„Problémánkkal, és javaslatunkkal megkerestük Polgármester urat, aki kompromisszumos megoldást javasolt, miszerint 2018- től csak Kesztölcön végezzük a munkánkat.” Simon Jánost, a polgárőrök vezetőjét kérdezte Zsibrita Zámbori Zita

A kesztölci polgárőrök hivatalosan az Esztergom Város Polgárőr Egyesülethez tartoznak. A kesztölci Önkormányzat tagdíjat fizet az esztergoiaknak. Ezért cserébe polgárőreink egyenruhát, motort, kerékpárt, szerszámokat, zseblámpákat kapnak. Ezen felül az Önkormányzat közvetlenül is támogatja a polgárőröket benzinpénzzel.

Hány mozgósítható emberrel dolgoznak most?
Jelenleg heten vagyunk, közülük kettő 15 éves, tavaly nyáron csatlakozott hozzánk, de az utánpótlás mindig probléma, hiszen fizetséget ezért a munkáért nem tudunk felajánlani. Cserébe átlagosan havi 8 óránál nem kell többet teljesíteni.

Milyen rendezvényeken vannak jelen a polgárőrök? Hogyan zajlik a polgárőrök munkája?
A faluban megrendezett rendezvényeken: falunapon, adventkor, koszorúzások alkalmával, nemzeti ünnepen, halottak napján a temetőt biztosítjuk, illetve jelen vagyunk minden olyan nagyobb eseményen, ahol szükség van a forgalom irányítására, útlezárásra. Általában a polgármester úr szokott felkérni arra, hogy egy-egy rendezvényen jelenjünk meg, de ha felveszik velünk a kapcsolatot magánszemélyek, akkor nagyon szívesen megjelenünk bármilyen nagyobb rendezvényen, például esküvőknél irányítjuk a forgalmat. Annyit kérünk, hogy a rendezvény előtt egyeztessenek velünk.

Mikor hívhatjuk önöket?
Minden olyan esetben amikor rendőrt is hívnánk, hiszen itt vagyunk helyben, hamar mozgósítható kollegákkal akik gyorsan meg tudnak jelenni a helyszínen. Tettenéréses betörés esetén pl. feltartóztatatjuk a betörőt, míg a rendőrök megérkeznek. Házaló „kereskedők” esetén például megkérhetjük a lakókhoz bekopogó embereket, hogy hagyják el a települést. Minden esetről jelentést kell tennünk a területileg illetékes, dorogi rendőrkapitányságnak.

Csak Kesztölcön teljesítenek szolgálatot?
Az esztergomi polgárőrséghez tartozunk, így Esztergomban is teljesítettünk szolgálatot. Azonban ennek anyagi vonzata is van, hiszen Esztergomba át is kellett jutniuk a kollegának, és mivel a buszok menetrendje ritkán esett egybe  a rendezvény kezdetével, végével, így én magam szállítottam a kollegákat autóval. Ennek költségét sem az esztergomiaknak, sem pedig a kesztölci Polgármesteri Hivatalnak nem állt módjában fizetni, így azt jobbára én álltam.

Van lehetőség a helyzet rendezésére?
Valóban megterhelő volt, olyannyira, hogy felmerült az a lehetőség is, hogy beszüntetjük a polgárőrség működését Kesztölcön. Problémánkkal, és javaslatunkkal megkerestük a polgármester urat, aki kompromisszumos megoldást javasolt, miszerint 2018- től csak Kesztölcön végezzük a munkánkat. Elképzelésünket január elején vitattuk meg Vöröskői István polgármester, Simonek Antal képviselő, Bodrogai Sándor Esztergomi polgárőrség elnök, Kemecsi László alelnök részvételével. A megbeszélés eredményeként a továbbiakban csak Kesztölcön teljesítünk szolgálatot. Az anyagiakat és a szervezeti működést tekintve minden maradt a régiben.

Említette az anyagiakat. Civil szervezetként milyen forrásból tudják finanszírozni a működést?
Egyrészt az Önkormányzattól kapunk 70 ezer forintot éves szinten benzinkeret címen, másrészt az Önkormányzat által fizetett tagdíj fejében esztergomi kollégáktól a továbbiakban is megkapjuk a szükséges eszközöket. Ezen felül azonban nincs semmilyen anyagi forrásunk, pedig jól jönne ha lenne pár ezer forint tartalékunk.

Ha valaki felajánlást szeretne tenni, hogyan teheti meg, hiszen nincsen alapítványa a polgárőrségnek.
Az Önkormányon keresztül is tehetnek felajánlást, de akár személyesen engem is megkereshetnek.

Olvasta már?

Jazz a Csillaghullás Minifesztiválon

Szalkay Dávid nemrég költözött Kesztölcre, a gyereknapon már hallhattuk trombitálni. Jazzformers zenekarával alapozza meg a hangulatot a Csillaghullás Minifesztiválon.