Szívet melengető olvasmány Nagyváriné Radovics Angéla vezető óvónő beszámolója. Az ovi sokféle segítséget, feljajánlást kap a szülőktől, önkéntesektől, képviselőktől. Bizony, kevés falu mondhatja el, hogy ilyen szépen össze tud fogni a gyerekekért, az oviért.

Az óvoda alapítványa rendszeres segítséget nyújt. A  két meghibásodott, többször is javított cd lejátszók helyett újat vásároltunk, szakkönyvekkel, folyóiratokkal bővítettük az óvoda könyvtárát, előfizettünk az OVIADMIN-ra. Alapítványi támogatással, 4 nagycsoportosunk járhatott úszásoktatásra. Decemberben a fa alá kerülő meglepetéseket is alapítványi keretből finanszíroztuk. Megvettük a Papírszínház kiadványt, melynek nagy hasznát vesszük a mindennapos mesélések alkalmával, a gyerekek nagyon szeretik. Azóta már óvodapedagógusaink is készítettek bele több meseillusztrációt, szlovákot is.

Az idei évben 230.847 ft-tal gyarapodott alapítványunk az adó 1 %-nak köszönhetően, az elektromos hulladékgyűjtés 2x20.000ft-tal, a papírgyűjtés 24.900.ft-tal növelte bevételeinket. Céges felajánlást is kaptunk 200 000 ft. értékben, köszönjük! A tavaszi vidám zenés előadást, majd a Buborék varázs programot is az alapítvány finanszírozta.

Az Alapítvány hivatalos ügyeit, okiratok szükséges módosításait már évek óta Sasváriné dr. Borbíró Katalin végzi, KÖSZÖNET érte!

Könyvtárunkat rendszeresen bővítjük szakkönyvekkel és gyermekek számára készült kiadványokkal egyaránt.  Az elhasználódott, elromlott játékokat, fejlesztő eszközöket folyamatosan cseréljük,pótoljuk. A képviselők felajánlásának köszönhetően a költségvetésben is helyet kapott a játékvásárlás (karácsonyra időzítjük), ezt ezúton is szeretnénk megköszönni. 

 Májusban kicseréltük a már elkorhadt színpad padlóját, az alapozást közmunkások, a festést közösségi szolgálatos diákok, az összeszerelést az önkormányzat karbantartója Nagykúti Vilmos végezte két képviselő úr segítségével (Simonek Antal, Kochnyák Sándor), köszönjük! A közeljövőben a korlátot is ki kell majd cserélni, nagyon mozog.

A „lakásból” kivezető szennyvíz elvezető tisztítása, javítása is megtörtént, gyökerek nőttek bele a csőbe. Többször is beáztunk az év során, a kamra, padlás feljáró rendszeresen, és az esővíz elvezető csatorna is javításra szorult. Ebben kolléganőnk nyugdíjas férje (Varga József) és egyik nagycsoportos óvodásunk apukája (Tóth Zoltán) volt segítségünkre, ezúton is köszönjük nekik. A redőnyök javítását már évek óta végzik óvodásaink „redőnyös” apukái (Kara Antal, Varga Tamás, Maksay Zsolt), nekik is köszönjük , hogy szükség esetén jönnek, segítenek.  A futóbiciklik javítását, karbantartását is segítőkész apukák végzik (Varga Krisztián és Mester Róbert), nekik is jár a köszönet. A felső udvaron lévő kiskaput is V. Krisztián javította meg. A fenti felsorolásból is látszik, hogy humán erőforrás -állandó karbantartó- hiányát igyekeztünk szülői segítséggel pótolni.

Nagyon sok segítséget kaptunk csoport szinten is a szülőktől, melyet ezúton is nagyon köszönünk: rajzoláshoz ,barkácsoláshoz papírok,bőr, anyag, nád, egyéb alapanyagok, karácsonyfa díszek, ragtapasz, fertőtlenítő, levegőfertőtlenítő, ünnepek alkalmával: lufi, rágcsálni való, málna; fogápoló csomag, cd-k, mesekönyvek, tea, gyümölcs, cserepes virágok, Facebook-csoport gondozása, ovi sapkák készíttetése, kéztörlők, szervezési feladatok (óvodai rendezvényeken) remélem nem hagytam ki semmit!

A nyár folyamán –köszönhető a 8 milliós állami támogatásnak- tárgyi feltételeink javultak, illetve kicsit át is rendeződtek. A fenntartóval közösen megbeszéltük, hogy a korábbi pályázatokhoz készült tervekből mi az, ami ebből az összegből megvalósítható, a gyerek szempontjából a legfontosabb. Ismert, hogy négy csoportos óvodánkban 3 mosdó és öltöző volt eddig, a két kiscsoport közösen használta a régi mosdót, és hátsó öltözőt. Úgy gondoltuk, ideje ezen változtatni.

A kávézóból gyermek mosdó, az „óvoda titkári” irodából gyermek öltöző lett. Így mind a négy csoportnak külön öltözője és mosdója van. A változások miatt a kiscsoportban új ajtót kellett beépíteni. Ennek a csoportnak a festését Kovács Tamás „ajándékba adta”, köszönjük a támogatást! Az új öltözőbe sikerült szinte új szekrényeket szerezni egy budapesti óvodából, köszönjük Siska Gábornak és „csapatának” (Minczér Lajos, Nagykúti Vilmos, Kochnyák Ferenc), hogy segítettek a szállításban. Nagyvári Róbert és Minczér Lajos az asztalos munkákban segített (új tükrök, törölköző-fésű tartók, küszöbök), köszönjük.

A logopédiai helység, elkülönítő és nevelői szoba is megközelíthető már épületen belül, egy folyosón keresztül, nem kell kimenni az épületből, nagy segítség (idő megtakarítás) ez a logopédusnak, pszichológusnak, a gyerekek pedig többet játszhatnak. Két irodából egy lett (elöl a vezetői irodában), a kávézó-teakonyha funkció pedig a nevelői szobába került.

Az új folyosó miatt a mosókonyha lekerült a kazánházba, ott lett leválasztva, így nagyobb lett, de a jövőben majd sort kell keríteni az ablakok cseréjére (vaskeretes ablakok, melyek nem zárnak megfelelően), külső fal burkolására. Felújításra került a hátsó részben lévő, már évek óta nem használt mellékhelyiség is. Az utóbbi években gyakran meghibásodó gázbojlereket (konyhában) új villanybojlerekre cserélték. A konyhában és az új mosdóban felszerelt bojlereket Hertlik Mihály vállalkozó adta az óvodának. Köszönjük!

A homokozókban pótoltuk a hiányzó homokot, az udvaron lévő nagyobb gödröket diákmunkások segítségével feltöltöttük.

Borítókép: Juhász Sándor felvétele az ovis ballagáson

Olvasta már?

Festőpalánták a Művházban

A táborozók örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, csodás kis remekművek kerülnek ki kezükből egy-egy alkotással töltött nap után. Gyulai Zsuzsa táboráról Klinger Ági és Walczer Patrik írt riportot.

Ilyen lesz az új csapadékvíz elvezető hálózat

A régiek szerint Kesztölc hét emeletes falu. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a Pilisből lezúduló víz milyen problémákat, károkat okoz az utakban, házakban. Ezt oldja meg az új elvezető hálózat, amire támogatást kapott az Önkormányzat.