Kényesek vagyunk arra, hogy milyen az igazi kesztölci kapusznik. A nyáron érdekes beszélgetés alakult ki a Facebookon, ebből kiderül, hogy az alapreceptben mindenki egyetért, de a részletekben több változatból is választhatunk, ízlés szerint.

Már az sem mindegy, hogy kedvenc ételünket hogy nevezzük: Lukácsné Mária:  "Biztos kapusznyíkot sütsz, és nem "kapucnyíkot"
Interneten sok helyen c-vel van, de van sz-szel is, na de én a kesztölcit szeretem, tehát legyen sz."

Abban mindenki egyetértett, hogy Zay Brigitta receptje az igazi kiindulópont a kapusznik tésztájához.

Az igazi kapusznik, ahogy a tót öreganyáink csinálták
Mivel ez a szegény tótok süteménye minél olcsóbban kellett csinálni.

- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő 1 dl tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk
- kb 2-3 dl langyosvíz
- 2 csapott kanál só
- kb 1 dl olaj, a mamáék olvasztott zsírral csinálták

Ezt jól kidolgozni. Ha megkelt négy gombócot csinálunk Kézzel hosszúkásra nyújtsuk amilyen hosszú a tepsi. Ha kevés lett a káposztánk a negyedik gombócot egy kis tepsire tesszük és a tetejét sós piros paprikás zsírral vagy olajjal megkenjük

A tepsin egy fél órát kelesztjük 180 fokon sütjük. 

És itt jönnek a nyári Facebook hozzászólásokból a változatok, tippek, trükkök:

Hozzávalók
Simonek Orsolya: 1kg liszt, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 élesztő, só, tej.
Kochnyák Sándorné: Én 4 db egész tojást teszek bele, 6 dl langyos tej, 3 dkg élesztő. Lehet zsírral és olajjal is, de akor csak a legvégén adjuk hozzá.
Kara Józsefné Marika Én libazsírral vagy kacsazsírral csinálom és 3napig is omlós puha marad ha marad belőle
Kondákorné Kara Katalin: Én is a tojás nélküli változatot ismerem.Az az eredeti.És sütés után megkenni olvasztott zsírral.
Todorov Emília: Csak tejjel és zsírral, a liszthez 2. db főtt krumplival, jó puha lesz tőle. . 

Kelesztés
Kochnyák Sándorné A lényeg hogy alaposan ki kell dolgozni, szép simára, utánna keleszteni, az élesztő végzi a dolgát.

Nyújtás
Hegyvári Dinnyés Szilvia: Ma beszélgettem egy idős kesztölci hölggyel, ő pl. azt mondta, hogy nem szabad sodrófát használni hozzá, mert kimegy belőle a levegő. Csak kézzel szabad nyújtani.

Hajtogatás
Kochnyák Sándorné: Van aki feltekeri, én kis táskákat csinálok úgy töltöm meg. A tepsin mindenképpen mégegyszer kell keleszteni. Az egy kiló lisztből kb. 8 kicsi. Részre tudod osztani, nem szabad túl vékonyra sodorni.
Kara Józsefné Marika Nem rúdban hanem kicsi "bukszákban"

Sütés
Lászlócki Vali: Mivel nincs benne sok tej, tojás, finom ropogós lesz, - legalább is a szélei! A tepsit jó vastagon ki kell kenni zsírral! 

Paprikás zsírral megkenjük a tetejét
Todorov Emília: Piros paprikás zsírral csak akkor kenem,a tetejét ha félig megsült, mert a paprika elég és keserű lesz.

A megújult kesztölci honlap egyik első cikkében Kara Erikát kérdeztük, hogy hogy készíti a kapusznikot. Íme a cukrász receptje:

Hozzávalók

2 fej káposzta
1 kg finomliszt
8 dl tej
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
izlés szerint só

Elkészítése

1. A két fej káposztát lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, megdinszteljük, piros paprikát adunk hozzá.

2. Kelttészta: összegyúrjuk a hozzávalókat, előtte az élesztőt tejjel, cukorral, kis liszttel felfuttatjuk. A tésztát meggyúrjuk. Kinyújtjuk, két kis cipócska lesz belőle.

3. Megtöltjük, félbehajtjuk, megkenjük, kisütjük. Amikor kisült, még forró, olajos paprikával vékonyan bekenjük.

Olvasta már?

Az Erdészház első lakói

A Helytörténeti Múzeumban található a fenti fénykép. Radovics Istvánné felvetette, hogy talán Kesztölc első erdészét és feleségét ábrázolja a fénykép. Kochnyák István családfakutató utánajárt a kedves házaspár történetének.

Pilis Cuvée: új ízek a Szivek Pincétől

A nagysikerű Zöld Veltelini sorozat után Szivek Péter most egy új, könnyed illatú, gazdag ízvilágú bort mutat be, érzelmes, lelkes szavakkal. Nyírő András interjúja