„Problémánkkal, és javaslatunkkal megkerestük Polgármester urat, aki kompromisszumos megoldást javasolt, miszerint 2018- től csak Kesztölcön végezzük a munkánkat.” Simon Jánost, a polgárőrök vezetőjét kérdezte Zsibrita Zámbori Zita

A kesztölci polgárőrök hivatalosan az Esztergom Város Polgárőr Egyesülethez tartoznak. A kesztölci Önkormányzat tagdíjat fizet az esztergoiaknak. Ezért cserébe polgárőreink egyenruhát, motort, kerékpárt, szerszámokat, zseblámpákat kapnak. Ezen felül az Önkormányzat közvetlenül is támogatja a polgárőröket benzinpénzzel.

Hány mozgósítható emberrel dolgoznak most?
Jelenleg heten vagyunk, közülük kettő 15 éves, tavaly nyáron csatlakozott hozzánk, de az utánpótlás mindig probléma, hiszen fizetséget ezért a munkáért nem tudunk felajánlani. Cserébe átlagosan havi 8 óránál nem kell többet teljesíteni.

Milyen rendezvényeken vannak jelen a polgárőrök? Hogyan zajlik a polgárőrök munkája?
A faluban megrendezett rendezvényeken: falunapon, adventkor, koszorúzások alkalmával, nemzeti ünnepen, halottak napján a temetőt biztosítjuk, illetve jelen vagyunk minden olyan nagyobb eseményen, ahol szükség van a forgalom irányítására, útlezárásra. Általában a polgármester úr szokott felkérni arra, hogy egy-egy rendezvényen jelenjünk meg, de ha felveszik velünk a kapcsolatot magánszemélyek, akkor nagyon szívesen megjelenünk bármilyen nagyobb rendezvényen, például esküvőknél irányítjuk a forgalmat. Annyit kérünk, hogy a rendezvény előtt egyeztessenek velünk.

Mikor hívhatjuk önöket?
Minden olyan esetben amikor rendőrt is hívnánk, hiszen itt vagyunk helyben, hamar mozgósítható kollegákkal akik gyorsan meg tudnak jelenni a helyszínen. Tettenéréses betörés esetén pl. feltartóztatatjuk a betörőt, míg a rendőrök megérkeznek. Házaló „kereskedők” esetén például megkérhetjük a lakókhoz bekopogó embereket, hogy hagyják el a települést. Minden esetről jelentést kell tennünk a területileg illetékes, dorogi rendőrkapitányságnak.

Csak Kesztölcön teljesítenek szolgálatot?
Az esztergomi polgárőrséghez tartozunk, így Esztergomban is teljesítettünk szolgálatot. Azonban ennek anyagi vonzata is van, hiszen Esztergomba át is kellett jutniuk a kollegának, és mivel a buszok menetrendje ritkán esett egybe  a rendezvény kezdetével, végével, így én magam szállítottam a kollegákat autóval. Ennek költségét sem az esztergomiaknak, sem pedig a kesztölci Polgármesteri Hivatalnak nem állt módjában fizetni, így azt jobbára én álltam.

Van lehetőség a helyzet rendezésére?
Valóban megterhelő volt, olyannyira, hogy felmerült az a lehetőség is, hogy beszüntetjük a polgárőrség működését Kesztölcön. Problémánkkal, és javaslatunkkal megkerestük a polgármester urat, aki kompromisszumos megoldást javasolt, miszerint 2018- től csak Kesztölcön végezzük a munkánkat. Elképzelésünket január elején vitattuk meg Vöröskői István polgármester, Simonek Antal képviselő, Bodrogai Sándor Esztergomi polgárőrség elnök, Kemecsi László alelnök részvételével. A megbeszélés eredményeként a továbbiakban csak Kesztölcön teljesítünk szolgálatot. Az anyagiakat és a szervezeti működést tekintve minden maradt a régiben.

Említette az anyagiakat. Civil szervezetként milyen forrásból tudják finanszírozni a működést?
Egyrészt az Önkormányzattól kapunk 70 ezer forintot éves szinten benzinkeret címen, másrészt az Önkormányzat által fizetett tagdíj fejében esztergomi kollégáktól a továbbiakban is megkapjuk a szükséges eszközöket. Ezen felül azonban nincs semmilyen anyagi forrásunk, pedig jól jönne ha lenne pár ezer forint tartalékunk.

Ha valaki felajánlást szeretne tenni, hogyan teheti meg, hiszen nincsen alapítványa a polgárőrségnek.
Az Önkormányon keresztül is tehetnek felajánlást, de akár személyesen engem is megkereshetnek.

Olvasta már?

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.