Kesztölc turisztikai lehetőségeit mérték fel a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai. Pincesorunk tavaly vált a Pilisi Bioszféra Rezervátum részévé, így településünk könnyebben kapcsolódhat a Nemzeti Park gazdag programkínálatához. Nyírő András interjúja.

 Mi a benyomásotok Kesztölcről?

Előd Réka, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság   Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési  Osztály vezetője: Tetszik. Én soha előtte nem jártam még Kesztölcön. Sokkal iparibb nyomokat viselő településre számítottam. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy egy ilyen kis hangulatos, rendben lévő falu képe fogadott. Nem is érzékelem az elmúlt évtizedek negatív lenyomatát.

Dr. Jankainé Németh Szilvia, a Kökörcsin Ház Erdei Iskola vezetője, az esztergomi Strázsa-hegynél, környezeti nevelő: Többször jártam Kesztölcön, az iskolában is voltam már programot tartani. Természetvédelmi őrként is jártam a határban, amikor leégett egy gyepterület, és ott mértük fel a károkat. Nekem a pincesor a szívem közepe.

Kesztölc a Pilisi Bioszféra Rezervátum része. Mit jelent ez?

Dr. Jankainé Németh Szilvia: Ez az UNESCO által 1981-ben adományozott cím, rangos elismerése a terület természeti értékeinek.  A rezervátum „A” zónája a Pilis ás a Visegrádi-hegység erdős, központi területei, ezt védőzónák veszik körül. Kesztölc természetközelibb része Vöröskői István polgármester úrnak köszönhetően az átmeneti zónába tartozik: a pincesor és a szőlők 2017-ben részeivé váltak a bioszféra rezervátumnak. Ezt kommunikáljuk a honlapunkon, kitáblázzuk és turisztikai vonalon is ezt a tudatot erősítjük – amellett, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban járnak a kirándulók.

Milyen fejlesztések lesznek a térségben?

Előd Réka: Dömösön valósul meg az első nemzeti parki látogatóközpont itt a Pilis-Visegrád részen. Ez komoly, hatalmas létesítmény lesz. Évente 30 000 látogatót fogunk ott fogadni a tervek szerint. Ez térségi szinten is komoly vonzerő lesz, ami remélhetőleg a Pilisnek ezen az oldalán is érezteti a hatását. Ez csak úgy tud sikeresen működni, ha felépítjük a térségi kapcsolatrendszert is.  Közel két évünk van a nyitásig, addig azon fogunk dolgozni, hogy megismerkedjünk azokkal, akikkel közösen lehet a vendégeket fogadni.

Vannak a Nemzeti Parknak olyan programjai, amik nekünk, kesztölcieknek is érdekesek lehetnek?

Előd Réka: Vannak garantált túráink, egész évre előre megtervezzük a szakvezetéses túráinkat, ahová el lehet jönni. A Kökörcsin Háznál március 20-án lesz rendezvényünk, a térség iskoláit várjuk. Minden évben megtartjuk a Dömösi Zöld Forgatag családi rendezvényünket, ami egynapos ingyenes rendezvény, ahol minden korosztálynak kínálunk természetismereti programokat. Oda kitelepül több tucat nemzeti parkos kolléga, térségi civil szervezeteket hívunk meg.  Természetismereti játékokkal, kézműves és nemzeti parki termék vásárral, koncerttel, mesével, állat bemutatóval, kenuzással hívjuk a családokat.

Tevékenységeink és programjaink a www.dunaipoly.hu oldalon találhatóak.

Borítókép: Rezneki Rita, Dr. Jankainé Németh Szilvia és Előd Réka a Kétágú-hegy lábánál.

 

Olvasta már?

Négy évszak a Pilisben

Korbély Ádám egy évig forgatott a Pilisben. Az eredmény lenyűgöző drónvideó a hegyeinkről, völgyeinkről. 

Mesehősök Kesztölcön

Irány Esztergom címmel mesekönyvet adott ki az Esztergomi TDM. A könyv hősei Kesztölcön meglátogatják a Szivek Pincét és eljutnak Klastrompusztára is. Csapody Kinga könyvének bemutatója pénteken lesz Esztergomban.

Radovics Istvánné előadása Lakitelken

Miért lehet példa Kesztölc másoknak az országban? Radovics Istvánné előadása a lakitelki konferencián arról, hogy mit teszünk a hagyományaink őrzéséért. Klinger Ági fotóriportjával