Újra összeállt az Ízörzők csapata, lívánkival, sült kolbásszal, lángossal és palacsintával kínálta a fesztiválozókat. Radovics Istvánné dedikálta új könyvét, a Kesztölc történetét. A kesztölci gyökerekkel rendelkező Kling Sándor a Forma1-es tervezőmérnöki élményeiről mesélt. Kochnyák Sándor és Kelemen Zsóka negyven fős gyerekcsapattal indult éjszakai túrára. Volt csillagászati előadás is. Szalkay Dávid és a Jazzformers fergeteges koncertet adott. Fellépett Istvánka és Pityu, az estet Dj Joe és Papa zárta.

A fesztivál díszvendége Thibaut Lespagnol, a Francia Nagykövetség ideiglenes ügyvivője és Dr. Völner Pál országgyűlési képviselőnk voltak. A francia ügyvivő ebből az alkalomból kis kutatást is végzett arról, hogy hogyan alakult a kesztölciek sorsa az 1930-as években Franciaroszágban. Thibaut Lespagnol köszöntője:

Az államok közötti kapcsolatokat nem csak a diplomaták és a politikusok tartják fenn. Nem csak érdekügyletekből, hatalmi viszonyokból vagy szövetségekből állnak. Az európai országok közötti kapcsolatokat ezeken kívül és legfőképpen a népek és az egyének közötti kapcsolatok alkotják. Ezek az ezernyi, gyakran a hivatalos történelem által elfeledett egyéni sorsok táplálják az országaink közötti kapcsolatot, ezek adnak emberi és megindító mélységet neki.

Az Önök települése a tökéletes példa erre. Az 1920-as évek elején Kesztölc lakói, magyarok és szlovákok, talán az Önök ük- és nagyszülei, elindultak egy jobb életet keresve Franciaország felé, főként országom északi része felé, ahol az első világháború vérontása és pusztítása után bátor és megbízható emberekre volt szükség a szénbányákban. Elhagyni a hazánkat, történjen bármilyen okból is, mindig fájdalmas dolog De biztos vagyok benne, hogy a kesztölci magyarok a bányászok bajtársiasságának köszönhetően hamar megtalálták azt a fajta testvériességet, amely összeköti a nőket és a férfiakat, átsegíti őket különbözőségeiken.

Kesztölc e lakóinak és családjaiknak a sorsa különbözőképpen alakult és ezeknek a történeteknek a lejegyzése még előttünk áll :

  • Horváth Maria, aki 1922-ben született Kesztölcön Dechy-be követi édesapját. Ott él 2015-ben bekövetkezett haláláig, ötvenkét évig Wenon Biskupski feleségeként, aki szintén Dechy-ben letelepedett lengyel munkás ;
  • A második világháborúban több magyar kiskorú, akik hamar megszerezték a francia állampolgárságot, a francia katonák oldalán harcolnak Wehrmacht ellen, majd ezt követően segítenek a francia bebörtönzötteknek Magyarországra menekülni, ahol a magyar kormány védelmet biztosít nekik a háború további részére, hiszen Magyarország és Franciaország nem állt hadban egymással ;
  • Mások csatlakoznak a Francia Ellenálláshoz és az ő hősiességük a náci csapatok ellen segíti Franciaországot abban, hogy felszabaduljon, visszakapja a becsületét és a szabadságát. Itt kifejezetten a Martinovski testvérekre gondolok, Ferencre és Rudolfra, akik 1915-ben és 1920-ban születtek Kesztölcön és követték apjukat Észak-Franciaországba. 1938-ban megkapják a francia állampolgárságot és 1941-ben mindketten belépnek a Francia Ellenállásba. Ferencet, akit kétszer halálra ítélnek, 1942 júniusában agyonlövik Lorraine-ben, Rudolf pedig 1943 októberében a Mauthausen-i koncentrációs táborban veszti életét ;
  • Megint mások visszatérnek Kesztölcre, hűen a gyökereikhez, boldogan, hogy újra a saját falujukban lehetnek, de már kicsit franciává válva társasági és étkezési szokásaikban, gondolok itt főként a « frit-re », azaz a sült krumplira.

Tehát amikor ma este együtt nézzük, ahogy az égen a hullócsillagok beragyogják az Önök csodás faluja fölötti eget, kívánjuk együtt, hogy a jövő még sok ilyen történetet tartogasson számunkra, Magyarországra telepedő franciákról és sorsukat Franciaországhoz kötő magyarokról, hogy ezáltal is egyre szorosabbá és stabilabbá váljon a kapcsolatunk, és hogy az emberi kapcsolatoknak e filmvásznán tovább tudjunk építeni egy olyan Európát, amely békében és jólétben él.

 

Olvasta már?

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.

Klastrompuszta: Pálosok és régészek tervei

A Magyar Pálos Rend vezetőinek és a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek részvételével szerveztek kerekasztal beszélgetést a Közösségi Klubban. A szakmai fórum több ötlet és tervezet is elhangzott a klastrompusztai pálos romokat bemutató látogatóközp...

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!