Kesztölc Kestúc

keresés

Ha valaki nem szentségtörésként éli meg, hogy nem bor készül a szőlőből az mindenképp készítse el ezt a fantasztikus receptet. A cikk végén elárulunk egy lelőhelyet ahol pár üvegre valót mindenki talál. Minczér Heni receptje

Az otelló a házi borok egyik fő fajtája, és számos ételt is készíthetünk belőle: akár levesbe főzzük, akár hús mellé mártásként adjuk, akár salátában vagy dzsemjét kóstolgatjuk, esetleg tortát sütünk belőle, jellegzetes íze felejthetetlen.

A többi kékszőlőfajtához hasonlóan az otellóban is rengeteg ásványi anyag és vitamin van: többek között vasat, cinket, magnéziumot, szelént, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, C-, B1-, B2-vitamint, folsavat tartalmaz. Bora vérképző, vértisztító és méregtelenítő hatású, fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott naponta egy pohárral, de bélbetegségek ellen is hatékony.

A főzéssel besűrített szőlőmust készítését valószínűleg a törököktől tanultuk. Régen a sűrítménybe apróra vágott birsalmát vagy sütőtököt tettek, és a peszmeg a legfinomabb téli csemegének számított. Otellóból különösen finom - a zamatát hónapok múlva is tökéletesen érezni.

És akkor most a recept:

  • 1 kg otelló szőlő

  • 1/2 kg cukor

  • 1 citrom leve

A leszárazott szőlőt 1 dl vízzel felrakjuk forrni. Fél órával később levesszük, egy fémszitán átpréseljük, hogy a magok és a héj fennmaradjanak. (Ki is lehet magozni, akkor a héja benne maradhat, de ez merész vállalkozás.) A pépet összeöntjük a cukorral, és addig forraljuk, amíg sűrű, krémes lesz. Ezután sterilizált üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagyjuk kihűlni majd mehet a spejzba hátha marad későbbre is. :)  Gyönyörű színű, ízekben gazdag lekvár kapunk a végére. Mi fánkkal szeretjük a legjobban.

És ahogy ígértük, ha valaki nem bírná ki a következő szüretig az Akácosban rengeteg elhagyott szőlő van. Itt egy kis kitartással mindenki talál annyit, hogy kipróbálja a receptet :)

Jó szemezgetést!

Borítókép: Király Gábor fotója

Olvasta már?

Biztos jövőt szeretnél? Válaszd a kéményseprő hivatást!

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ (BM OKF GEK) Kéményseprő ipari Tevékenységet Ellátó Igazgatóhelyettesi Szervezet felhívása. Biztos jövőt szeretnél?    Válaszd a kéményseprő hivatást! 

Megyénk körül megyünk körül

Tisztelt Kesztölciek! Tájékoztatom Önöket, hogy 2021. július 21-én kerül sor a Megyénk körül megyünk körül című program keretében a Kocs-Kesztölc páros találkozóra.

Szerencsés kirándulás

Bizony, annak nevezhető a  KMASZC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakközépiskola és Kollégium 10. osztályosainak év végi tanulmányi kirándulása Klastrompusztán.