Amikor leereszkedett az álmos, fáradt őszi köd a falura, Lekli Szabolcs felkeredett, és a reggeli fény titkainak nyomába eredt. Költői fényképeiről Nyírő András kérdezte.

Hogyan készült a reggeli fény titkai?

Így ősszel minden reggel látom, ahogy a focipályát köd borítja. Gondoltam, hogy az a ködpaplan különösen szép látványt mutathat a magasból, ezért vettem a fáradságot és egyik reggel felsétáltam a Rada rét felé. 

Ahogy előbukkant a nap a hegy mögül, és átvilágította az őszi növényzetet olyan volt, mint ha mindegyik egy kis lámpás volna. A fények játéka oly sokféle módon villant elő, hogy az amúgy negyed órás utat két óra alatt tettem meg! Ezekről készültek a makrófelvételek. 

Mióta fotózol?

Pontosan 32 éve, és 4 hónapja, ugyanis amikor leérettségiztem, akkor vettem az első fényképezőgépemet. 


Kísérletezel különleges kamerákkal is, honnan jött az ötlet a lukkamerás próbálkozásokhoz?

Fényképész iskolába jártam tehát nem csak tanultam, de érdekelt is, és sokat olvastam is a fényképezés történetéről. Aki kicsit ismeri a fényképezés történetét az tudja, hogy a rögzített kép megszületéséhez az ún. sötétkamrák (Camera Obscura) adták az első lépést. Ehhez a történelmi pillanathoz kanyarodtam vissza, amikor elkészítettem az első saját lyukkamerámat.

 

Civilben mivel foglalkozol?

Mivel a személyfényképezés soha nem vonzott, inkább csak hobbinak maradt meg a szakma szeretete. (Első és utolsó ilyen munkahelyem a seregben volt, ahol aztán csak személyeket kellett fotóznom!)  Kezdetben egy dekor műhelyt üzemeltettem Esztergomban, aztán a számítógép és az internet térhódítása elvitt a grafikai és webmesteri munkák felé. Jelenleg is szabadúszóként ezzel foglalkozom.

Mi a kötődésed Kesztölchöz?

Először csak annyit asszociáltam Kesztölcről, hogy TAPÉTA. De ezt már a 80-as években miskolciként is! Egyébként meg "családi" szálak hoztak ide, ugyanis a párom ide valósi.

Olvasta már?

Ajánló: zenés torna az oviban

Keddenként alvás után az oviban tartja a zenés táncos tornát Salik Katalin táncoktató. Érdemes most is csatlakozni a tornához! Lukács Zsófia ajánlója. 

Újjászületés

Küzdünk az influenzával, de már látjuk hogy megmozdul a természet: kidugja hajtásait a krókusz, jön a hóvirág. Tóth Tibor festménye, Makovics János verse.

Tavaszi tél

Benne járunk a télben, mégis mint fehér holló, ritka a hó. Makovics János versei, Tóth Tibor festménye.

A Postás út postása

Hittem is meg nem is, hogy a meredek, sziklás Postás úton gyalog vitték a leveleket Szentlélekre. Addig keresgéltem, amíg ezt az interjút találtam, 1963-ból, Bodacz Istvánnal, a postással. - Nyírő András