Ha valaki nem szentségtörésként éli meg, hogy nem bor készül a szőlőből az mindenképp készítse el ezt a fantasztikus receptet. A cikk végén elárulunk egy lelőhelyet ahol pár üvegre valót mindenki talál. Minczér Heni receptje

Az otelló a házi borok egyik fő fajtája, és számos ételt is készíthetünk belőle: akár levesbe főzzük, akár hús mellé mártásként adjuk, akár salátában vagy dzsemjét kóstolgatjuk, esetleg tortát sütünk belőle, jellegzetes íze felejthetetlen.

A többi kékszőlőfajtához hasonlóan az otellóban is rengeteg ásványi anyag és vitamin van: többek között vasat, cinket, magnéziumot, szelént, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, C-, B1-, B2-vitamint, folsavat tartalmaz. Bora vérképző, vértisztító és méregtelenítő hatású, fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott naponta egy pohárral, de bélbetegségek ellen is hatékony.

A főzéssel besűrített szőlőmust készítését valószínűleg a törököktől tanultuk. Régen a sűrítménybe apróra vágott birsalmát vagy sütőtököt tettek, és a peszmeg a legfinomabb téli csemegének számított. Otellóból különösen finom - a zamatát hónapok múlva is tökéletesen érezni.

És akkor most a recept:

  • 1 kg otelló szőlő

  • 1/2 kg cukor

  • 1 citrom leve

A leszárazott szőlőt 1 dl vízzel felrakjuk forrni. Fél órával később levesszük, egy fémszitán átpréseljük, hogy a magok és a héj fennmaradjanak. (Ki is lehet magozni, akkor a héja benne maradhat, de ez merész vállalkozás.) A pépet összeöntjük a cukorral, és addig forraljuk, amíg sűrű, krémes lesz. Ezután sterilizált üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagyjuk kihűlni majd mehet a spejzba hátha marad későbbre is. :)  Gyönyörű színű, ízekben gazdag lekvár kapunk a végére. Mi fánkkal szeretjük a legjobban.

És ahogy ígértük, ha valaki nem bírná ki a következő szüretig az Akácosban rengeteg elhagyott szőlő van. Itt egy kis kitartással mindenki talál annyit, hogy kipróbálja a receptet :)

Jó szemezgetést!

Borítókép: Király Gábor fotója

Olvasta már?

Itt a Hírnök!

Megjelent a Kesztölci Hírnök legújabb száma! Most már honlapunkról elektronikusan is letölthető.

Heti menü a Kosteltől

A menü 880 Ft-ért, hétköznapokon érhető el az étteremben. A kétfogásos ebédet - leves és főétel - elvitelre, vagy helyben fogyasztással rendelhetik meg.  Menü rendelés: 06/30 487-1965. vagy info@kostel.hu

Vidám élmények a könyvtárban

A kesztölci könyvtár kitett magáért: előadásokkal, mozival, színdarabbal, kosárfonással kápráztatta el a gyerekeinket egy héten keresztül. Klinger Ági fotóriportja