Kesztölc Kestúc

keresés

Könnyű, kellemes pogácsa, a levendula friss ízével. A Duna TV Ízőrzők című műsora számára Simonek Antal készítette el a levendulás pogácsát.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 1 egész tojás, 1 teáskanál cukor, 1 csapott evőkanál só, 2 teáskanál morzsolt levendulavirág, csipetnyi őrölt feketebors és kömény.

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, hozzáadjuk az élesztőt. Elkeverjük benne, hogy gyorsabban keljen.

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hogy ne legyen csomós. Beleborítjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt, és az összekevert fűszereket: sót, levendulavirágot, borsot, köményt. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Amikor alaposan kidolgoztuk, konyharuhával letakarva fél órán át kelesztjük.

Simonek Antal a frissen sült levendulás pogácsát tálalja

Ezután lisztezett deszkán kisodorjuk, négy oldalról felhajtjuk, és húsz percig kelesztjük. Ezt a műveletet megismételjük, mindig ugyanúgy hajtogatjuk, akkor lesz szép leveles. Újabb pihentetés után kisodorjuk, berácsozzuk a tetejét, és kis pogácsákat szaggatunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ott még pár percig pihentetjük, majd felvert tojással átkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben húsz perc alatt aranyló barnára sütjük.

Olvasta már?