Kesztölc Kestúc

keresés

Kesztölc központjában látható az a emlékmű, ami saját történetünknek állít emléket. A világpolitikai események falunkat is érintette, sőt, nagyon is, hiszen aki utána néz, olvashatja hogy mily gazdag történelmünk.

Főleg az 1956 az ami a köztudatban benne van, és ami miatt a mai napig szoktak viccelődni az emberek hogy "ja,Kesztölc a külön köztársaság?"

Az emlékmű tetején Turul madár látható, alatta egy kereszt, és az alatt pedig két - két évszámot olvashatunk : 1914 - 1918 és 1938 - 1945. Az évszámok alatt pedig a koronás címert láthatjuk domborműként, majd újabb dátumokat: 1952 - 1956. Ez alatt pedig az 56-os forradalom áldozatainak neveit olvashatjuk, majd folytatásként az emlékmű közepén elhelyzve az 1914- 1918 "A hazáért hősi halált haltak" névsorait.

Az emlékmű jobb és bal oldali részén az 1938 - 1945 ben hősi halált halt emberek neveit. Az emlékművet díszburkolat veszi körbe, valamint vasláncos korlát, és a lépcsőzete nagyon jól elrendezett, elnyújtott építésű, ami remek elhelyezkedést tud adni az itt megrendezett ünnepségeknek, rendezvényeknek,megemlékezéseknek.

Jobb oldalon két nagy zászlórudat láthatunk. A hétköznapok malmaiban ez a tér kedvenc találkozási hely, és mögötte szép kis parkot találunk, ahol kopjafa is van, és padok, melyekre le lehet ülni, beszélgetni, pihenni, elmélázni dolgokon.

Sajnos, elég hosszú a lista ami az emlékművön olvasható, és bizony hősi halált halni a hazáért fájdalmas dolog az ittmaradtaknak, mert nem kellett volna meghalniuk : családok ,emberi sorsok mentek tönkre, és hagytak fájó hiányt. De emléküket, nevüket ez a tér s ennek emlékműve megőrzi, és néhanapján látni egy- egy embert, aki ott áll és olvassa a neveket.

Olvasta már?