Június 2-án Kesztölcön kellemes családi körtúra lesz. A tavalyi túra sikerén felbuzdulva a legkisebbeknek falusétát is szerveznek. A rendezvény a Hódító Túrák sorozat része. Erről kérdezte Szekér Zoltánt, a Dorogi TDM vezetőjét Kovács Csilla.

– Miért Hódító a túrasorozat neve? 

– Itt az ideje, hogy meghódítsuk a saját környezetünket, megismerjük és megismertessük másokkal is az itteni természeti értékeket, ezért hódítóak ezek a túrák. Valamint minden egyes állomáson az a fő tematika, hogy valamilyen kihívás legyen benne. Ez lehet távolsági, de akár ügyességi is. Elképzelhető, hogy valamilyen egyéb képességre is szükség lehet a teljesítéséhez. Példaként említem meg a tavalyi dorogi túrát, ahol a teljesítőknek parittyával és íjjal kellett számot adni a célzótudományukról.

Image may contain: plant, tree, outdoor, text and nature– Kik a hódítók, honnan jönnek a túrázók?

– Kétharmadában környékbeliek, Esztergomtól Süttőig, Piliscsévtől a Felvidéken élőkig. Tehát nagyjából a helyszínek 40-50 km-es sugarú köréből érkeznek a teljesítők. Egyharmadában azonban a körön kívülről érkeznek a nevezők, kifejezetten a túra miatt, ami nagy öröm számunkra.

– Honnan jött az ötlet, milyen igényre válaszol?

– Több civil szervezet a saját területén megvalósított különböző túrákat, de felismertük, hogy volt egy gátja ezeknek a kezdeményezéseknek. Ők önmagukban kevesek voltak ahhoz, hogy nagyobbá, ismertebbé tegyék a saját túrájukat és környezetüket. Ezek a civil szervezetek fogtak össze (Dorogról, Kesztölcről, Lábatlanról), hogy egyesíteni tudják a kommunikációjukat és még eredményesebbé tegyék az eseményeket. Így megnövekedett a látogatói létszám is. Idén már azt látjuk, hogy további túraszervezők csatlakoznak a kezdeményezéshez és nagy sikere van annak, hogy összefogással vigyük piacra ezt a “terméket”, amit a Hódító Túra jelent. És hogy milyen igényre válaszol? Van egy réteg, a gyerekes családok, fiatalok vagy idősebbek, akik nem teljesítménytúrán akarnak részt venni, hanem egy könnyebben teljesíthető, legyőzhető távon. Igényük van a jó szolgáltatásra, megfelelő ellátásra, fő motivációjuk a jó érzés, a szabadban levés és csak másodlagos számukra a teljesítmény. Ők inkább élményeket akarnak szerezni maguknak és a családjuknak. A tavalyi túrák nagyon jól sikerültek, Kesztölcre például 240-en jöttek el.

Image may contain: sky, cloud, flower, outdoor, text and nature– Milyen települések vesznek részt, milyen jellegzetességekkel?

– Kesztölccel együtt 6 csatlakozó partnerünk van. Első állomás Lábatlan volt, a Duna, a pincészetek és a természeti értékek bemutatásával. Itt egy különleges bunkertúrán is részt vehettünk. A második helyszín Bajnán lesz, ahol felfedezhetjük Gróf Sándor Móric örökségét és a – most jelenleg a Kastélyprogramban részt vevő és hamarosan megújuló – Sándor-Metternich Kastélyt. Kesztölcön a helyi természeti értékek, a Pilis már önmagában elég vonzerő, de ezen kívül a nemrég felújított Erdészház Turistaszálló és a helyi gasztronómiai különlegességek is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Sárisáp új a közösségben, ahol változatos hosszúságú kihívásokkal kell megküzdeniük a természetbarátoknak. A dorogi túra a Gerecse lábánál fekvő Nagy-Getét veszi célba, újabb izgalmas feladattal megspékelve. Zárásként pedig ismét egy új helyszín, Súr következik. A település tavaly közönségszavazáson elnyerte a Legszebb Panorámájú Település címét, ami önmagáért beszél.

– Szeretnétek-e bővíteni a kört?

– Igen, de nem mindenáron. Szeretnénk, ha Nyugat- és Észak-Komárom települései is tudnának csatlakozni hozzánk. Tata és Komárom környékén is rengeteg látnivaló van. A kesztölcieknek is jó lehetőséget jelent, hogy felfedezhetik a környék legszebb helyeit.Ha onnan is érkeznének új partnerek, akkor a Hódító Túrák résztvevői valóban meghódíthatnák a Vértes, a Bakony, a Pilis és a Gerecse lankáit és ezzel együtt megismerhetik Komárom-Esztergom megye értékeit.

Image may contain: 1 person, standing– Hogyan készüljünk a családdal ezekre a túrákra? 

– A túrákat úgy állítottuk össze, hogy egy átlagos kondícióval rendelkező gyerek és felnőtt is teljesíteni tudja, ezért különösebb előzetes felkészülésre nincs szüksége a résztvevőknek. Természetesen mindenki vigyen magával az időjárásnak megfelelő ruházatot, fontos a réteges öltözködés, használjon kullancsriasztót. Nyáron legyen náluk naptej, kalap vagy sapka, ami a fejet védi és lényeges az innivaló és az energiát adó szeletek is.

– Hol lesz legközelebb túra?

– Hétvégén már az idei Hódító Túrák második kirándulását is teljesíthetik az érdeklődők, május 12-én Bajnán a Gróf Sándor Móric Túrán várjuk a természetbarátokat. Június 2-án Kesztölcre várjuk a hódítókat, tavaly is nagyon jól sikerült a rendezvény, az idei különlegessége, hogy a legkisebbeknek egy négy kilométeres falusétát is ajánlanak a szervezők.

Borítóképünk a tavalyi kesztölci Hódító Túrán készült

Olvasta már?

Asztalitenisz Kara Lajos Kupa

A versenyeken 48-an vettek részt, leány serdülő, leány ifjúsági, felnőtt női, fiú serdülő, fiú ifjúsági, felnőtt „A” és „B” csoport kategóriákban. Bakos György beszámolója.

Most védekezzünk lisztharmat és levéltetvek ellen!

Kesztölcön mostanában sokan kezdtek újra foglalkozni kertészkedéssel, szőlővel. Őket segítjük Szivek Péter, Légrádi Horkics Angéla és Szilasné Jolsva Júlia növényvédelmi tanácsaival kéthetente.

Háry János a Művházban

Rahberger Karina, Chalupa Réka, Giricz Dorina, Sturcz Boglárka és Sturcz Barnabás készítette elő saját festményekkel Kodály Háry János daljátékának történetét. A mese szövegét Klinger Ági adta elő.

Grósz Jakab és a pilisi svábok tragédiája

Bús Péter János kesztölci származású történész dédapja, a legendás Grósz Jakab történetén keresztül ismerkedett meg a svábok tragédiájával. Walczer Patrik interjúja a Kemmában.

Így vigyázzunk a kesztölci madárfiókákra!

A fiókaszezon áprilistól augusztusig tart. Molnár Dávid fotóin bemutatjuk a leggyakoribb kesztölci madárfajokat és tanácsokat is adunk arra az esetre, ha fészekből kipottyant is jószággal találkozunk.