Lieber Tamás a Wikipedia szócikke szerint: "(1972. augusztus 18. –) radiográfus, tanár, barlangkutató, újságíró". Ez már így együtt elég volt a Kesztölc.hu szerkesztőinek, hogy alaposabban kikérdezzék. És akkor még ott van a Sátorkőpusztai-kristálybarlang is. A barlang lelkes kutatóját, a dorogi Lieber Tamást kérdezte Zsibrita - Zámbori Zita 

No automatic alt text available.Mi vezette arra, hogy megírja a barlangról a könyvet?

Első ízben 2006-ban, a barlang felfedezésének 60. évfordulója kapcsán fogalmazódott meg bennünk az igény, egy, a barlanggal kapcsolatos ismereteket összegyűjtő kötet összeállítására. Ha nagyon az elején akarom kezdeni, akkor minden a barlang látogathatóságával indult. Ahhoz, hogy vendégeinket kényelmesen körbe tudjuk vezetni a barlang 35 méteres mélységben lévő nagytermében (Benedek Endre-terem), némi terepmunkára volt szükség, mert a korábbi bontásokból származó törmelékhalmok nehézkessé tették idelent a nagyobb, 10 fő fölötti csoportok mozgatását.

Az agyagos kupacok elbontása során, a törmelékből tetemes mennyiségben előkerülő kristályos képződmények viszont elég érdekesek volt ahhoz, hogy azokat szakembereknek is megmutassuk. A Magyar Állami Földtani Intézet és az ELTE Geológiai Tanszékének munkatársaival nézettük át ezeket. A tőlük kapott információk alapján, és természetesen őket bevonva kezdtünk utánanézni a barlang múltjának, fejlődéstörténetének. Rájöttünk, hogy amit eddig tudtunk a barlang geológiájáról, kialakulásáról az igencsak szegényes, illetve sok tekintetben ellentmondásos. Átfogó vizsgálatot kezdeményeztünk, tulajdonképpen egy teljes felmérést. Az így birtokunkba jutott információk vezettek bennünket a könyv megírására. Többes számot használok, mert a monográfia megírása nemcsak az én érdemem. Sokan tették bele tudásukat. Az én feladatom az anyag szerkesztése, összeállítása volt. Természetesen „A Sátorkőpusztai-barlang monográfiája” nemcsak geológiai témákat dolgoz fel, hanem a barlang felfedezésének, kutatásának történetét is áttekinti.

A 2006-os kiadás egy kezdetleges, inkább füzetszerű változat volt, mint utóbb kiderült sok hiányossággal. Ebből végül is csak a konferencia vendégei kaptak egy-egy példányt. Mindenképpen szükség volt egy átdolgozásra, bővítésre. Az első tényleges monográfia 2010-ben, ennek bővített változata pedig 2016-ban, a barlang felfedezésének 70. évfordulójára jelenhetett meg. Ez utóbbi szerkesztésében a barlang újrafeldolgozásában jelentős munkát vállaló Szilvay Péter barátom volt segítségemre.

A kiadvány megrendelhető satorkopusztaibarlang@gmail.com címen

Van-e barlangi túravezetés, illetve lehet-e előre időpontot egyeztetni?

Tekintve, hogy a barlang 1993 óta turisztikai-idegenforgalmi barlangként is működik, igen, látogatható. Megtekintésére egész évben, általában havi két alkalommal van lehetőség. Ekkor tudunk csoportokat fogadni, előzetes bejelentkezéssel. A látogatási napok a www.bebte.hu oldalon tekinthetők meg, illetve a barlang facebook-oldalán. Sokan azt gondolják, hogy elég egy telefon, illetve egy bemondott időpont, és mi az érdeklődők rendelkezésére állunk. Ez azért nem működhet így, mert a barlangot a BEBTE tagjai működtetik, aki egytől-egyik önkéntesek. Hét közben mindenki dolgozik vagy tanul, és persze ott vannak a családi kötelezettségek is. Emiatt számunkra is előre tervezhetőnek kell lennie a dolognak. Előfordulhatnak különleges alkalmak, felkérések, amelyeket ha hetekkel előre tudunk, akkor adott esetben fel tudunk rá készülni.

Image may contain: plant and outdoorA másik fontos dolog a látogatásokkal kapcsolatban, hogy a Sátorkőpusztai-barlang jellegéből adódóan ide nem elég egy túravezető, mint a kiépített, úgynevezett „lakkcipős” barlangok esetében. A felszíntől a már említett nagyteremig legalább hat, de van, hogy tíz ember is segíti a csoport(ok) mozgatását; működteti a világításhoz szükséges áramfejlesztő aggregátort, sisakokat oszt, telefonos felszíni ügyeletet tart, biztosít, felügyeli a létrákon való le- és felmászást, a nagylétrára való kilépést, figyeli a kijelölt útvonalon történő mozgást stb.,vagyis egy csoportvezetéshez több ember összehangolt munkája szükséges.

2017 őszén történt egy barlangfelújítás. Mit takar ez pontosan? Milyen műtárgyakat építettek be és hogyan?

A barlang fenntartója a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI). A szervezet egy uniós pályázaton nyert pénzt barlangrekonstrukcióra, illetve barlangok természetvédelmi célú kiépítésére. A programban több tucat objektum szerepelt a Pilis mellett a Gerecséből és a Vértesből is. Általában barlanglezárásokat újítottak fel, de létrákat is beépítettek, cseréltek.Ennek a programnak a keretében kaptunk mi is új, rozsdamentes eszközöket. Részben a régieket cseréltük le, de olyan helyekre is raktunk létrákat, ahol korábban nem voltak. A legnagyobb újítás egy acélhíd beépítése volt a barlang Középszintjére, ahol a Ferde-teremben való lépcsőzést, illetve az egyébként kristályos felületen való taposást váltottuk ki vele. Ezek az eszközök természetesen könnyítik a közlekedést, és persze a túravezetők munkáját is. A szerkezetek beépítését az egyébként a Csévi-szirtek barlangjait kutató Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület tagjaival közösen végeztük. A készen hozott létrákat csak rögzíteni kellett, míg a lejárati lépcsőt és a hidat, valamint a 9 méteres nagy létra konzolját a helyszínen raktuk; csavaroztuk, hegesztettük össze. Az előzetes terveket Polacsek Zsolt készítette, a kivitelezést pedig Mozga Attila és Kovács Richárd vezetésével végeztük.

Image may contain: plant and outdoorÍrnak arról, hogy az egyesület módosította az állásfoglalását a barlang turisztikai üzemeltetésével kapcsolatban. Kifejtené részletesebben, jelent ez, és mennyiben változtatja meg a barlang látogathatóságát?

Magyarországon többnyire kétféle barlangüzemeltetési mód létezik; vannak idegenforgalmi barlangok és vannak úgynevezett overallos barlangok. Ez utóbbit kalandtúra-barlangoknak is mondhatjuk. A sátorkőpusztai, jóllehet „overallos” barlangként indult, de ma már igazából egyik kategóriába sem sorolható. A barlangban nincsenek betonjárdák, bejárásához legalább túraöltözet szükséges. Nem egyenes utakon, hanem létrákon kell közlekednünk. Nem mindenhol tudunk felegyenesedni, pl. a lejáratban néhány métert guggolva kell megtennünk. A látogatók sisakot kapnak, de beépített világítás mellett tekinthetik meg a barlangot. Szóval a Sátorkőpusztai-barlang e tekintetben a kettő ötvözete. Azonban ami a legfontosabb, és talán erre kérdezett rá Ön is, az a túravezetés szemléletére vonatkozik. Ennek lényege, hogy itt nem a barlangjáráson, mint sporton van a lényeg (ez persze valamilyen szinten ennek velejárója), hanem a természeti értékek bemutatásán. Itt nem elégíthetik ki vágyaikat azok, akik több órás „csúszós-mászós, sárdagasztós” csapatépítő barlangtúrára vágynak, de azok igen, akik e különleges, hévizes eredetű barlang képződményeire, kialakulására, kutatására, valamint kutathatóságára kíváncsiak. Bennünket elsősorban a természetvédelem és az ismeretterjesztés motivál, mindent ezeknek rendelünk alá, és ezt a célt szolgálta a tavalyi kiépítés is. Hisszük, hogy a természetet – beleértve a barlangokat is – csak akkor tudjuk megvédeni, ha ismerjük azokat. Nagyon fontos a bemutathatóság biztosítása. Szerencsések vagyunk, hogy térségünkben erre lehetőség van.

No automatic alt text available.Ön a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület elnöke. Milyen anyagi forrásokból gazdálkodik az egyesület?

Szervezetünk bevétele pályázati forrásokból, tagdíjakból és az 1%-okból áll. A barlangi bevételt is ide vehetjük, ám annak nagy részét – az adminisztratív költségeken felül – a barlangra fordítjuk. Ebből működtetjük az áramfejlesztőnket, ebből tartjuk karban a kb. 50 reflektort, ebből finanszírozzuk a feltáró és műszeres kutatást, eszközbeszerzést, a barlangműködtetéssel kapcsolatos felülvizsgálatokat. De ez utóbbiból fizetjük a látogatók balesetbiztosítását is.

Mivel a tagság a túravezetésekkel önkéntes munkát végez, tehát ezért fizetséget senki sem kap, a társaság munkáját felszereléssel valamint tanulmányutakon, kirándulásokon való részvétellel honoráljuk.
 

1%- os felajánlásukat az 18601637-1-11 adószámon várjuk

Borítóképünkön Lieber Tamás

Olvasta már?

Iskolai beiratkozás

Az idei elsősök szüleit április 12-13-án várják a Kesztölci Kincses József Általános iskolában.

Először győztek asztaliteniszezőink Búcs ellen

A Zöld Ördögök: Bakos György (5 győzelem), Hertlik András (4 győzelem), Kara Jánosné, Motoros Erika (1 győzelem), Kochnyák Sándor (5 győzelem), Kochnyák Tamás (6 győzelem), Kovács Pál (6 győzelem), Vereckei Gábor (5 győzelem).

Kesztölc az Országos Értéktár Konferencián

Érték-közösség címmel országos szakmai konferenciát rendeznek Lakitelken, Radovics Istvánné alpolgármester asszonyt kérték fel arra, hogy a kesztölci jó gyakorlatokat bemutassa.