Mozgalmas hely volt száz éve Kesztölc, ez derül ki Csapó Csaba történész új kutatásaiból. A Csillaghullás Fesztiválon érdekességeket hallhatunk Kesztölc történetéből. Ízelítőnek egy 1923-as cikket ajánlunk. 

Esti Kurír, 1925. július 29.

Kesztölc község Esztergom megyében fekszik, körös körül rengeteg erdő határolja, a közalapítvány erdei, melyekből így a zab érésének és a tengeri zsengülésének idején sok vaddisznó látogat le a mezőre.

A község vadászati jogát Gottmann Gyula ny. százados, kesztölci lakos bérli, ki azonban drágálván a maga részéről a vadászat luxusát, albérletbe adta ki területét dr. Szlávy Gyula földbirtokosnak, minden rendelkezési jogáról lemondva az albérleti szerződés keretein belül.

Azon a vidéken még megvan a vadorzó-romantika, tehát dr. Szlávy egy olyan felesküdött, vizsgázott vadőrről gondoskodott, ki nemcsak hűséges, de erélyes is. Néhány hét előtt Gottmann Gyula a szerződés ellenére vadászvendéget hívott Géher Gyula őrnagy, Nagy Pál tábornok szárnysegéde személyében, aki azóta annyira megszerette a disznólest, hogy minden héten egy-két alkalommal kiül a Kétágú hegy alá, s hogy el ne unja magát, most már ő is vendégeket, vadászvendégeket hívott. Természetesen az önkénytelenül vendéglátó vadászati bérlő, dr. Szlávy előzetes, vagy utólagos tudta és beleegyezése nélkül.

Jezsik Lajos vadőr kötelességét teljesítette, midőn a most szombaton újra csak nagyszámmal kivonult vadász urakat kísérő bányamunkást figyelmeztette, hogy tilosban vannak, vonuljon uraival együtt haza. Erre Gottmann Gyula felelősségre vont kísérőjének segítségére sietve, a felesketett vadőrt, Jezsik Lajost Nátli Ignác nyugállományú ezredes eredményes fegyveres közreműködésével lefegyverezte, szolgálati fegyverét eltörte s az ugyancsak fegyverrel kivonult Géher őrnagy, az ezredes és a bányamunkás fegyveres asszisztenciája mellett – arcul ütötte.

Jezsik Lajos vadőr sérüléseiről alábbi orvosi látlevelet vétetett fel:

Orvosi látlelet

Jezsik Lajos 48 éves, érsekújvári születésű vadőr ma délután megjelent rendelőmben s előadja, hogy f. hó 18-án este 9 óra tájban Kesztölcön rendes vadőri körútja alkalmával egy vadászatra nem jogosult földművest meg akart akadályozni abban, hogy a területen vadásszon, mire a közelből két másik úriember hozzájött, arcul ütötték, majd erőszakkal kicsavarták kezéből fegyverét úgy, hogy rögtön nagy fájdalmat érzett bal hüvelykujjában.

Jelen állapot: A bal hüvelykujj  erősen duzzadt, nehezen mozgatja, mozgásra igen fájdalmas…Gyógyulási időtartam: 8 napon túl, 20 napon belül.

Tekintettel arra, hogy nincs teljesen kizárva, hogy nincs-e esetleg csontszilánkrepedés, nevezettnek ajánlottam, hogy vizsgáltassa meg magát a Szt. István közkórházban dr. Pólya tanár úr osztályán is.

Budapest, 1923. évi július 20-án,
Csukovits Lajos dr.

Ezt követi a csendőrség igazán újszerű eljárása. A hivatalos feljelentést megtevő Jezsik vadőrt őrizetbe veszik, az okmányait, a dulakodásban amúgy is eltörött fegyverét elkobozzák. A vadőr még ma is őrizetben van.

 Epilógus: Dr. Szlávy Tibor úgy az őrnagyot, mint az ezredest feljelentette orvvadászatért.

Olvasta már?

Kesztölci nyár

Makovics János versei, Tóth Tibor festménye: Pincék (35x50 olaj)

Nyár előtt

Makovics János versei: Ismét, Nyár előtt, Biciklizés

Makovics János : Májuska

Itt a május, teljes pompájában. Elég csak felsétálni a Pálos Gyógynövénykerthez (képünkön), hogy lássuk kizöldült hegyeinket, a virágzó kakukkfüvet, a trillázó madarakat.