Kesztölc Kestúc

keresés

Idén kerül megrendezésre a 87. Ünnepi Könyvhét. Ez alkalomból szeretnénk néhány friss irodalmat a kesztölci olvasók figyelmébe ajánlani.

A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Ünnepi Könyvhetet alapítóként szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnökségének az idei évben is megrendezi a 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat, a budapesti Vörösmarty téren 2016. június 9-13. között kerül megrendezésre.  Az Ünnepi Könyvhét - nyolc és fél évtizedes hagyományának megfelelően - elsősorban a kortárs magyar irodalom közreadásának ünnepe. Könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, a klasszikus magyar irodalom új kiadásai.

A budapesti rendezvényhez kapcsolódva Dorogon is Ünnepi Könyvhét Kultfest című rendezvénysorozat kerül megrendezésre színes programokkal, előadásokkal, dedikálásokkal.

Ebből az alkalomból szeretnénk néhány frissen megjelent könyvet ajánlani kedves Olvasóink figyelmébe.

Kisiskolásoknak ajánljuk:  Berg Judit Rumini Kapitány című könyvét

Galléros Fecó csatlakozik a Kartács-tengerre tartó Szélkirálynőhöz, hogy elrabolt kisfia és Sajtos Rozi nyomába eredjen. Újra együtt hát a legénység! De egy végzetes baleset során Rumini és Fecó eltűnik, később a Szélkirálynő is vég­veszélybe kerül, ráadásul nem kevesebb, mint három gonosz keresztezi hőseink útját: Pengecsőr báró, André de Majré és Vipera. Bár a helyzet gyakran válik reménytelenné, hőseink mégis mindig megtalálják a kiutat, néhol a szerencse, máskor jó szándékú barátok segítségével. Földön, vízen, levegőben zajlanak a váratlan és sorsfordító események, amelyek megállíthatatlanul sodorják a jól ismert tengerészeket az utolsó nagy megmérettetés felé. Kálmán Anna különleges rajzain opálbálnák, amandina pintyek, mérgezett karmú baglyok és nyílméregbékák kelnek életre, akik mind fontos szerepet játszanak a történet alakulásában.
És hogy hogyan lesz Ruminiből kapitány?
Ez is kiderül a sorozat legújabb részéből!

Ifjúsági irodalom: Molnár T. Eszter Stand up! - Egy majdnem normális család

Akinek egy szomorú stand-upos az apja, rossz arcokkal kavar a nővére, antiszociális az öccse, a nagynénje
meg mindenbe beleszól, az nem véletlenül tölti a vasárnapokat egy kutyamenhelyen. Bakos Virágnak elég oka
lenne rá, hogy magába forduljon, de szerencsére nemcsak a humora jó, hanem van egy hűséges aranyhörcsöge, pár jó fej osztálytársa és egy igazi barátnője is.
Aztán egyszer csak nyomulni kezd rá az a két srác, akiknek a legkevésbé kellene. Virág hamarosan a
társaság peremén találja magát, megtapasztalja a féltékenységet és a kirekesztést, ám egy szétesőfélben lévő család egyetlen normális tagjaként nem sok ideje van sajnálni magát.
Tanítás után vacsorát főz, leleplez egy rablóbandát, vagy az apját hozza össze egy szimpatikus nevelőanya-jelölttel. Csak ezek után jut ideje elgondolkozni azon, hogy mennyit ér a barátság, és érdemes-e bevállalni a sebezhetőséget a szerelemért cserébe.

12 év felett ajánljuk.

Bernáth József: Szörnyen jó szakácskönyv

Ebben a könyvben Bernáth József arra vállalkozott, hogy amolyan "nemszeretem" alapanyagokból sűssön-főzzön. Teszi mindezt lelkes kukták segítségével. Miközben bebizonyítja, hogy a brokkoli vagy a zeller nem is olyan ősellenség a konyhában, azt is megmutatja, hogyan tudják a gyerekek elkészíteni ezeket a fogásokat otthon - akár egyedül is.

Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója

Garantáltan az eddigi legjobb Rejtő életrajzi regényt tartja kezében az olvasó, mert bármilyen meglepő is, de egyik legnépszerűbb írónkról mind ez idáig nem született még ilyesfajta biográfia, legfeljebb jobb-rosszabb élettöredékek.

Az igen alapos kutatómunkával készült életrajz olyan új, minden eddiginél teljesebb és pontosabb kronológiát állít fel Rejtő életéről, amely a hivatalos dokumentumok, magánlevelek, a kortársak beszámolói és Rejtő írásai alapján évről évre, eseményről eseményre, szinte napról napra haladva, koherensen és hitelesen mutatja be a szerző kalandos életét.

           

 

Olvasta már?

"Költőnk és kora" vetélkedő

FELHÍVÁS 2021. A  Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Tarsoly Ifjúságért Egyesület a hagyományoknak megfelelően a költészet napja alkalmából harmincadik alkalommal hirdet "KÖLTŐNK ÉS KORA" címmel vetélkedőt középisk...

Makovics János : Téli gondolatok

Hosszabbodnak a nappalok, réméjszakák árnyai kísértenek, havas napfénycsillogás vakító tisztasága,elkábít varázsával. Télies napok múlatnak jeges tekintetek...

Zoltán Bárkányi Valkán: Kara néni karácsonya

A károgó varjak, a bánat madarainak csapata a falu fölött egyenesen a katolikus templom felé szállt, és elkezdett körözni a torony körül. Kara Ilcsa néni önkéntelenül is abbahagyta a seprést az...

Ünnep közeleg

Makovics János : Ünnep közeleg   December elhozta szokásos ünnepeit. Más lett azonban a világ, alapjaiban. Vírusok , háborúk, vallások, politika mind – mind megosztja emberségünket. Ám van remény eme hónapban pár napra...

Makovics János : Ünnep közeleg

December elhozta szokásos ünnepeit. Más lett azonban a világ, alapjaiban. Vírusok , háborúk, vallások, politika mind – mind megosztja emberségünket. Ám van remény eme hónapban pár napra, feledni mindazt mi fájó, rossz. Kará...