Biciklivel 15 perc alatt eljuthatunk a dorogi állomásra és a Palatinusra. Lendületet kap a kesztölci bringás turizmus is. Az Önkormányzat másik pályázata is nyert: rendezni fogják a Művelődési Ház mögötti mélyút és a környező utcák vízelvezetését.

A TOP felhívásban a megyei önkormányzat koordinációjával és támogató döntésével a Kesztölci Önkormányzat két pályázatot nyert. A Kesztölc-Dorog kerékpárút kiépítésére 60 millió forint, a Művelődési Ház mögötti mélyút vízelvezetésére 30 millió forint támogatást itéltek meg. A két fejlesztést 2018-ban kezdik meg.

A kerékpárút megvalósításában az Önkormányzat civil partnere a Virágzó Kesztölc Egyesület. Környékünkön egyre több a bringás, de ha jót akarnak tekerni, autóra, vonatra kell tenniük a biciklit. Dorog, Kesztölc és Piliscsév körbe van zárva forgalmas utakkal. A tiltótáblákat ugyan levették, de kamionok között senki nem biciklizik szívesen. Kesztölc és Dorog között van egy kis ösvény, de az út annyira szűk és mélyen homokos, hogy csak a legbátrabbak merészkednek arra bringával.

A tervezett kerékpárút Kesztölc, 117-es közúton kiépítendő biztonságos átvezetéstől Kesztölc Dorog felőli határáig tart, ahová a dorogi Patak sor alsó út csatlakozik.

Mellettünk épülnek a kerékpáros úthálózatok. A nagy nemzetközi dunai útvonal részeként az Eurovelo 6 Tát és Esztergom érintésével vezet majd Bécsből Budapestre. Kesztölc ősszel bekapcsolódik a Pilist átszövő terepkerékpáros PilisBike hálózatba.

A Kesztölc-Dorog kerékpárút azért fontos a turistáknak, mert ez az út majd összeköti a dunai és a pilisi kerékpárutakat. Ezzel Kesztölc esélyt kap arra, hogy a környék kerékpáros turizmusára építve fejlődjön. Mindenki nyer: a városiak könnyen kijutnak a hegyekbe, a kesztölciek új szolgáltatásokat kínálhatnak.

A Pilisben tekerő bringások számára Kesztölc nem kijárat nélküli zsákfalu lesz, hanem olyan központ, ahol megpihenhetnek, mielőtt áttekernek a dorogi állomásra. A Duna mentén kerékpározók nem csak Pannonhalma felé tehetnek majd kitérőt, hanem kényelmesen eljuthatnak a klastromi romokhoz is.

Mi kesztölciek ezen az úton tíz perc alatt letekerhetünk majd a Palára vagy a dorogi vasútállomásra. A dorogiak elbiciklizhetnek majd a pincesorhoz egy pohárka kesztölci borért, vagy a pálos romokhoz.

A tervezett út a 117-es úttól indul, ahol  villogó lámpa hívja majd fel az autósok figyelmét a keresztező kerékpáros forgalomra. Az akácoson átvezető homokos, mélyen betaposott utat kiszélesítik, megerősitik és aszfaltozzák. Az út a lőtérnél és a kutyatelepnél éri el a dorogi határt. A tervezett út hossza 1,62 km, legnagyobb része önkormányzati terület. A megvalósításhoz a TOP 1.2.1-16 számú felhívásban 60 millió forintra adott be pályázatot az Önkormányzat. A pályázat megvalósításához nincs szükség önrészre. A pályázatban együttműködő partner az Erika Cukrászda, ahol kerékpáros szervízpontot fognak üzemeltetni. A pályázat civil partnere a Virágzó Kesztölc Egyesület.

Miért nem a járdákra és a rozoga állapotú bekötőútra fordítják a pénzt? Igen, ez a kérdés joggal merül fel. Mindannyian látjuk, hogy van a faluban is bőven megoldandó probléma. Ezekre a gondokra is keresi a megoldást az Önkormányzat. A mostani pályázat forrásait csak turisztikai fejlesztésekre lehet fordítani, és a Testület úgy döntött, hogy meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget. 

Részlet a pályázatból

Kesztölcön a projekttel elérni kívánt célcsoportok fogadásához szükséges turisztikai alapinfrastruktúra rendelkezésre áll, az az érkező vendégek kiszolgálására alkalmas.

A település személygépjárművel és helyközi autóbuszjáratokkal jól megközelíthető, köszönhetően a 117-es út melletti fekvésének.

Szálláshelyek

Kesztölcön 3 szálláshely-szolgáltató működik: a Kostel Panzió 12 (http://kostel.hu), a Vitek Panzió 8 illetve az Erdészház-Turistaszálló 12 férőhellyel.

A három szolgáltató differenciált színvonalú szálláshely-portfólióval jelentkezik, így a magasabb szállodai szintű elhelyezéstől az egyszerűbb turistaszállásig terjed a kínálat.

Éttermi vendéglátás, kereskedelem

A fejlesztés közvetlen környezetében minden, a célcsoportok számára lényeges turisztikai szolgáltatás elérhető, így az éttermi vendéglátó és a kereskedelmi egységek is.

Az előbbiek közül a legfontosabbak a Kostel Étterem, a Klastrompusztán található Tölgyfa Büfé (Kesztölc-Klastrompuszta, Tölgyfa u. 2), az Erika Cukrászda (Kesztölc, Tavasz u. 7.), az Erika Kávézó (Kesztölc, Szabadság tér 14.) illetve a Faház Söröző (Kesztölc, Klement utca 20.). Kereskedelmi egységként a Marika ABC (Kesztölc, Rákóczi u. 26.), a CBA áruház (Kesztölc, Szabadság tér 14.) és két zöldség-gyümölcs üzlet említhető.

Egyéb turisztikai szolgáltatások

A www.kesztolc.hu honlap a kor elvárásainak megfelelő, magas színvonalon tájékoztat minden érdeklődőt a település turisztikai programjairól, rendezvényeiről, a közérdekű szolgáltatói és hatósági információkról. A honlap látogatószáma 2016. július 12. - 2017. július 13. között 165.596 fő volt.

A honlap folyamatosan aktuális híreket közöl a kerékpáros turizmus témakörében is, legutóbbi anyaguk az M4 televízió Kerékpártúrák című műsorával (http://kesztolc.hu/hirek/kesztolci-hirek/v/kesztolcon-is/) foglalkozott részletesen.

Borítókép: Kara István fényképe

Olvasta már?

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!

Egy szatyornyi kutya története

Egy héttel ezelőtt, egy gyanútlan sétából egész dráma kerekedett amikor S. Karina az árokban egy szatyornyi kiskutyát talált.

Kesztölciek utazási szokásai

A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül.