Kesztölc Kestúc

keresés

Nevét már ismertem, s valamelyest műveit, festményeit, grafkáit, de igazából akkor lettem tisztában mindavval amit alkotott, mikor személyesen is megismerkedtünk. Klastrompusztán, a nyári lakában, melynek homlokzatára Marcus Auréliusi idézet volt vésve, gyakran megfordultam. Innen gyönyörű kilátás nyílt, és maga a ház is igazi "művésztanya" volt, festői összevisszaságában.


Ezt a grafikát Tőle kaptam ajándékba.

Nyáron a nagy hőségben kertjében a fenyők alatt a kerti székeken sokat beszélgettünk filóztunk az élet nagy és kis dolgairól, hiszen az ember még ha művész is, akkor is vannak "hétköznapi gondjai" melyeket jó volt megosztani. Minden beszélgetés, találkozás öröm volt, és továbbgondolásra késztető, s mikor mesélt életének különböző szakaszairól, mindig áhitattal hallgatam, ahogy festményeinek s egyébb alkotásainak is a "megszületésének" történetét. Öreg zsigulija volt, avval járt - kelt, sokat utazott, más művészek társaságát is szerette, és egy ideig nyáron rajztábort is vezetett. A falu templomában mikor készítette az oltárképet, ott voltam párszor vele, - amúgy a freskón ő maga is rajta van - és a hatalmas létrán úgy mászott mint kisgyerek a gyümölcsfára, készítettem fotókat is, sajnos minden képem elveszett mert akkoriban még nem mentettem el a képeket másolatban és mikor elromlott a számítógépem minden elveszett. De csak be kell hunynom a szemem, és látom magam előtt és tisztán hallom, mert egyénisége belémívódott, ahogy tanácsai, dorgálásai, és volt közös tervünk, hogy könyvet készítünk, egyik oldalon az ő festménye, a másikon egy vers tőlem, de aztán sajnos nem lett semmi a dologból. Gyakran írtam Róla különböző lapokba,méltán, hiszen megérdemelte, és kiállításaira is eljártam. Pár dolog megmaradt azért, meghívók kiállításra, prospektusok...Mindig rohant, tele volt tervekkel, de azért meghallgatta azokat akik hozzá fordultak, hiszen segítőkész, mindenre nyitott ember volt. Nem volt könnyű élete, a történelem vihara beleszólt alaposan életének alakulásába, de a távoli Kanadából visszatért gyökereihez nem feljetette és tagadta meg,, sőt !

Művei szerte megtalálhatók az egész világban, múzeumokban ép úgy mint magángyűjtőknél, egyik festménye II.Erzsébet királynő gyűjteményében is megtalálható.

Egy grafikát kaptam Tőle ajándékba, féltve őrzöm, ahogy emlékét is, ahogy sokan mások is, nem csak itt kis falujában, de szerte a nagyvilágban, mert alkotásai megmaradnak, s néha - néha csak rákérdeznek, ugyan ki alkotta ezeket a csodás dolgokat ?

Méltán lett a falu díszpolgára és kapta meg a "Kesztölcért" kitüntetést.

Olvasta már?