Ha valaki nem szentségtörésként éli meg, hogy nem bor készül a szőlőből az mindenképp készítse el ezt a fantasztikus receptet. A cikk végén elárulunk egy lelőhelyet ahol pár üvegre valót mindenki talál. Minczér Heni receptje

Az otelló a házi borok egyik fő fajtája, és számos ételt is készíthetünk belőle: akár levesbe főzzük, akár hús mellé mártásként adjuk, akár salátában vagy dzsemjét kóstolgatjuk, esetleg tortát sütünk belőle, jellegzetes íze felejthetetlen.

A többi kékszőlőfajtához hasonlóan az otellóban is rengeteg ásványi anyag és vitamin van: többek között vasat, cinket, magnéziumot, szelént, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, C-, B1-, B2-vitamint, folsavat tartalmaz. Bora vérképző, vértisztító és méregtelenítő hatású, fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott naponta egy pohárral, de bélbetegségek ellen is hatékony.

A főzéssel besűrített szőlőmust készítését valószínűleg a törököktől tanultuk. Régen a sűrítménybe apróra vágott birsalmát vagy sütőtököt tettek, és a peszmeg a legfinomabb téli csemegének számított. Otellóból különösen finom - a zamatát hónapok múlva is tökéletesen érezni.

És akkor most a recept:

  • 1 kg otelló szőlő

  • 1/2 kg cukor

  • 1 citrom leve

A leszárazott szőlőt 1 dl vízzel felrakjuk forrni. Fél órával később levesszük, egy fémszitán átpréseljük, hogy a magok és a héj fennmaradjanak. (Ki is lehet magozni, akkor a héja benne maradhat, de ez merész vállalkozás.) A pépet összeöntjük a cukorral, és addig forraljuk, amíg sűrű, krémes lesz. Ezután sterilizált üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagyjuk kihűlni majd mehet a spejzba hátha marad későbbre is. :)  Gyönyörű színű, ízekben gazdag lekvár kapunk a végére. Mi fánkkal szeretjük a legjobban.

És ahogy ígértük, ha valaki nem bírná ki a következő szüretig az Akácosban rengeteg elhagyott szőlő van. Itt egy kis kitartással mindenki talál annyit, hogy kipróbálja a receptet :)

Jó szemezgetést!

Borítókép: Király Gábor fotója

Olvasta már?

Ünnepi szemétszállítási rend

Az ünnepek alatt változatlanul szállítják el a kommunális hulladékot Kesztölcről. A  április 2-án, Húsvét hétfőn kitehetjük a kukát, a szokott időben elszállítják. 

Iskolai beiratkozás

Az idei elsősök szüleit április 12-13-án várják a Kesztölci Kincses József Általános iskolában.

Először győztek asztaliteniszezőink Búcs ellen

A Zöld Ördögök: Bakos György (5 győzelem), Hertlik András (4 győzelem), Kara Jánosné, Motoros Erika (1 győzelem), Kochnyák Sándor (5 győzelem), Kochnyák Tamás (6 győzelem), Kovács Pál (6 győzelem), Vereckei Gábor (5 győzelem).