Néhány nap alatt több száz madáretetőt regisztráltak a Centauri Facebook-kezdeményzésében. Aki szeretne felkerülni a térképre, e-mailben regisztrálhat az enisetetek@gmail.com címen. Csak annyit kell megírni, hogy melyik településen van a madáretető.

Öt nap alatt 9 ország kb. 400-500 madáretetője regisztrált, s mindegyik mögött egy ember, egy család, s megannyi madár. A leginkább meglepő, hogy az etetők eloszlása egyáltalán nem egyenletes. Budapest vezet, és a mi környékünk is rendkívül erős: a Pilis vidéke, a Dunakanyar. Sokan regisztráltak madáretetőt a Balaton körzetében, városok közül pedig Pécsett. 

No automatic alt text available.Íme a lelkes felhívás: "Kedves madáretető-tulajdonosok! Ez itt az utóbbi 4 nap eredménye. Ez idő alatt 9 ország több száz madáretető tulajdonosa regisztrált a térképre. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokan lesztek, ezért a regisztrálás módján is változtattunk (erről később). A térképen a regisztrált etetőknek csak egy részét láthatjátok, de az adatok feldolgozása folyamatos, és időről időre közreadjuk az újabb térképeket (a Centauri Facebook-oldalon). A pirossal jelzett etetőket tegnapig regisztráltuk, a sárgák maiak. Pár dolog máris látszik. Kellemes meglepetés, hogy Budapesten (főként a II. kerületben) milyen sokan etetnek. A budapestiek regisztráljanak bátran továbbra is, Budapest és Pest megye hamarosan külön térképet kap. Vidéki városok közül Pécs és Szeged emelkedik ki pillanatnyilag a mezőnyből. Az első európai térkép várhatóan 8-10 nap múlva készül el. A most közreadott térképet felváltja majd egy interaktív, jobban átlátható verzió. Arra kérünk minden természet- és madárszerető embert, kedvelje és ossza meg ezt a posztot! Ha sokan regisztrálnak, akár arról is reális képet kaphatunk, hogy az önzetlen madáretetősök körülbelül mennyi madarat tartanak el telente. Aki szeretne felkerülni a térképre, mától mailben regisztrálhat az enisetetek@gmail.com címen. Csak annyit kell megírni, hogy melyik településen van a madáretető. Mindenki kap visszajelzést, akár korábban Facebookon, akár mától mailben jelentkezik, csak kis türelmet kérünk. Szerencsére olyan ütemben jönnek a regisztrációk, amivel egyelőre nehéz lépést tartani.

Hajrá, és sok szép madarat minden etetőre!"

Borítóképünkön Molnár Dávid fotója, a tojó süvöltő. A fényképet láthattuk a Művelődési Házban a Pilis szerelmesei fotókiállításon. A süvöltő téli vendég a hegyvidéki területeken. A Pilis és környéke ideális környezet számára. Nagyobb hótakaró vagy kemény fagy hatására a lakott területekre is lehúzódik.

Olvasta már?

Festőpalánták a Művházban

A táborozók örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, csodás kis remekművek kerülnek ki kezükből egy-egy alkotással töltött nap után. Gyulai Zsuzsa táboráról Klinger Ági és Walczer Patrik írt riportot.

Ilyen lesz az új csapadékvíz elvezető hálózat

A régiek szerint Kesztölc hét emeletes falu. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a Pilisből lezúduló víz milyen problémákat, károkat okoz az utakban, házakban. Ezt oldja meg az új elvezető hálózat, amire támogatást kapott az Önkormányzat.