Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre több gomba jelenik meg az erdőkben....és gombaszedők is. Minczér Heni néhány kesztölci receptet ajánl.

A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készítünk el, melyet nem ismerünk, érdeklődjünk a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról. Sok olyan ehető gomba van ami csak minimum 20 perces hőkezelés után fogyasztható!

Az esztergomi piacon a kesztölci Hertlik Andráshoz fordulhatunk ha nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy a leszedett gomba a tányérra is kerülhet.

A gombaszedés tökéletes kikapcsolódás még ezeken az őszi napokon is. A gyerekek is hamar belejönnek és hatalmas örömmel fogadják ha találnak is valamit. Túracipőt fel és irány az erdő :)

Rántott őzlábgomba

Leszedjük a gomba tönkjét majd folyóvíz alatt óvatosan megmossuk. Ezután panírozzuk majd forró olajban aranybarnára sütjük. Ha nincs kedvünk a panírozással pepecselni sörtésztába mártva is isteni finom.

Ha valami extrát szeretnénk a rántott őzlábfejeket egymásra rétegezhetjük úgy, hogy közé sajtkrémet készítünk. Egy igazi gombatortát készíthetünk így.

Minczér Henriett fényképe.

Szegfűgomba

Reggeli tojással, ebédre levesnek vagy pörköltnek. Ez az a gomba ami mindenhogy finom. A krumplilevessel is csodát tesz.

Minczér Henriett fényképe.

Sárga géva tócsni

A gévát lereszeljük mint a krumplit. Teszünk hozzá apróra vágott póréhagymát, különféle színű paprikákat (erőset is), tojás, liszt, só, bors. Nokedli állagúra kikeverjük evőkanállal szaggatva bő olajban aranybarnára sütjük. Ha elkészült tejföllel tálaljuk.

 

Képtalálat a következőre: „sárga gévagomba”

Cukkinis gombapuffancs

Lereszelünk egy cukkinit, hozzáadjuk a 25 perces hőkezelés után aprított gyűrűstuskót. Sózzuk, borsozzuk. Teszünk bele még egy fej dinsztelt hagymát petrezselyemmel,majd annyi lisztet és prézlit,hogy kanállal szaggatható masszát kapjunk. Bő forró olajban közepes lángon mind a két oldalát pirosra sütjük és tejföllel tálaljuk.

Képtalálat a következőre: „gyűrűs tuskógomba”

És most pár jótanács a gyűjtéshez

A vadon, erdőben szedett gomba igen kockázatos lehet. Éppen ezért a legfontosabb, hogy gombaszakértővel vizsgáltassuk meg a gombát, amit magunk szedtünk, vagy kaptunk valakitől. A gombaszakértői vizsgálat is érdekes és tanulságos program felnőttek és gyerekek egyaránt, sok érdekes dolgot tudhatnak meg.

Csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyet biztosra (100%) ismerünk. Az elöregedett, férges példányokat ne szedjük le, hagyjuk a termőhelyen. A leszedett gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik. Zacskóba/szatyorba NEM gyűjtünk! A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

Itt egy kép a legmérgezőbb gombákról a gyilkos galócáról. Ezt minden erdőjáró jegyezze meg és véletlenül se nyúljon hozzá. Aki nem ismeri a gombákat hasonlóakat se szedjen le.

Képtalálat

Borítókép: Király Gábor fényképe

Olvasta már?

Ünnepi szemétszállítási rend

Az ünnepek alatt változatlanul szállítják el a kommunális hulladékot Kesztölcről. A  április 2-án, Húsvét hétfőn kitehetjük a kukát, a szokott időben elszállítják. 

Iskolai beiratkozás

Az idei elsősök szüleit április 12-13-án várják a Kesztölci Kincses József Általános iskolában.

Először győztek asztaliteniszezőink Búcs ellen

A Zöld Ördögök: Bakos György (5 győzelem), Hertlik András (4 győzelem), Kara Jánosné, Motoros Erika (1 győzelem), Kochnyák Sándor (5 győzelem), Kochnyák Tamás (6 győzelem), Kovács Pál (6 győzelem), Vereckei Gábor (5 győzelem).