Sajnos tavaly is több ilyen esetünk volt. Átgondolt fűtéssel, megfelelően karban tartott kéménnyel azonban megelőzhetjük a bajt. Siska Gábor írása. 

A fűtési szezon közepén járunk. Fogyóban vannak a tűzifa készletek, az utánpótlás beszerzésénél pedig nagyobb a valószínűsége, hogy frissen vágott, vizesebb fát kapunk. Amennyiben lehet száraz fával, vagy nagyobb arányban szárazzal kevert vegyes tűzifával fűtsünk. Az elsődleges kéménylerakódást, mindig a nedves tüzelőanyag és a vegyes hulladék elégetése okozza.

Mit tegyünk, ha kéményünk kigyulladt? Értesítsük a tűzoltókat! (105, 06302903792)

Képeket, éghető anyagot távolítsuk el a kémény faláról!. Csökkentsük a tűz levegő utánpótlását, zárjuk el a levegőszabályzó kart. Pincétől a padlásig felügyeljük a kéménytüzet a tűzoltóság kiérkezéséig. A kéménytüzet tilos vízzel oltani! (a kémény belső hőmérséklete kb. 1000 Celsius fok) Tájékoztassuk a kéményseprő szolgáltatót!

Megelőzés

Rendszeresen tisztítsa ki kéményét és tüzelőberendezését!  Házilagosan kémény kiégetést soha ne végezzen. Gyakran szellőztessen! Ne tároljon tűzveszélyes anyagot (pl. oldószert) a tüzelőberendezéssel egy helységben, vagy közel hozzá!

Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre! Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit! A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon! Gondoskodjék arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!

Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat! A szomszédok se örülnek neki. Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez!

Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használja! Kesztölci példa: sajnos: olajkályhában gumicsizmával tüzeltek!!

Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet. Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égéstermék elvezetőcsövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.

Kéményét és tüzelőberendezését rendszeresen ellenőriztesse szakemberrel!  Ugyan enyhe telünk volt idáig, de még fűteni kell sokáig. Figyeljünk egymásra is, mert a szomszéd hamarább észreveheti és jelezheti, ha baj van!

Siska Gábor
tűzoltóparancsnok

Borítókép: http://bataszekot.extra.hu

Olvasta már?

Asztalitenisz Kara Lajos Kupa

A versenyeken 48-an vettek részt, leány serdülő, leány ifjúsági, felnőtt női, fiú serdülő, fiú ifjúsági, felnőtt „A” és „B” csoport kategóriákban. Bakos György beszámolója.

Most védekezzünk lisztharmat és levéltetvek ellen!

Kesztölcön mostanában sokan kezdtek újra foglalkozni kertészkedéssel, szőlővel. Őket segítjük Szivek Péter, Légrádi Horkics Angéla és Szilasné Jolsva Júlia növényvédelmi tanácsaival kéthetente.

Háry János a Művházban

Rahberger Karina, Chalupa Réka, Giricz Dorina, Sturcz Boglárka és Sturcz Barnabás készítette elő saját festményekkel Kodály Háry János daljátékának történetét. A mese szövegét Klinger Ági adta elő.

Hódító Túrák sorozat Kesztölcön is

Június 2-án Kesztölcön kellemes családi körtúra lesz. A tavalyi túra sikerén felbuzdulva a legkisebbeknek falusétát is szerveznek. A rendezvény a Hódító Túrák sorozat része. Erről kérdezte Szekér Zoltánt, a Dorogi TDM vezetőjét Kovács Csilla.