Kesztölci nevén újdená polevká. A levest zöldségekkel tálaljuk, a hozzávaló galuska, a velke haluskí receptjét külön mutatjuk be. A húst második fogásnak krumpisalátával tálaljuk. Kecskemétiné Magdi recpetje.

Hozzávalók: 80 dkg füstölt csülök, 1 nagy petrezselyem, 4 sárgarépa, 1 zeller, 3 krumpli, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, só, 1 csokor zellerzöld, 1 csokor petrezselyemzöld.

A füstölt húst egy éjszakára beáztatjuk. Másnap alaposan átmossuk, ha szükségesnek látjuk, lekaparjuk, és egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a csülköt, és elkezdjük főzni. Kb. két órán át hagyjuk puhulni, idő közben a habját többször is leszedjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, majd a letisztult levesbe egészben beletesszük a zeller zölddel együtt. Ettől kezdve még kb. egy óráig lassú tűzön hagyjuk, hogy gyöngyözve minden elkészüljön benne. Megszórjuk őrölt paprikával, beletesszük a petrezselyem leveleket. Megkóstoljuk, hogy kell-e hozzá só. Ízlés szerint adhatunk még hozzá.

Tálaláskor a zöldségeket kiszedjük egy tálba, a csülköt kicsontozzuk, és kisebb darabokban kínáljuk.

Az ujdená polevkát Kecskemétiné Magdi készítette el. 

Olvasta már?

Az Erdészház első lakói

A Helytörténeti Múzeumban található a fenti fénykép. Radovics Istvánné felvetette, hogy talán Kesztölc első erdészét és feleségét ábrázolja a fénykép. Kochnyák István családfakutató utánajárt a kedves házaspár történetének.

Pilis Cuvée: új ízek a Szivek Pincétől

A nagysikerű Zöld Veltelini sorozat után Szivek Péter most egy új, könnyed illatú, gazdag ízvilágú bort mutat be, érzelmes, lelkes szavakkal. Nyírő András interjúja

Így készül az igazi kesztölci kapusznik

Kényesek vagyunk arra, hogy milyen az igazi kesztölci kapusznik. A nyáron érdekes beszélgetés alakult ki a Facebookon, ebből kiderül, hogy az alapreceptben mindenki egyetért, de a részletekben több változatból is választhatunk, ízlés szerint.