Kesztölc Kestúc

keresés

Halak, kagylók, hínár és rozsdás lomok kedvenc tavacskánk, a Pala víztükre alatt. Szabó Tamással, a Pala búvárával beszélgettünk.


Hogyan kezdtél el búvárkodni?

Egészen fiatal korom óta rajongok a búvárkodásért. Sokáig gondoltam, hogy ez számomra egy elérhetetlen világ és maradtak a természetfilmet. Aztán körülbelül 15 évvel ezelőtt felhívott egyik kollégám, hogy indul egy tanfolyam, részt veszek e rajta vele. Természetesen egyből igent mondtam.

Mi a civil foglalkozásod?

Hivatásos katona voltam, most szolgálati nyugdíjas és mellette vállalkozó vagyok.

Egy merüléssel mennyi időt lehet lent tölteni?

Általában 50-60 perc. De ez függ attól, hogy milyen mélyre megyünk, mennyi levegő van nálunk és még rengeteg tényezőtől.

Milyen felszerelést használsz a víz alatti fényképezéshez?

Egy sima kompakt gépen van amit beletettem egy vízálló tokba. Plusz használok külső vakut is. A profibbak tükörreflexes gépet használnak, de nekem elég ez is.

A halakat nagy kihívás lehet fényképezni

Igen. Bár a ragadózóhalak mint például a csuka, harcsa nem félénkek. Egész közel engednek magukhoz. A békés halak viszont kimondottan félnek. Egy pontyot, kárászt sokkal nehezebb lencsevégre kapni.

Palán kívül hol szoktál búvárkodni?

Főleg az édesvizeket szeretem. Szerencsére sok tisztavízű tó van a környéken itt is és Szlovákiában is. A Palán ezelőtt 5 évig nem merültem a jogi viták miatt. Persze nem hagyjuk ki az alkalmakat amikor lehetőség van egy adriai vagy vörös-tengeri merülésre.

A Dunában merültél már? 

Csak a pilismaróti öbölben. A Dunához speciális felszerelés kéne. Rengeteg előkészület és nem sok élvezet. A látótávolság nagyon kicsi. Viszont mostanában egyre több barlangi merülésünk van. Ezek mindig izgalmasak. 

Egész évben búvárkodtok?

Igen. Mind a 12 hónapban. 

Nem hideg ilyenkor a víz?

Megfelelő felszereléssel nem. Ma 7-8 fokos volt a Pala vize és 65 percet voltam lent.

https://www.facebook.com/oboldivecenter/videos/430586737275200/

A családod nem félt?

Nem olyan veszélyes sport ez. A lányommal együtt merülünk, a feleségem jobban érzi magát a parton.

Van kedvenc búváros természetfilmed?

Jacques-Yves Cousteau örök kedvenc, de mindent megnézek ami kapcsolódik a búvárkodáshoz.

Hol találunk meg titeket ha ki szeretnénk próbálni?

Május 1-től az Öböl Music Beach-en várunk mindenkit sok szeretettel. Vannak komplett tanfolyamaink, de aki nem biztos még magában az jelentkezhet próbamerülésre is. Ezek 15-20 percesek körülbelül.

Borítókép: Pohl András fényképe

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.