Kesztölc Kestúc

keresés

Határon innen és túl egyre többen tiltakoznak a párkányi szemétégető megépítése ellen. 

A szlovákiai Párkányban hulladékégető építését tervezik. Az üzem évente 20 ezer tonna autógumit és műanyagot dolgozna fel. Esztergom lakott területei nagyjából 2 km-re találhatóak a tervezett üzemtől, Tát, Dorog, Tokodaltáró 5-7 km-re fekszik. A közelség miatt jelentős környezeti hatással kell számolni, különösen azért, mert a táti hivatalos meteorológiai mérőállomás szerint az uralkodó szélirány a térségben NyÉNy-i.

Párkányi képviselők a polgármester eljárása ellen

A hulladékfeldolgozó beindításához kikérték a párkányi önkormányzat véleményét is. Párkány hirdetőtábláján február 2-án tették közzé a szándéknyilatkozatot, amit a lakosok február 22-ig véleményezhetnek. A téma azonban nem került be az önkormányzat keddi ülésének napirendi pontjai közé. képviselői indítványra utólag sorolták be. A város képviselőinek zöme úgy véli, hogy a tervezett beruházással kapcsolatban lakossági fórumot és rendkívüli testületi ülést kellett volna összehívni.

Az MKP aláírásokat gyűjt

A szlovákiai Magyar Közösség Pártja közleményben ítélte el a hulladékégető megépítésének tervét. Párkányban több helyszínen gyűjtenek aláírásokat a terv ellen.

Online petíció 

Néhány nappal a testületi ülés előtt civil kezdeményezésként aláírásgyűjtés kezdődött. „Nem értünk egyet azzal, hogy Szlovákia egyik legismertebb fürdővárosában, Párkányban szemétégető épüljön. Nem engedhetjük, hogy Párkányban veszélyes hulladékot hasznosító égetőüzem létesüljön, ahol évi 20 ezer tonna műanyagot és gumit dolgoznának fel." Az internetes petíciót már több mint 1600-an írták alá.

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés tájékoztatást kér

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Zoltai Dániel és dr. Balogh Zoltán képviselők ezért előterjesztéssel fordultak a megyei közgyűléshez, ugyanakkor előterjesztést adott be a Jobbik frakciója is. A képviselők egyhangúan elfogadták a határozati javaslatot, mely szerint a közgyűlés tiltakozik a hulladékégető megépítésének szándéka ellen, továbbá felhatalmazta Popovics Györgyöt, hogy az intézkedésre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerveket megkeresse, kérve annak kivizsgálását, hogy a tervezett beruházás milyen környezetterheléssel járna Komárom-Esztergom megye szempontjából.

Esztergom: testületi állásfoglalás várható

Rendkívüli üléseket tart Esztergom képviselő-testülete február 21-én . Párkány tervezett hulladékégetőről egyeztet állásfoglalást a városvezetés.

A párkányi polgármester védekezik

A párkányi polgármester közleményében elismeri, hogy a Városi Tanács nem tárgyalta az ügyet, azzal védekezik, hogy három bizottságban is szó volt róla, és a tervezetet kifüggesztették a Tanács épületében. Hivatkozik arra is, hogy a honlapon elérhető volt a tervezet, de ezt se most, se korábban nem láttuk a párkányi honlapon.

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.