Sajnos tavaly is több ilyen esetünk volt. Átgondolt fűtéssel, megfelelően karban tartott kéménnyel azonban megelőzhetjük a bajt. Siska Gábor írása. 

A fűtési szezon közepén járunk. Fogyóban vannak a tűzifa készletek, az utánpótlás beszerzésénél pedig nagyobb a valószínűsége, hogy frissen vágott, vizesebb fát kapunk. Amennyiben lehet száraz fával, vagy nagyobb arányban szárazzal kevert vegyes tűzifával fűtsünk. Az elsődleges kéménylerakódást, mindig a nedves tüzelőanyag és a vegyes hulladék elégetése okozza.

Mit tegyünk, ha kéményünk kigyulladt? Értesítsük a tűzoltókat! (105, 06302903792)

Képeket, éghető anyagot távolítsuk el a kémény faláról!. Csökkentsük a tűz levegő utánpótlását, zárjuk el a levegőszabályzó kart. Pincétől a padlásig felügyeljük a kéménytüzet a tűzoltóság kiérkezéséig. A kéménytüzet tilos vízzel oltani! (a kémény belső hőmérséklete kb. 1000 Celsius fok) Tájékoztassuk a kéményseprő szolgáltatót!

Megelőzés

Rendszeresen tisztítsa ki kéményét és tüzelőberendezését!  Házilagosan kémény kiégetést soha ne végezzen. Gyakran szellőztessen! Ne tároljon tűzveszélyes anyagot (pl. oldószert) a tüzelőberendezéssel egy helységben, vagy közel hozzá!

Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre! Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit! A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon! Gondoskodjék arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!

Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat! A szomszédok se örülnek neki. Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez!

Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használja! Kesztölci példa: sajnos: olajkályhában gumicsizmával tüzeltek!!

Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezetőcsövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.

Kéményét és tüzelőberendezését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel!  Ugyan enyhe telünk volt idáig, de még fűteni kell sokáig. Figyeljünk egymásra is, mert a szomszéd hamarább észreveheti és jelezheti, ha baj van!

Siska Gábor
tűzoltóparancsnok

Borítókép: http://bataszekot.extra.hu

Olvasta már?

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.