Kesztölc Kestúc

keresés

János könyvei, írásai kikölcsönözhetőek a kesztölci könyvtárból. A Változó falu című írása most jelenik meg először. Borítókép: Kara István fényképe.

Változik a világ minden tekintetben, és a pozitív hatások mellett sajnos vannak olyanok is, melyek nem kellenének hogy legyenek. De nem lehet semmit tenni igazából azért (?) hogy a rossz dolgok ne jelenjelenk meg ott ahol nem szeretnénk. A falvak, a vidék is változik, a mi falunk szerencsére fejlődő, nem kihaló, már több mint 2600 állandó lakosa volt, nagyon sokáig 1700 körül volt ez a arány.

A mobilitás, a változó élet vidéken is tapasztalható, jönnek - mennek az emberek, ahogy az élet hozza, családi, munkahelyi változások. A táj, a környezet még megtartja szépségét, romantikáját, de sajnos a mezők - erdők ,ahogy a falu utcái is tele vannak eldobált szeméttel, üres dobozokkal és cigarettavégekkel, és sok helyen a házak s egyébb falfelületek össze vannak firákálva mint a városokban, és sajnos olyan feliratok is találhatók mint "cigány / zsidó metes övezet,és tiltott szimbóliumok melyek elég ijesztőek. Elszomorító dolgok ezek, hogy falvainkban is fejét ütötte ez a nagyon nem kívánt dolog, és a betörések ,lopások, bessuranó tolvajok, kábítószerezés, és hasonlók....falvaink már nem olyan "falvak" mint egykor, ma már kevesen köszönnek, és nem csak a fiatalok,az idősebb korosztály is, és valahol megvan ennek is mint minden másnak az "oka"is.

Jómagam is, úgy vagyok evvel, hogy háromszor köszönök egymás után egy adott személynek hangosan, tisztán, érthetőn,és ha ezek után sem köszön vissza, akkor a negyedik találkozáskor már én nem köszönök, átnéze - elmegyek mellette, és érdekes hogy "azt" már észreveszi....Sokan elmennek egymás mellett, nem nagyon beszélgetnek, - igaz kevés embert látni az utcákon, - közömbös, üres tekintetek, és már nem ismerjük egymást, ismeretlen ismerősök vagyunk, és úgy is viselkedünk, tisztelet a kivételnek.Összetartozás,megváltozott ennek a fogalomnak a lényege falvainkban és a vidéki csend is már nem olyan : motoros kapa, fűnyíró, permetezőgép zaja veri el a madárcsicsergést, és autók száguldanak a főúton, "lesodorva" a biciklistát, gyalogost. Rohannak, sietnek, nincs idő beszélgetni a beszéd öröméért , és a "falusi romantika" már nem annyira "festői".

Sok helybeli érez így, mondják nekem ahogy másonak is, hogy "furcsa" már ez a falu, valami végérvényesen megváltozott és tudjuk ezt a "modern kor" hozta, de nem lenne szükségszerű hogy így legyen. Vannak jó dolgok , szépek, érdekes események, emberek, szervezetek, és akik szeretnék megtartani a "falu" falusiasságát bizony szinten átvitt értelemben.

Változik a világ és benne mi emberek is, de hogy ez a változás milyen "fomulát" ad a hétköznapokba itt és most nekünk , az rajtunk is múlik.

Olvasta már?