Sajnos tavaly is több ilyen esetünk volt. Átgondolt fűtéssel, megfelelően karban tartott kéménnyel azonban megelőzhetjük a bajt. Siska Gábor írása. 

A fűtési szezon közepén járunk. Fogyóban vannak a tűzifa készletek, az utánpótlás beszerzésénél pedig nagyobb a valószínűsége, hogy frissen vágott, vizesebb fát kapunk. Amennyiben lehet száraz fával, vagy nagyobb arányban szárazzal kevert vegyes tűzifával fűtsünk. Az elsődleges kéménylerakódást, mindig a nedves tüzelőanyag és a vegyes hulladék elégetése okozza.

Mit tegyünk, ha kéményünk kigyulladt? Értesítsük a tűzoltókat! (105, 06302903792)

Képeket, éghető anyagot távolítsuk el a kémény faláról!. Csökkentsük a tűz levegő utánpótlását, zárjuk el a levegőszabályzó kart. Pincétől a padlásig felügyeljük a kéménytüzet a tűzoltóság kiérkezéséig. A kéménytüzet tilos vízzel oltani! (a kémény belső hőmérséklete kb. 1000 Celsius fok) Tájékoztassuk a kéményseprő szolgáltatót!

Megelőzés

Rendszeresen tisztítsa ki kéményét és tüzelőberendezését!  Házilagosan kémény kiégetést soha ne végezzen. Gyakran szellőztessen! Ne tároljon tűzveszélyes anyagot (pl. oldószert) a tüzelőberendezéssel egy helységben, vagy közel hozzá!

Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre! Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit! A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon! Gondoskodjék arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!

Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat! A szomszédok se örülnek neki. Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez!

Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használja! Kesztölci példa: sajnos: olajkályhában gumicsizmával tüzeltek!!

Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezetőcsövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.

Kéményét és tüzelőberendezését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel!  Ugyan enyhe telünk volt idáig, de még fűteni kell sokáig. Figyeljünk egymásra is, mert a szomszéd hamarább észreveheti és jelezheti, ha baj van!

Siska Gábor
tűzoltóparancsnok

Borítókép: http://bataszekot.extra.hu

Olvasta már?

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!

Egy szatyornyi kutya története

Egy héttel ezelőtt, egy gyanútlan sétából egész dráma kerekedett amikor S. Karina az árokban egy szatyornyi kiskutyát talált.

Kesztölciek utazási szokásai

A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül.