Látványos, nagy mulatsággal búcsúztattuk a farsangi időszakot Kesztölcön. A Szlovák Önkormányzat vezetőjét, Gaálné Kara Valériát a kesztölci szlovák hagyományokról kérdezte Zsibrita Zámbori Zita. A rendezvényről Juhász Sándor és Radovics Istvánné készített fotóriportot.

A kesztölci hagyomány szerint húshagyó kedden vidám hangulatban eltemetik a bőgőt, lezárva ezzel a farsangi vigasságokat. Hamvazószerdán elkezdődik a böjti időszak, az elcsendesedés,a bűnbánat, a felkészülés, a hitben való elmélyülés időszaka. 

A bőgő eltemetése a vigasság időszakának utolsó nagy eseménye. Ezt a hagyományt nem kellett feleleveníteni Kesztölcön, hiszen a XX. század eleje óta minden évben megünneplik. 

Húshagyó kedden a férfiak végigjárják a falut háti kosárral, kezükben kereplőben, harmonikával ijesztő maskarában. Nagy zajt csapnak, hogy elijesszék a gonoszt, elzavarják a telet. Házról házra, tyúkólról tyúkólra,füstölőről füstölőre járják végig a falut, bezörgetnek minden házba, a falubeliek pedig hozzájárulnak a vigassághoz, a lakomához. Ki -ki mit talál otthon a férfiaknak adja, hogy ezután ezekből az alapanyagokból elkészüljön a vacsora.

Évekig a kocsmárosné készítette el a vacsorát ami legtöbbször kolbászos,szalonnás rántotta volt, savanyúsággal,amit borral öblítettek le. A vigasság az évek múltával kinőtte a kocsmát ezért a vigalomnak évek óta a Művház ad helyet. 

Sajnos az idén a házalás szép hagyománya az influenzás megbetegedés miatt elmaradt.  A vigasság délután 6 órakor kezdődött. Miután elfogyasztották a vacsorát, a Pávakörösök szlovák és magyar dalokkal vicces jelenetekkel szórakoztatták a résztvevőket. 

Fél tízkor parodikus búcsúztató keretében eltemették a bőgőt lezárva ezzel a farsangi vigasságok időszakát. 

Olvasta már?

Kesztölc hó alatt

Kesztölcön éjjel is havazott. Az Útinform jelentése kiemeli, hogy télies útviszonyokra lehet még számítani több alsóbbrendű úton Komárom-Esztergom megyében is.

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.