálódtunk az idei művelődési ház szervezésében elindult témahét és könyvtári napokba, ahol előadást tartott a parancsnokunk a helyi tűzvédelemről és az ÖTE működéséről. Tisztelettel vettünk részt a sajnálatos módon elhunyt jótevőink, kollégáink, illetve kollégáink közeli hozzátartozóinak temetésén is. Elbúcsúztattuk tűzoltó protokoll szerint egykori egyesületi elnökünket Kispataki János bácsit, akinek sokat köszönhetünk egyesületünk fennmaradásáért, illetve egykori megyei katasztrófavédelmi igazgatót Czomba Péter ezredes urat.

Tűzoltó táborunkat a szokásos programokat átírva (KMSZ-képzés, esztergomi tűzoltóság laktanya látogatás, technikai akadálypálya verseny, jamboree) tartottuk. Az augusztus 5-7-ig tartandó zártkörű tábor nyilvános programjai, továbbra is szabadon látogathatóak, megtekinthetőek voltak!

A beavatkozások tekintetében a tűzesetek száma csökkent, a műszaki jellegű beavatkozások száma nőtt, de összességében nagyságrendekkel kevesebb káresemény történt községünkben az elmúlt évhez képest. Az iskolai tűzriadó gyakorlat ismét új feladatokkal kibővült létszámmal, rendben lezajlott. A hatósági, munkavédelmi, műszaki szemléken megfeleltünk. Vonuló képességünket fenntartva teljesítettük az idei év tűzvédelmi-, segítségnyújtási szolgálatát. Ez hétköznap reagáló szolgálatot, hétvégén készenléti, ügyeleti szolgálatot jelent, továbbá a községünk társadalmi, illetve protokolláris munkáiban való részvételt (síkosság-mentesítés, vízbiztosítás, vízelvezetés-szivattyúzás, tűzcsapok karbantartása, ünnepek biztosítása, stb.) Áprilisban komplex házi szituációs gyakorlatot hajtottunk végre az esztergomi tűzoltóparancsnok úr szakmai kontrollja mellett.

Vonulós parancsnokként arra törekszem, hogy minden feltételt, felszerelést biztosítsak feladataink maradéktalan és biztonságos végrehajtásához. Az idei pályázati lehetőségeket többek között eszközbeszerzésre, oktatásra és szertárfejlesztésre orientáltam. Műszaki mentés gépeinek pályázaton nyert képzésével tovább bővült bevethetőségünk. A több megyei helyszínen megrendezett I.Szent Flórián Kupa kesztölci megmérettetését egyesületünk dolgozta ki és bonyolította le, elismerő szakmai értékelést vonva maga után.

Köszönettel tartozunk Vörösköi István polgármester úrnak, aki biztosította az Önkormányzat évközi, rugalmas, sokoldalú támogatását. Továbbá köszönet a Képviselő Testületnek, illetve a Polgármesteri Hivatal valamennyi dolgozójának, akik ránk gondolva fáradoztak, segédkeztek. Köszönet az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének és dolgozóinak, valamint az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnokának, illetve tűzoltóinak az idei évben nyújtott szakmai segítségüket!

Úgy érzem, eredményes évet zárhat egyesületünk. A szoros kapcsolatunk a Hivatásos erők egységeivel továbbra is töretlen. Az utánpótlás kellően felzárkózott, bővülésük és képzésük továbbra is folyamatos. A megmentett területek, illetve az egyéb segítségnyújtási feladataink közvetve és közvetlenül is nagy számot mutatnak. A jövőben is hatékonyan részt kíván venni az egyesület községünk kármegelőzési, kárfelszámolási, protokolláris, illetve társadalmi feladataiban.

Kesztölc, 2017. február 12

 

Siska Gábor
Elnök
Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Kesztölc

 

 2016

Vonulási

Kivonuló

Feladat

Szükséges

sorsz.

dátum

idő

hely

létszám/fő/

 

táv/km/

1.

02.03

7;30

Községi utak,járdák

4

Hó és jégmentesítés

21

2.

02.07

5;00

Községi utak,járdák

5

Hó és jégmentesítés

33

3.

02.10

19.00

Szent Isván u.

5

Busz elakadás

5

4.

02.11

8.50

Községi utak,járdák

5

Hó és jégmentesítés

26

5.

02.17

6.45

Községi utak,járdák

6

Hó és jégmentesítés

20

6.

03.06

20.07

Petőfi S. u. 89.

7

Kéménytűz

4

7.

04.19

18.54

Esztergomi u. 43.

4

Műszaki mentés

9

8.

05.14

17;10

Klastrom út

8

műszaki mentés

15

9.

08.15

10;45

Dózsa Gy. út 8.

4

Kigyulladt autó

5

10.

09.16

20;45

Galagonya út

7

Méhraj a lakásban

10

11.

09.29

19.25

Klastrompuszta

9

barlangnál eltévedtek

13

12.

10.28

17.15

Klastrompuszta

6

Fakidőlés-eltakarítás

10

13.

10.25

18.15

Hegy alatti út

4

Villámcsapás-(fa)

11

14.

11.21

9.00

Eszterrgomi-Iskola út

3

Veszélyes fakivágás

4

15.

12.30

18.00

Erzsébet park

3

Kidőlt fa

8

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.