Néhány nap alatt több száz madáretetőt regisztráltak a Centauri Facebook-kezdeményzésében. Aki szeretne felkerülni a térképre, e-mailben regisztrálhat az enisetetek@gmail.com címen. Csak annyit kell megírni, hogy melyik településen van a madáretető.

Öt nap alatt 9 ország kb. 400-500 madáretetője regisztrált, s mindegyik mögött egy ember, egy család, s megannyi madár. A leginkább meglepő, hogy az etetők eloszlása egyáltalán nem egyenletes. Budapest vezet, és a mi környékünk is rendkívül erős: a Pilis vidéke, a Dunakanyar. Sokan regisztráltak madáretetőt a Balaton körzetében, városok közül pedig Pécsett. 

No automatic alt text available.Íme a lelkes felhívás: "Kedves madáretető-tulajdonosok! Ez itt az utóbbi 4 nap eredménye. Ez idő alatt 9 ország több száz madáretető tulajdonosa regisztrált a térképre. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokan lesztek, ezért a regisztrálás módján is változtattunk (erről később). A térképen a regisztrált etetőknek csak egy részét láthatjátok, de az adatok feldolgozása folyamatos, és időről időre közreadjuk az újabb térképeket (a Centauri Facebook-oldalon). A pirossal jelzett etetőket tegnapig regisztráltuk, a sárgák maiak. Pár dolog máris látszik. Kellemes meglepetés, hogy Budapesten (főként a II. kerületben) milyen sokan etetnek. A budapestiek regisztráljanak bátran továbbra is, Budapest és Pest megye hamarosan külön térképet kap. Vidéki városok közül Pécs és Szeged emelkedik ki pillanatnyilag a mezőnyből. Az első európai térkép várhatóan 8-10 nap múlva készül el. A most közreadott térképet felváltja majd egy interaktív, jobban átlátható verzió. Arra kérünk minden természet- és madárszerető embert, kedvelje és ossza meg ezt a posztot! Ha sokan regisztrálnak, akár arról is reális képet kaphatunk, hogy az önzetlen madáretetősök körülbelül mennyi madarat tartanak el telente. Aki szeretne felkerülni a térképre, mától mailben regisztrálhat az enisetetek@gmail.com címen. Csak annyit kell megírni, hogy melyik településen van a madáretető. Mindenki kap visszajelzést, akár korábban Facebookon, akár mától mailben jelentkezik, csak kis türelmet kérünk. Szerencsére olyan ütemben jönnek a regisztrációk, amivel egyelőre nehéz lépést tartani.

Hajrá, és sok szép madarat minden etetőre!"

Borítóképünkön Molnár Dávid fotója, a tojó süvöltő. A fényképet láthattuk a Művelődési Házban a Pilis szerelmesei fotókiállításon. A süvöltő téli vendég a hegyvidéki területeken. A Pilis és környéke ideális környezet számára. Nagyobb hótakaró vagy kemény fagy hatására a lakott területekre is lehúzódik.

Olvasta már?

Iskolai beiratkozás

Az idei elsősök szüleit április 12-13-án várják a Kesztölci Kincses József Általános iskolában.

Először győztek asztaliteniszezőink Búcs ellen

A Zöld Ördögök: Bakos György (5 győzelem), Hertlik András (4 győzelem), Kara Jánosné, Motoros Erika (1 győzelem), Kochnyák Sándor (5 győzelem), Kochnyák Tamás (6 győzelem), Kovács Pál (6 győzelem), Vereckei Gábor (5 győzelem).

Kesztölc az Országos Értéktár Konferencián

Érték-közösség címmel országos szakmai konferenciát rendeznek Lakitelken, Radovics Istvánné alpolgármester asszonyt kérték fel arra, hogy a kesztölci jó gyakorlatokat bemutassa.