Kesztölc Kestúc

keresés

A Vaskapu szikláit mindenki jól ismer, de vajon hol is van a Tündérkapu?

A Pilis északi és egyben legnyugatibb részén helyezkedik el a Kis-Strázsa-hegy, amely környezetéből markánsan kiemelkedik ugyan, de földrajzi értelemben véve nem nevezhetjük hegynek, hiszen mindössze 233 méter magas. A köznyelvben többnyire ő él a Strázsa-hegy néven.

A csúcsán egy kilátó áll, amelyet csak bejelentkezés esetén nyitnak meg a látogatók számára, valamint egy átjátszó torony is éktelenkedik itt. Tiszta időben csodás kilátás nyílik északon a Dunára és Esztergomra, északkeleten és keleten a Visegrádi-hegységre, délen pedig még a Pilis utolsó vonulatában gyönyörködhetünk. Nyugaton Dorog és azután már a Gerecse látható.

A Kis-Strázsa-hegytől délkeletre húzódik a nála több, mint 70 méterrel magasabb Nagy-Strázsa-hegy is, amelyet az őket összekötő Remete-völgyön keresztül érhetünk el.  

A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. Mára már  fokozottan védett a környék, egyedülálló növényvilága - amelyeknek termőterületük egészen a lejtősztyeppekig kiterjed - és barlangjai miatt.

A Nagy-Strázsa-hegyhez közeledve, már messziről látható egy hatalmas barlang bejárata. Ez a felső, kisebbik barlang a Strázsa-barlang, a világhírű Sátorkőpusztai-barlanggal, a feltevések szerint valamikor összeköttetésben állt, majd tektonikai mozgások következtében, mára már elkülönülnek egymástól.

A Strázsa-barlang előterét nevezzük Tündérkapunak, amelyet egykor hévizes oldatok járták át és formálták hatalmas gömbfülkéit, kioldásait. Felnézve több "ablaka" is van az előcsarnoknak, a bejárattal szemben pedig meredeken lefelé nyílik a barlang nyílása, amelyből a kitöltő agyagos üledéket korábban barlangkutatók távolították el.

Noha a Sátorkőpusztai-barlang - amelynek bejárata a hegy keleti részén nyílik -  a XX. század folyamán megnyitása óta rengeteget vesztett eredeti szépségéből, a Strázsa-hegyek környéke és a Tündérkapu, egyelőre megőrizte báját, és bőszen ellenáll a civilizáció térhódításának. Mivel mára már fokozottan védett területnek számít, reméljük így is marad.

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.