Kesztölcön mostanában sokan kezdtek újra foglalkozni kertészkedéssel, szőlővel. Őket segítjük Szivek Péter, Légrádi Horkics Angéla és Szilasné Jolsva Júlia növényvédelmi tanácsaival kéthetente.

Most fog virágozni a szőlő, a virágkötődésnek jót tesz a bór alapú lombtrágya. A meleg idő kedvez a lisztharmat terjedésének. Lisztharmat és peronoszpóra ellen kontakt hatású növényvédő szerrel permetezzünk, érdemes odafigyelni, hogy ne folyjon meg a a növényvédő szer, mert perzselést okoz. Kerüljük a szőlő virágzása során a réztartalmú szereket.

Gyümölcsöseinkben elszaporodtak a levéltetvek. A biológiai szerek kedvelőinek ajánljuk a Vektafid A készítményt, míg a hagyományos módon védekezőknek a Mospilan felszívódó rovarölő szer biztosan segít. Elhúzódó cseresznyelégy rajzás várható, érdemes a fák felső koronaszintjébe sárga színű ragacsos lapokat kihelyezni, ezzel megfigyelhetjük a cseresznyelégy rajzását és ha szükséges, rövid élelmezésegészségügyi várakozási idejű rovarölők valamelyikét alkalmazzuk. 

A grafikonon a Pilisi levendula kesztölci meteorológiai állomásának előző két heti hőmérséklet és csapadék mennyiségét láthatják.

Nagy a szárazság, aki tud, öntözzön, minden növény kultúra meghálálja. Érdemes a vegyszerek mellé lombtrágyát vagy növénykondicionálót is tenni, hogy ezt a nagy hőstresszt jobban viseljék, az Amalgerol, a Vuxal és társai segíthetnek ebben.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnoveny-orvos.hu honlapokat.

Olvasta már?

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.

Klastrompuszta: Pálosok és régészek tervei

A Magyar Pálos Rend vezetőinek és a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek részvételével szerveztek kerekasztal beszélgetést a Közösségi Klubban. A szakmai fórum több ötlet és tervezet is elhangzott a klastrompusztai pálos romokat bemutató látogatóközp...

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!