Kesztölc Kestúc

keresés

Salánki Gábor 18 éves gimnazista. Az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban tanul, végzősként. Születése óta Kesztölcön él, ministrál, rendszeresen fellép a kesztölci rendezvényeken.

Mi inspirálja arra, hogy részt vegyen nagyon aktívan a falu eseményein: remekül tud szerepelni, szavalni?

Szeretem Kesztölcöt, illetve a szereplések alkalmával a saját gondolataimat is kifejezhetem egy szavalatban. Visszajelzést mindig és folyamatosan kapok, többségében pozitívakat. A hosszú távhoz meg csak annyit, hogy ahogy időm engedi, úgy tudok majd szerepelni, részt venni a falu rendezvényein aktívan.

Ministrál, a templomban is aktívan jelen van.

A keresztény értékek utat mutatnak, sokszor a Biblia egy-egy része segít át komolyabb magánéleti akadályokon. Rengeteget tanultam Szent Pál leveleiből, a kitartásomat és szorgalmamat az Ő írásainak köszönhetem.

Miként látja korosztályának helyzetét általánosságban?

A fiatal nemzedék felületesebbé válik. Az igazán kiművelt tudás nem érték már kortársaim többségének körében, egyre kevesebben olvasnak verseket, regényeket. Annyi információt kapunk akár 10 perc alatt az okostelefon és az internet segítségével, amennyit régebben egy ember egy egész életen át kapott. Ez rendkívül káros (lehet), ha nincs megfelelő értelmi nevelés a szülők részéről a gyerek felé. 18 éves korára az egyénnek már kialakult értékrendje van, ha a megfelelő nevelést, szülői útmutatást megkapta az előző 17 évben.

Mit gondol mért van kevés fiatal a falu eseményein, rendezvényein, mért nehéz kimozdítani őket?

Az egyik ok az értékrendhiány. A másik ok az, hogy egy-egy rendezvényre elmenni számukra időigényes, és nehezükre esik legalább egy órát a kultúrával eltölteni, a szubkultúrák szinte bárhol és bármikor azonnal elérhetők.

Hogyan képzeli el Kesztölc jövőjét, mi az amit szeret, hiányol?

A tendenciák azt mutatják, hogy Kesztölc alvótelepüléssé válik. Azaz innen mennek munkába reggel és ide jönnek munkából este az emberek, valamelyik környező kisvárosból vagy Budapestről. A bánya rengeteg kesztölci lakost foglalkoztatott, bezárása után a falu munkássága kénytelen volt másutt állást keresni. Személy szerint nagyon szeretem Kesztölcöt. Itt nőttem fel, a magaménak érzem a Pilist, a levegő szinte felüdít, mikor hazaérek Esztergomból. Amit hiányolok, az egy multifunkcionális sportpálya. Egy olyan sportpálya, ahol kosárlabdázni, röplabdázni, kézilabdázni lehet, a pálya berendezésének megfelelő átrendezésével. Biztosan több fiatal mozdulna ki a négy fal közül és több időt töltenének a természetben.

Szeretnék a faluban maradni, jövőre viszont Budapestre kerülök az egyetem miatt, ha sikeres felvételit teszek. De tanulmányaim befejezése után itt szeretnék élni, idővel családot alapítani.

Szokott zenélni?

11 éve zenélek, 6 évig furulyáztam, 5 éve szaxofonozom a dorogi zeneiskolában. A zenén kívül az irodalom is érdekel, verseket és ún. slam poetry-ket írok egy ideje. Néha szeretem a kettőt kombinálni, és zenére slammelni vagy éppenséggel kísérni a művészt hangszerrel.

Mit üzenne korosztályának, mi az amin változtatni kellene esetleg általánosságban és konkrétan is?

Hogy min kellene változtatni? A hozzáálláson! Konkrétan és általánosságban is. A nemtörődöm-hozzáállás érzelmeiben és gondolkodásában is közönyös embert hozz létre, ami a társadalom elzülléséhez vezet. Értéktelenné válik az élet és az élet minden szépsége, csúnyasága. Mi vagyunk az emberiség jövője és ha hidegen hagy minket ez, akkor bizony az elkövetkező generációnak már nem lesz miért és hol élnie.

Olvasta már?