Kesztölc Kestúc

keresés

Falunk egyik háziorvosa, "ismeretlen ismerős", mégis szeretném ha röviden bemutatkozna, mióta él falunkban,hogy  került ide?

1989 óta élek a faluban, házasság révén kerültem ide.Nagyon megszerettem ezt a kedves, szép fekvésű falut.

Sokan ismerik mint háziorvost, de kevesen tudják hogy szeret alkotni. Mióta készíti  ezt és honnan jön az ihlet?

Már kb. 10 éves koromban is faragtam, persze gyermeki szinten. Aztán jó néhány év kimaradt, majd 33 éves koromban találkoztam egy igazi zalai fafaragó művésszel, aki késeket készített nekem és mintegy elindított ezen az úton. Az ihlet az csak úgy magától jön, nem egyszer a fában vagy egyéb tárgyban lévő lehetőséget látom meg, ill. mások alkotásai adják az ihletet, mint ahogy ez más művészeti ágakban is gyakori.

Véletlenszerűen vagy tudatosan alkot valamit, s mi a  "mondanivalója" a közönség számra ?

Inkább véletlenül alkotok, ha szabad ezt alkotásnak nevezni. Nincs különösebb mondanivalóm, egyszerűen örülök, ha másnak is tetszik, amit elkövettem.

Bár azt mondta, nem művész,mégis van e valami ars poetikája?

Nincs ars poetikám. Kedvelem az európai szobrászatot is, de ami igazán megérint, az az eredeti afrikai népművészet. Ilyen igazit persze nagyon nehéz manapság találni, ebben az üzleties világban, vagy nagyon drága. A távol-keletit is kedvelem. Sokáig szerettem volna egy indonéz tárgyat is, végül is egy maszkot szereztem, ez lett a profilképem. Ezt nyilván nem én csináltam, csak javítottam

Alkotásainak visszhangját mennyire ismeri, s voltak e már kiállításai?

Visszhang annyi volt, hogy többen gratuláltak, ill. a fafaragóknál, az interneten többen is lájkoltak. Kiállításom még nem volt.

Mennyire van "benne " egyénisége műveiben, és miként látja helyzetét a jelenben mint alkotó művész?

Őszintén remélem, hogy az egyéniségem benne van valamennyire minden tárgyamban, még azokban is, amiket csak restauráltam. Egy másik ember másként látta volna azt a tárgyat, vagy jobban, vagy rosszabbul, vagy sehogy. Vannak, voltak írók, akik tudták, hogy az íróasztal-fióknak írnak, hiszen a műveik nem fognak életükben megjelenni. Én ebben a tekintetben a polcnak "alkotok."

Tart e kapcsolatot más alkotókkal is, és mennyire ismeri a helyi művészeket ?

A fafaragók, kedvelők internetes csoportjának tagja vagyok. Ez egyrészt élmény, másrészt önismereti teszt is nagyképűség ellen, hiszen látom, hogy mások mennyire előttem vannak. A helyi művészeket úgy  gondolom, hogy ismerem.

Terveiben szerepel e önálló kiállítás megrendezése, és mik elképzelései a jövőt illetően e tekintetben ?

Terveim közt nem szerepel önálló kiállítás. Egyrészt összesen, ha 20-22 tárgyam van, volt, amit elajándékoztam, vagy szociális célokra ajánlottam fel.Keveset adtam el, nem pénzért faragok. Mint "művész", szeretnék előbb halhatatlanná válni, azután meghalni. A poént egy francia filmből kölcsönöztem, lám, ez sem eredeti.

Olvasta már?