Lelkes cikkben számol be az I Love Dunakanyar a búbánatvölgyi fejlesztésekről. Látogatóközpontot, kilátókat építenek, felújítják a természetes forrásokat, valamint pihenőpontokat is létrehoznak. 

Az esztergomi Vasas Horgász Egyesület a búbánatvölgyi Kerek-tó mellett látogatóközpontot épít közel 200 millió forintos beruházással, a Lépésekre a Dunakanyartól projekt keretein belül.

Az esztergomi Vasas Horgász Egyesületnek 1900 tagja van, közülük 400 gyermek. 1960-ban alapították Esztergom akkor két legnagyobb gyára, a Műszeripari Művek és a SZIM Marógépgyár támogatásával. Mivel a Dunából fogott halak a folyó szennyezettsége miatt fogyasztásra alkalmatlanok voltak, az egyesület az 1970-es években, a Búbánatvölgyben négy létesítményből álló tórendszert épített. A Kerek-tóban folyt a horgászat, a többi tavat halnevelésre használták. A horgászati lehetőségek bővítésére a Csenke-pataki vízfolyásra alapozva 2001-ben adták át a Dédai-tavat.

Mára a Búbánatvölgy nem csak a horgászok kedvenc pihenőhelye, de nagyon népszerű turistacélpont is. Kesztölcről húsz perc autóval, de az épülő Kesztölc-Dorog kerékpárúton keresztül bicilklivel is megközelíthetjük majd, hogy egy picit a tóparton üldögéljünk. Ha tehetnénk, télen-nyáron egy kis nyaraló teraszán kávézgatnánk, hogy minél közelebb legyünk a tavakhoz. Ha netán szívesen bicikliznétek erre, az is szuper ötlet, de ha gyerekekkel keresnétek fel a helyet, egy remek, korszerű játékokkal felszerelt játszótéren is múlathatjátok az időt.

Mivel egyre többen keresik fel a környéket, ezért külön öröm, hogy a fent említett projektnek köszönhetően kilátókat építenek, felújítják a természetes forrásokat, valamint pihenőpontokat is létrehoznak. A 416 millió forintos támogatásban részesült Lépésekre a Dunakanyartól program elemeit az esztergomi Vasas Horgász Egyesület, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség valósítja majd meg.

A projektet azért hirdették meg, hogy természetjárást szolgáló létesítményeket hozzanak létre. A tervezett fejlesztéseket a Pilis-hegységben az Országos Kéktúra nyomvonala mentén valósítják meg és minden korosztály számára megteremtik a környék megismerésének, biztonságos bejárásának lehetőségét. Szentkirályi Ádám, a Vasas Horgász Egyesület elnöke elmondta, hogy az új központ a természeti környezetbe illeszkedő, 640 négyzetméteres, kétszintes épület lesz, melyben oktatótermeket, öltözőket, mosdókat és büfét alakítanak ki. A közösségi tér alkalmas lesz kiállítások, rendezvények befogadásárais.

Mi a Búbánatvölgyben órákat szoktunk eltölteni, és megfigyeléseink szerint hozzánk hasonlóan egyre többen táboroznak le hosszabb időre a vízparton. A szemfüles és türelmes horgászoknak mindenképpen jó szívvel ajánljuk a helyet, és talán mondanunk sem kell, hogy mennyire gyönyörű a naplemente és a napkelte a víztükör felett. A látogatóközpont talán még több kirándulót csal majd ide, és bár félő, hogy a csend - ami miatt annyian szeretnek kilátogatni ide – már nem lesz olyan, mint régen, de reméljük, hogy megóvják a természet kincseit, hogy ezzel is közelebb kerülhessünk a Búbánatvölgy családias hangulatához. 

Olvasta már?

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!

Egy szatyornyi kutya története

Egy héttel ezelőtt, egy gyanútlan sétából egész dráma kerekedett amikor S. Karina az árokban egy szatyornyi kiskutyát talált.

Kesztölciek utazási szokásai

A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül.