Helyi termelőkTejút KftNagy Péterügyvezető2517, Kesztölc, Tsz-major06/30-956-3316email

Éjjel-nappal kaphatunk friss tejet Kesztölcön! Az automata aprópénzzel működik, üveget vigyünk magunkkal, mert az automatából csak tej jön.

A friss tejet a Tejút Kft tehenészete biztosítja. 170 tehenük van, növendékekkel együtt 400 marha. Évente 1,5 millió litert adnak a tehenek. A kesztölcin kívül még két másik automatájuk van a környéken. A tej 20%-át helyben és a környező településeken adják el viszonteladókon keresztül. A tej legnagyobb részét az országos tejpiac negyedét átfogó Alföldi Tej értékesítési hálózatán keresztül viszik piacra.  A Tejút Kft 25 éves múltra tekint vissza.

 

Nagy Péter, a vállalkozás tulajdonosa 1954-ben született Budapesten. Az általános iskolában elhatározta, hogy halgazdaságban fog dolgozni, és ezzel egy életre elkötelezte magát. Kiskunhalasra ment tanulni a II. Rákóczi Ferenc szakközépiskolába. Sokat szerepelt, részt vett a közösségi életben, a tanárai irodalmi, művészeti pályák felé irányították volna, de Péter nem tágított. Gödöllőre jelentkezett az agrártudományi egyetemre, és 1978-ban védte meg a szakdolgozatát, halászati témában. 

Több helyre hívták, de végül egy ismeretségen keresztül Kesztölcön kötött ki. Bárdos László, a TSZ főállattenyésztője keresett tehenészeti vezetőt. Megértette, hogy Péter nem tehenészetet, hanem halgazdaságot keres, azzal csábította, hogy hamarosan tavakat fognak építeni. Így is lett. Grábli István és Gimeskövi Károly elnök vezetése alatt a hetvenes-nyolcvanas években prosperált a TSZ, a tapétaüzem bevételei sokféle fejlesztést tettek lehetővé. Péter álma teljesült, a halászati ágazat vezetője lett. Mellette műszakvezető, telepvezető lett a tehenészetben, és elvégezte a takarmánygazdálkodási szakot is. Kesztölcre nősült, itt született két fia, Péter, aki ma a gazdaságban dolgozik, és Márton, aki közgazdászként Budapesten él. 

A halastó a lencsehegyi bánya megnyitásakor tönkrement, a vizet a bányában kiszivattyúzták. Péter büszke arra, hogy amikor már biztos volt, hogy a halászati üzletágat be kell zárni, ő vezette be elsőként az országban a napijegyes horgászatot. Mivel nem volt víz az utántöltésre, nem engedték le, hanem horgásztatással kezdték el hasznosítani

A nyolcvanas évek végén élt az új vállalkozási lehetőségekkel, VGMK-t és önelszámoló egységet szervezett a TSZ-en belül. 1991-ben hozta létre a Tejút Kft-t, kezdetben csak a TSZ-tej értékesítésére. Kisbolt hálózatot hoztak létre azzal a jelmondattal, hogy a Tejút a tej legrövidebb útja a fogyasztóig. Végül a TSZ eladta a teheneit a Tejút Kft-nek, így jött létre a mostani gazdaság.

Péter vonzódása a horgászat és a természet iránt semmit nem változott, a Facebookon büszkén mutatja zsákmányát.

 

 

Olvasta már?

Makrai Anikó: teakeverékek

Anikó gyógynövénykertészetében termeszti a teának való füveket. Izléses csomagolásban árulja termékeit. A Kiskosár bevásárló közösség piacán megvásárolhatjuk termékeit.