A Helytörténeti Múzeumban található a fenti fénykép. Radovics Istvánné felvetette, hogy talán Kesztölc első erdészét és feleségét ábrázolja a fénykép. Kochnyák István családfakutató utánajárt a kedves házaspár történetének. Mint kiderült, Herczmanszky Alajoshoz fűződik az a Kesztölcön híres történet, amikor a lánya esküvőjére érkező vőlegény lovaskocsija felborult, a vőlegény megsérült és az esküvőt el kellett halasztani.

Néhány nappal később megérkezett Kochnyák István levele:

Olvastam a kérésed  Facebookon a feltett képpel kapcsolatban és a kutató kisördög nem hagyott nyugodni,mivel sejtettem hogy ki van a képen. Ugyanis nálam a kesztölci híresebb emberek névsorában is szerepel.

Igaz több erdőmester,erdőkerülő vadász is volt Kesztölcön előtte is utána is, ő volt a leghíresebb..Szóval, szerintem Herczmanszky (Heldenherz) Alajos és felesége, Novák Rozália van a képen. Születési helyét nem találtam (1838 -) halála:1914 Vác.

Felső-Apátiban élt és dolgozott mint erdőmester (sylvanus dominalis),majd 1880-as években az esztergomi főkáptalan erdésze majd 1903-ban a főerdésze lett. Lányai kesztölcön tartották házasságkötésüket. Küldök egy-két cikket is róla.

Cikkünk megjelenése után jelentkeztek Kesztölc első erdészének ükunokája, Pennei Éva. Ezt írta: "A családi fáma szerint ez a kőszikla volt a kedvenc pihenőhelye a Kesztölc környéki erdőkben, amelyet aztán elhoztak sírkövének.

A képen szerepel jobbról az egyik dédunokája, balról pedig másik lányának Herzmanszky Gizellának dédunokája. Tudomásom szerint ükszüleimnek öt gyermeke volt: Etelka, Ilona, Izabella, Gizella és Ferenc. Ferencnek egy gyermekéről tudok: úgyszintén Ferenc. Gizellának nyolc gyermeke született, közülük a harmadik, Sándor nevű gyemekének leszármazottai ismertek számomra. Izabellának és Ilonának tudomásom szerint nem volt leszármazottja.

Etelka leszármazottai közül azonban néhányat ismertem már: összesen heten voltak. Hármuknak nem volt leszármazottja, a másik négynek annál több, s itt már elérkeztünk a nagyrészt ma élőkhöz: összesen 90 fő!"

Olvasta már?

Itt az új esztendő

Tóth Tibor festményével és Makovics János versével köszöntjük az új esztendőt.

Könyv készül a kesztölci hegyekről

Süttő Ildinek otthont, biztonságot, nyugalmat jelentenek a kesztölci hegyek. Szakdolgozatát a Pilis természeti kincseiről írta. Ezt a művet fogja kiadni májusban a Virágzó Kesztölc Egyesület. A szerzővel Nyírő András beszélgetett.

Karácsonyi vacsora

Bárkányi Valkán Zoltán novellája egy régi kesztölci karácsonyt idéz.

Áldott, békés karácsonyt!

Tóth Tibor téli festményével, Makovics János karácsonyi verseivel kívánunk áldott, békés karácsonyt olvasóinknak.