A leányvári és a pilisvörösvári önkormányzat is vár nyári diákmunkásokat. Itt a nyár és bizony nem mindegy, hogy a diákok mivel töltik az idejüket. A TV, X-Box és pihenés mellett egyre több diák szeretne munkát vállalni nyáron, hogy a kirándulást, a szórakozást a vágyott cipőt meg tudják fizetni, vagy hogy a családi kasszához ők is hozzájárulhassanak.

Ha diákmunkáról van szól legtöbbször valami filléres munka, csomagolás, meggyszedés, kukorica címerezés, és diákmunka szövetkezetek jut eszünkbe. De ennél jóval több lehetőség áll a diákok rendelkezésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium az idén is meghirdette a Nyári diákmunka programot 1,9 milliárd forintos támogatási összeggel. A program keretében a 16-25 év közötti diákok kaphatnak a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget.


A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a kezdő időpontban, július 1-jén már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor, augusztus 31-én pedig még nem múltak el 25 évesek. A diákok június 20-tól jelentkezhetnek a programban való részvételre.

A Piliscentrum portál összegyűjtötte, hogy a környékünkön melyik önkormányzat is várja a pénzt keresni akaró diákokat:

Leányvár:
Részletekért és jelentkezés esetén a diákok keressék az önkormányzat illetékes kolléganőjét, Valek Zsuzsannát a hivatal@leanyvar.hu elérhetőségen, vagy a 30/698-1455 telefonszámon.

Pilivörösvár
A programba való jelentkezés részleteit a www.pilisvorosvar.hu nyitóoldalán az „Aktuális” információk között kell majd keresni.

 

Amit feltétlenül tudni kell még

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 16T34-es nyomtatványon. A munkavégzésről szóló megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján (www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok), ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni.

A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15%, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban, vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik a tanuló, akkor egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött – minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó – munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező. A munkakeresésben és munkavállalásban segítséget nyújtanak a diákszövetkezetek, de bárki önállóan is feltérképezheti a lehetőségeket.

Olvasta már?

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!

Egy szatyornyi kutya története

Egy héttel ezelőtt, egy gyanútlan sétából egész dráma kerekedett amikor S. Karina az árokban egy szatyornyi kiskutyát talált.

Kesztölciek utazási szokásai

A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül.