Kesztölc Kestúc

keresés

Március 22-én tartják világszerte a víz világnapját, a Fővárosi Vízművek ehhez kapcsolódva két napra megnyitja az egyik leglátványosabb létesítménye, a kőbányai víztároló medencét a látogatók előtt.

A kőbányai telep területén van a vízellátási rendszer legrégibb, ma is működő műtárgya, az 1868-71-ben, téglából épült 2 x 11.000 m3-es medence, melyet olasz kőműves mesterek irányításával építettek. Bővítésként 1970-ben épült négy darab 5.000 m3-es medence is, melyek helyigénye miatt az addig ott álló víztornyot lebontották.

A X. kerületi Ihász utca 29-es szám gyakorlatilag egy kisebb parknak is megfelelne – az utcáról bepillantva csak egy díszesebb tégla "őrbódét" látunk a fák között. A kisebb építmény viszont más titkot rejt, méghozzá egy föld alatti világot, két, egyenként 11 000 köbméter víz befogadására alkalmas víztározót.

Kőbányai víztározó, 146 éve zavartalanul működik és látja el feladatát. Évente egyetlen nap léphet be halandó a katedrálisokat idéző, lélegzetelállító intézménybe. A víztározóba lépcsősoron juthatunk le, majd egy csigalépcső vezet az építmény "gyomrába". A felhasznált téglák hazaiak, ha figyelmesen szemügyre vesszük őket, néhányban látszik a "Tatai Uradalmi Téglagyár" nyomás. Több színű téglával is találkozunk, s persze a víz is színezi őket, a két oszlopsoron egészen jól látszik, meddig telik meg a csarnok vízzel. Az eltérő színek miatt szinte mozaikosnak tűnnek a falak, ezzel emelvén a különleges létesítmény esztétikai élményén.

A víz a két "szökőkútnak" is beillő márvány beömlőnyílásokon áramlik be a csarnokba, mikor feltöltik azt, és körülbelül 12 óra alatt éri el a kívánt szintet. Igazán érdekes érzés egy ilyen monumentális, föld alatti épület gyomrában középen állva azon tűnődni, hogy micsoda mérnöki munka kellett ahhoz, hogy ma is működjön az intézmény.

Na ezt a medencét lehet megnézni március 22-én az iskolai csoportoknak, március 25-én, szombaton pedig a családoknak 10 és 16 óra között. Ezen a napon a látogatók önállóan barangolhatnak a létesítményben, de a programot a fegyveres biztonsági őrök és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáik bemutatója egészíti ki.

22-én ovis és iskolás csoportokat, 25-én pedig családokat várnak sok szeretettel.

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.