A kesztölci gazdák számára tartottak előadást az Európai Unió egyik agrártámogatási fajtájának, a zöldítési támogatásnak feltételeiről és idei változásairól a művelődési házban. Walczer Patrik összefoglalója

Keszthelyi Zoltán József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársa készségesen állt a gazdák rendelkezésére, akik az előadás közben és alatta is kérdéseket tehettek fel a támogatással kapcsolatban.

Elmondta, hogy a zöldítés célja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők minél nagyobb mértékben kivegyék a részüket a környezet és a természeti erőforrások megőrzéséből.

Az előadó kiemelte, hogy a támogatás igénybevételekor három fontos feltételt kell figyelembe venniük a gazdáknak: egyrészt törekedni kell a növénydiverzifikációra, vagyis a terület nagyságától függően kettő vagy három különböző nemzetségbe tartozó növényfajtát kell termeszteniük.

Fontos kritérium továbbá, hogy amennyiben a támogatandó terület nagysága meghaladja a 15 hektárt, akkor EFA, vagyis ökológiai fókuszterületet kell kijelölni rajtuk.

A harmadik feltétel pedig az, hogy az állandó legelők megőrzésében a nemzeti park utasítása szerint kell eljárniuk a tulajdonosoknak.

Keszthelyi Zoltán József leszögezte, hogy a szabályokat érdemes betartani, ugyanis szankciókat vonhat maga után a feltételek figyelmen kívül hagyása. Az ellenőrök nem csak személyes területbejárás alkalmával ellenőrizhetnek, hanem szükség esetén műholdfelvételek alapján is vizsgálhatják az adott területeket.

Borítókép: Somorjai Ede fényképe

Olvasta már?

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!

Egy szatyornyi kutya története

Egy héttel ezelőtt, egy gyanútlan sétából egész dráma kerekedett amikor S. Karina az árokban egy szatyornyi kiskutyát talált.

Kesztölciek utazási szokásai

A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül.