Mozgalmas hely volt száz éve Kesztölc, ez derül ki Csapó Csaba történész új kutatásaiból. A Csillaghullás Fesztiválon érdekességeket hallhatunk Kesztölc történetéből. Ízelítőnek egy 1923-as cikket ajánlunk. 

Esti Kurír, 1925. július 29.

Kesztölc község Esztergom megyében fekszik, körös körül rengeteg erdő határolja, a közalapítvány erdei, melyekből így a zab érésének és a tengeri zsengülésének idején sok vaddisznó látogat le a mezőre.

A község vadászati jogát Gottmann Gyula ny. százados, kesztölci lakos bérli, ki azonban drágálván a maga részéről a vadászat luxusát, albérletbe adta ki területét dr. Szlávy Gyula földbirtokosnak, minden rendelkezési jogáról lemondva az albérleti szerződés keretein belül.

Azon a vidéken még megvan a vadorzó-romantika, tehát dr. Szlávy egy olyan felesküdött, vizsgázott vadőrről gondoskodott, ki nemcsak hűséges, de erélyes is. Néhány hét előtt Gottmann Gyula a szerződés ellenére vadászvendéget hívott Géher Gyula őrnagy, Nagy Pál tábornok szárnysegéde személyében, aki azóta annyira megszerette a disznólest, hogy minden héten egy-két alkalommal kiül a Kétágú hegy alá, s hogy el ne unja magát, most már ő is vendégeket, vadászvendégeket hívott. Természetesen az önkénytelenül vendéglátó vadászati bérlő, dr. Szlávy előzetes, vagy utólagos tudta és beleegyezése nélkül.

Jezsik Lajos vadőr kötelességét teljesítette, midőn a most szombaton újra csak nagyszámmal kivonult vadász urakat kísérő bányamunkást figyelmeztette, hogy tilosban vannak, vonuljon uraival együtt haza. Erre Gottmann Gyula felelősségre vont kísérőjének segítségére sietve, a felesketett vadőrt, Jezsik Lajost Nátli Ignác nyugállományú ezredes eredményes fegyveres közreműködésével lefegyverezte, szolgálati fegyverét eltörte s az ugyancsak fegyverrel kivonult Géher őrnagy, az ezredes és a bányamunkás fegyveres asszisztenciája mellett – arcul ütötte.

Jezsik Lajos vadőr sérüléseiről alábbi orvosi látlevelet vétetett fel:

Orvosi látlelet

Jezsik Lajos 48 éves, érsekújvári születésű vadőr ma délután megjelent rendelőmben s előadja, hogy f. hó 18-án este 9 óra tájban Kesztölcön rendes vadőri körútja alkalmával egy vadászatra nem jogosult földművest meg akart akadályozni abban, hogy a területen vadásszon, mire a közelből két másik úriember hozzájött, arcul ütötték, majd erőszakkal kicsavarták kezéből fegyverét úgy, hogy rögtön nagy fájdalmat érzett bal hüvelykujjában.

Jelen állapot: A bal hüvelykujj  erősen duzzadt, nehezen mozgatja, mozgásra igen fájdalmas…Gyógyulási időtartam: 8 napon túl, 20 napon belül.

Tekintettel arra, hogy nincs teljesen kizárva, hogy nincs-e esetleg csontszilánkrepedés, nevezettnek ajánlottam, hogy vizsgáltassa meg magát a Szt. István közkórházban dr. Pólya tanár úr osztályán is.

Budapest, 1923. évi július 20-án,
Csukovits Lajos dr.

Ezt követi a csendőrség igazán újszerű eljárása. A hivatalos feljelentést megtevő Jezsik vadőrt őrizetbe veszik, az okmányait, a dulakodásban amúgy is eltörött fegyverét elkobozzák. A vadőr még ma is őrizetben van.

 Epilógus: Dr. Szlávy Tibor úgy az őrnagyot, mint az ezredest feljelentette orvvadászatért.

Olvasta már?

Az Erdészház első lakói

A Helytörténeti Múzeumban található a fenti fénykép. Radovics Istvánné felvetette, hogy talán Kesztölc első erdészét és feleségét ábrázolja a fénykép. Kochnyák István családfakutató utánajárt a kedves házaspár történetének.

Pilis Cuvée: új ízek a Szivek Pincétől

A nagysikerű Zöld Veltelini sorozat után Szivek Péter most egy új, könnyed illatú, gazdag ízvilágú bort mutat be, érzelmes, lelkes szavakkal. Nyírő András interjúja

Így készül az igazi kesztölci kapusznik

Kényesek vagyunk arra, hogy milyen az igazi kesztölci kapusznik. A nyáron érdekes beszélgetés alakult ki a Facebookon, ebből kiderül, hogy az alapreceptben mindenki egyetért, de a részletekben több változatból is választhatunk, ízlés szerint.