Kesztölcön mostanában sokan kezdtek újra foglalkozni kertészkedéssel, szőlővel. Őket segítjük Szivek Péter, Légrádi Horkics Angéla és Szilasné Jolsva Júlia növényvédelmi tanácsaival kéthetente.

Most fog virágozni a szőlő, a virágkötődésnek jót tesz a bór alapú lombtrágya. A meleg idő kedvez a lisztharmat terjedésének. Lisztharmat és peronoszpóra ellen kontakt hatású növényvédő szerrel permetezzünk, érdemes odafigyelni, hogy ne folyjon meg a a növényvédő szer, mert perzselést okoz. Kerüljük a szőlő virágzása során a réztartalmú szereket.

Gyümölcsöseinkben elszaporodtak a levéltetvek. A biológiai szerek kedvelőinek ajánljuk a Vektafid A készítményt, míg a hagyományos módon védekezőknek a Mospilan felszívódó rovarölő szer biztosan segít. Elhúzódó cseresznyelégy rajzás várható, érdemes a fák felső koronaszintjébe sárga színű ragacsos lapokat kihelyezni, ezzel megfigyelhetjük a cseresznyelégy rajzását és ha szükséges, rövid élelmezésegészségügyi várakozási idejű rovarölők valamelyikét alkalmazzuk. 

A grafikonon a Pilisi levendula kesztölci meteorológiai állomásának előző két heti hőmérséklet és csapadék mennyiségét láthatják.

Nagy a szárazság, aki tud, öntözzön, minden növény kultúra meghálálja. Érdemes a vegyszerek mellé lombtrágyát vagy növénykondicionálót is tenni, hogy ezt a nagy hőstresszt jobban viseljék, az Amalgerol, a Vuxal és társai segíthetnek ebben.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnoveny-orvos.hu honlapokat.

Olvasta már?

Asztalitenisz Kara Lajos Kupa

A versenyeken 48-an vettek részt, leány serdülő, leány ifjúsági, felnőtt női, fiú serdülő, fiú ifjúsági, felnőtt „A” és „B” csoport kategóriákban. Bakos György beszámolója.

Háry János a Művházban

Rahberger Karina, Chalupa Réka, Giricz Dorina, Sturcz Boglárka és Sturcz Barnabás készítette elő saját festményekkel Kodály Háry János daljátékának történetét. A mese szövegét Klinger Ági adta elő.

Hódító Túrák sorozat Kesztölcön is

Június 2-án Kesztölcön kellemes családi körtúra lesz. A tavalyi túra sikerén felbuzdulva a legkisebbeknek falusétát is szerveznek. A rendezvény a Hódító Túrák sorozat része. Erről kérdezte Szekér Zoltánt, a Dorogi TDM vezetőjét Kovács Csilla.

Grósz Jakab és a pilisi svábok tragédiája

Bús Péter János kesztölci származású történész dédapja, a legendás Grósz Jakab történetén keresztül ismerkedett meg a svábok tragédiájával. Walczer Patrik interjúja a Kemmában.

Így vigyázzunk a kesztölci madárfiókákra!

A fiókaszezon áprilistól augusztusig tart. Molnár Dávid fotóin bemutatjuk a leggyakoribb kesztölci madárfajokat és tanácsokat is adunk arra az esetre, ha fészekből kipottyant is jószággal találkozunk.