Ha valaki nem szentségtörésként éli meg, hogy nem bor készül a szőlőből az mindenképp készítse el ezt a fantasztikus receptet. A cikk végén elárulunk egy lelőhelyet ahol pár üvegre valót mindenki talál. Minczér Heni receptje

Az otelló a házi borok egyik fő fajtája, és számos ételt is készíthetünk belőle: akár levesbe főzzük, akár hús mellé mártásként adjuk, akár salátában vagy dzsemjét kóstolgatjuk, esetleg tortát sütünk belőle, jellegzetes íze felejthetetlen.

A többi kékszőlőfajtához hasonlóan az otellóban is rengeteg ásványi anyag és vitamin van: többek között vasat, cinket, magnéziumot, szelént, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, C-, B1-, B2-vitamint, folsavat tartalmaz. Bora vérképző, vértisztító és méregtelenítő hatású, fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott naponta egy pohárral, de bélbetegségek ellen is hatékony.

A főzéssel besűrített szőlőmust készítését valószínűleg a törököktől tanultuk. Régen a sűrítménybe apróra vágott birsalmát vagy sütőtököt tettek, és a peszmeg a legfinomabb téli csemegének számított. Otellóból különösen finom - a zamatát hónapok múlva is tökéletesen érezni.

És akkor most a recept:

  • 1 kg otelló szőlő

  • 1/2 kg cukor

  • 1 citrom leve

A leszárazott szőlőt 1 dl vízzel felrakjuk forrni. Fél órával később levesszük, egy fémszitán átpréseljük, hogy a magok és a héj fennmaradjanak. (Ki is lehet magozni, akkor a héja benne maradhat, de ez merész vállalkozás.) A pépet összeöntjük a cukorral, és addig forraljuk, amíg sűrű, krémes lesz. Ezután sterilizált üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagyjuk kihűlni majd mehet a spejzba hátha marad későbbre is. :)  Gyönyörű színű, ízekben gazdag lekvár kapunk a végére. Mi fánkkal szeretjük a legjobban.

És ahogy ígértük, ha valaki nem bírná ki a következő szüretig az Akácosban rengeteg elhagyott szőlő van. Itt egy kis kitartással mindenki talál annyit, hogy kipróbálja a receptet :)

Jó szemezgetést!

Borítókép: Király Gábor fotója

Olvasta már?

A kesztölci pingpongosok a megyei élvonalban

A második helyre küzdötte fel magát az idén debütáló Keszölc SE. Az egyéni listán is kiváló helyezéseket ért el Kara Zoltán, Teicht Zsolt, Kochnyák Sándor, Kovács Pál, Bakos György, Vereckei Gábor, Kochnyák Tamás, és Papp Zsolt.