Látványos, nagy mulatsággal búcsúztattuk a farsangi időszakot Kesztölcön. A Szlovák Önkormányzat vezetőjét, Gaálné Kara Valériát a kesztölci szlovák hagyományokról kérdezte Zsibrita Zámbori Zita. A rendezvényről Juhász Sándor és Radovics Istvánné készített fotóriportot.

A kesztölci hagyomány szerint húshagyó kedden vidám hangulatban eltemetik a bőgőt, lezárva ezzel a farsangi vigasságokat. Hamvazószerdán elkezdődik a böjti időszak, az elcsendesedés,a bűnbánat, a felkészülés, a hitben való elmélyülés időszaka. 

A bőgő eltemetése a vigasság időszakának utolsó nagy eseménye. Ezt a hagyományt nem kellett feleleveníteni Kesztölcön, hiszen a XX. század eleje óta minden évben megünneplik. 

Húshagyó kedden a férfiak végigjárják a falut háti kosárral, kezükben kereplőben, harmonikával ijesztő maskarában. Nagy zajt csapnak, hogy elijesszék a gonoszt, elzavarják a telet. Házról házra, tyúkólról tyúkólra,füstölőről füstölőre járják végig a falut, bezörgetnek minden házba, a falubeliek pedig hozzájárulnak a vigassághoz, a lakomához. Ki -ki mit talál otthon a férfiaknak adja, hogy ezután ezekből az alapanyagokból elkészüljön a vacsora.

Évekig a kocsmárosné készítette el a vacsorát ami legtöbbször kolbászos,szalonnás rántotta volt, savanyúsággal,amit borral öblítettek le. A vigasság az évek múltával kinőtte a kocsmát ezért a vigalomnak évek óta a Művház ad helyet. 

Sajnos az idén a házalás szép hagyománya az influenzás megbetegedés miatt elmaradt.  A vigasság délután 6 órakor kezdődött. Miután elfogyasztották a vacsorát, a Pávakörösök szlovák és magyar dalokkal vicces jelenetekkel szórakoztatták a résztvevőket. 

Fél tízkor parodikus búcsúztató keretében eltemették a bőgőt lezárva ezzel a farsangi vigasságok időszakát. 

Olvasta már?

Asztalitenisz Kara Lajos Kupa

A versenyeken 48-an vettek részt, leány serdülő, leány ifjúsági, felnőtt női, fiú serdülő, fiú ifjúsági, felnőtt „A” és „B” csoport kategóriákban. Bakos György beszámolója.

Most védekezzünk lisztharmat és levéltetvek ellen!

Kesztölcön mostanában sokan kezdtek újra foglalkozni kertészkedéssel, szőlővel. Őket segítjük Szivek Péter, Légrádi Horkics Angéla és Szilasné Jolsva Júlia növényvédelmi tanácsaival kéthetente.

Háry János a Művházban

Rahberger Karina, Chalupa Réka, Giricz Dorina, Sturcz Boglárka és Sturcz Barnabás készítette elő saját festményekkel Kodály Háry János daljátékának történetét. A mese szövegét Klinger Ági adta elő.

Hódító Túrák sorozat Kesztölcön is

Június 2-án Kesztölcön kellemes családi körtúra lesz. A tavalyi túra sikerén felbuzdulva a legkisebbeknek falusétát is szerveznek. A rendezvény a Hódító Túrák sorozat része. Erről kérdezte Szekér Zoltánt, a Dorogi TDM vezetőjét Kovács Csilla.