Látványos, nagy mulatsággal búcsúztattuk a farsangi időszakot Kesztölcön. A Szlovák Önkormányzat vezetőjét, Gaálné Kara Valériát a kesztölci szlovák hagyományokról kérdezte Zsibrita Zámbori Zita. A rendezvényről Juhász Sándor és Radovics Istvánné készített fotóriportot.

A kesztölci hagyomány szerint húshagyó kedden vidám hangulatban eltemetik a bőgőt, lezárva ezzel a farsangi vigasságokat. Hamvazószerdán elkezdődik a böjti időszak, az elcsendesedés,a bűnbánat, a felkészülés, a hitben való elmélyülés időszaka. 

A bőgő eltemetése a vigasság időszakának utolsó nagy eseménye. Ezt a hagyományt nem kellett feleleveníteni Kesztölcön, hiszen a XX. század eleje óta minden évben megünneplik. 

Húshagyó kedden a férfiak végigjárják a falut háti kosárral, kezükben kereplőben, harmonikával ijesztő maskarában. Nagy zajt csapnak, hogy elijesszék a gonoszt, elzavarják a telet. Házról házra, tyúkólról tyúkólra,füstölőről füstölőre járják végig a falut, bezörgetnek minden házba, a falubeliek pedig hozzájárulnak a vigassághoz, a lakomához. Ki -ki mit talál otthon a férfiaknak adja, hogy ezután ezekből az alapanyagokból elkészüljön a vacsora.

Évekig a kocsmárosné készítette el a vacsorát ami legtöbbször kolbászos,szalonnás rántotta volt, savanyúsággal,amit borral öblítettek le. A vigasság az évek múltával kinőtte a kocsmát ezért a vigalomnak évek óta a Művház ad helyet. 

Sajnos az idén a házalás szép hagyománya az influenzás megbetegedés miatt elmaradt.  A vigasság délután 6 órakor kezdődött. Miután elfogyasztották a vacsorát, a Pávakörösök szlovák és magyar dalokkal vicces jelenetekkel szórakoztatták a résztvevőket. 

Fél tízkor parodikus búcsúztató keretében eltemették a bőgőt lezárva ezzel a farsangi vigasságok időszakát. 

Olvasta már?

Marek Viktor a lencsehegyi bánya kalandos megnyitásáról

Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!

Egy szatyornyi kutya története

Egy héttel ezelőtt, egy gyanútlan sétából egész dráma kerekedett amikor S. Karina az árokban egy szatyornyi kiskutyát talált.

Kesztölciek utazási szokásai

A legtöbben busszal járunk Dorogra, Esztergomba és Budapestre. A közlekedés aránytalanul sok időbe és pénzbe kerül.