Kesztölcön mostanában sokan kezdtek újra foglalkozni kertészkedéssel, szőlővel. Őket segítjük Szivek Péter, Légrádi Horkics Angéla és Szilasné Jolsva Júlia növényvédelmi tanácsaival kéthetente.

Most fog virágozni a szőlő, a virágkötődésnek jót tesz a bór alapú lombtrágya. A meleg idő kedvez a lisztharmat terjedésének. Lisztharmat és peronoszpóra ellen kontakt hatású növényvédő szerrel permetezzünk, érdemes odafigyelni, hogy ne folyjon meg a a növényvédő szer, mert perzselést okoz. Kerüljük a szőlő virágzása során a réztartalmú szereket.

Gyümölcsöseinkben elszaporodtak a levéltetvek. A biológiai szerek kedvelőinek ajánljuk a Vektafid A készítményt, míg a hagyományos módon védekezőknek a Mospilan felszívódó rovarölő szer biztosan segít. Elhúzódó cseresznyelégy rajzás várható, érdemes a fák felső koronaszintjébe sárga színű ragacsos lapokat kihelyezni, ezzel megfigyelhetjük a cseresznyelégy rajzását és ha szükséges, rövid élelmezésegészségügyi várakozási idejű rovarölők valamelyikét alkalmazzuk. 

A grafikonon a Pilisi levendula kesztölci meteorológiai állomásának előző két heti hőmérséklet és csapadék mennyiségét láthatják.

Nagy a szárazság, aki tud, öntözzön, minden növény kultúra meghálálja. Érdemes a vegyszerek mellé lombtrágyát vagy növénykondicionálót is tenni, hogy ezt a nagy hőstresszt jobban viseljék, az Amalgerol, a Vuxal és társai segíthetnek ebben.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnoveny-orvos.hu honlapokat.

Olvasta már?

Kesztölcön forgatták a Nyerő Párost

Klastrompusztára is eljutottak az RTL klub valóságshow-jának szereplői. A három párosnak sátrakat kellett felállítaniuk a Tölgyfa büfével szembeni réten. A műsorban szép légifelvételeket is mutattak Kesztölcről.

Belterületi vadászat

Hatósági engedélyezés alapján kárt okozó vad elejtése várható Kesztölc teljes belterületén 2019. február 28. közötti időszakban, 18:00 és 06:00 óra között.

Eltűnik a bükkös klíma erdeinkből

1961-ben Magyarország területének 5%-a volt bükkös klímába sorolható, 2010-re ez a szám 2%-ra csökkent. Az előrejelzések szerint pedig a bükkös klíma a 2041-2071 közötti időszakra teljesen eltűnik.