Szerelem, két menyasszony, egy vőlegény, pisztoly és halál. Csapó Csaba történész a Csillaghullás Fesztiválon korabeli kesztölci hírek között válogatott. Ebből a gyűjteményből most egy 1912-es esetet elevenítünk fel.

A templom küszöbén

(Budapesti Hírlap, 1912. február 9.)

Szerelmi dráma játszódott le hétfőn reggel az Esztergom megyei Kesztölcön. Szlovák József Róza nevű leányának jó idéig udvarolt Hertlik Rezső s a szülők a fiatalokat egymásnak szánták.

Hertlik Rezső időközben beleszeretett egyik rokonának Éva nevü leányába, a kinek szintén házasságot ígért s igy egyszerre két menyasszonya is volt.

Mikor azonban a házassági ígéret beváltására került a sor, a férfi arra szánta el magát, hogy a szebb és gazdagabb Szlovák Rózát fogja feleségül venni. A polgári házasságot meg is kötötték.

A cserbenhagyott menyasszony, azzal fenyegetőzött, hogy a házastársak egyikét lelövi. Hétfőn reggel Hertlik Rezső és Szlovák Róza az egyházi esküvő előtt gyónást végeztek a templomban. Nyolc óra tájban Hertlikné, Szlovák Ilona és Simonek Mária nevű barátnőivel távozott a templomból.

A faképnél hagyott Hertlik Éva ott leselkedett a templom mellett. Ezt észrevette Hertlikné és vissza akart fordulni, hogy férjét is figyelmeztesse. Ekkor Hertlik Éva hirtelen revolvert rántott és a templom ajtajából Szlovák Rózára lőtt, azután elfutott.

A halálosan megsérült fiatal asszonyt a nép a közeli plébániára vitte, ahonnan kocsin, párnák között még a délelőtt folyamán beszállították az esztergomi kórházba. A lövés hátulról érte a szerencsétlen nőt és egyik veséjét átfúrva a gyomron is áthatolt. Az orvosok nem bíznak a beteg fölépülésében.

A királyi járásbíróság kihallgatta az asszonyt és vallomása alapján Hertlik Évát letartóztatta.

Borítókép: Képeslap a templomról 1915-ből, forrás: Helytörténet.com

Olvasta már?

Baumit: a látványos riportfilm

Az RTVE látványos, érdekes, informatív riportfilmet készített a dorogi Baumitról. Sok kesztölci dolgozik, vagy dolgozott itt, most belülről is megismerhetjük a gyárat.

Így látták a szüreti napunkat

"Nem volt egyszerű dolgunk nekünk, akik főként a gyerekek számára hoztunk játékokat, mert a rendezény helyszínén szinte egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, annyian voltak a vendégek." Paróczy Pálma a Tatai Környezetvédelmi Zrt blo...

Az elmúlt nyár színei

Az elmúlt nyár képei, színei / őszi eső permetezi ,tartósítva / mert múlandó minden, mint / a sok lehullt színpompás táj, / melyben járva otthagyjuk / lábnyomunk, s megyünk tovább. Makovics János versei, Kara István fényképe