Az esős és felmelegedő időnek köszönhetően egyre több gomba jelenik meg az erdőkben....és gombaszedők is. Minczér Heni néhány kesztölci receptet ajánl.

A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készítünk el, melyet nem ismerünk, érdeklődjünk a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról. Sok olyan ehető gomba van ami csak minimum 20 perces hőkezelés után fogyasztható!

Az esztergomi piacon a kesztölci Hertlik Andráshoz fordulhatunk ha nem vagyunk 100%-ig biztosak abban, hogy a leszedett gomba a tányérra is kerülhet.

A gombaszedés tökéletes kikapcsolódás még ezeken az őszi napokon is. A gyerekek is hamar belejönnek és hatalmas örömmel fogadják ha találnak is valamit. Túracipőt fel és irány az erdő :)

Rántott őzlábgomba

Leszedjük a gomba tönkjét majd folyóvíz alatt óvatosan megmossuk. Ezután panírozzuk majd forró olajban aranybarnára sütjük. Ha nincs kedvünk a panírozással pepecselni sörtésztába mártva is isteni finom.

Ha valami extrát szeretnénk a rántott őzlábfejeket egymásra rétegezhetjük úgy, hogy közé sajtkrémet készítünk. Egy igazi gombatortát készíthetünk így.

Minczér Henriett fényképe.

Szegfűgomba

Reggeli tojással, ebédre levesnek vagy pörköltnek. Ez az a gomba ami mindenhogy finom. A krumplilevessel is csodát tesz.

Minczér Henriett fényképe.

Sárga géva tócsni

A gévát lereszeljük mint a krumplit. Teszünk hozzá apróra vágott póréhagymát, különféle színű paprikákat (erőset is), tojás, liszt, só, bors. Nokedli állagúra kikeverjük evőkanállal szaggatva bő olajban aranybarnára sütjük. Ha elkészült tejföllel tálaljuk.

 

Képtalálat a következőre: „sárga gévagomba”

Cukkinis gombapuffancs

Lereszelünk egy cukkinit, hozzáadjuk a 25 perces hőkezelés után aprított gyűrűstuskót. Sózzuk, borsozzuk. Teszünk bele még egy fej dinsztelt hagymát petrezselyemmel,majd annyi lisztet és prézlit,hogy kanállal szaggatható masszát kapjunk. Bő forró olajban közepes lángon mind a két oldalát pirosra sütjük és tejföllel tálaljuk.

Képtalálat a következőre: „gyűrűs tuskógomba”

És most pár jótanács a gyűjtéshez

A vadon, erdőben szedett gomba igen kockázatos lehet. Éppen ezért a legfontosabb, hogy gombaszakértővel vizsgáltassuk meg a gombát, amit magunk szedtünk, vagy kaptunk valakitől. A gombaszakértői vizsgálat is érdekes és tanulságos program felnőttek és gyerekek egyaránt, sok érdekes dolgot tudhatnak meg.

Csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyet biztosra (100%) ismerünk. Az elöregedett, férges példányokat ne szedjük le, hagyjuk a termőhelyen. A leszedett gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik. Zacskóba/szatyorba NEM gyűjtünk! A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.

Itt egy kép a legmérgezőbb gombákról a gyilkos galócáról. Ezt minden erdőjáró jegyezze meg és véletlenül se nyúljon hozzá. Aki nem ismeri a gombákat hasonlóakat se szedjen le.

Képtalálat

Borítókép: Király Gábor fényképe

Olvasta már?

Iskolai beiratkozás

Az idei elsősök szüleit április 12-13-án várják a Kesztölci Kincses József Általános iskolában.

Először győztek asztaliteniszezőink Búcs ellen

A Zöld Ördögök: Bakos György (5 győzelem), Hertlik András (4 győzelem), Kara Jánosné, Motoros Erika (1 győzelem), Kochnyák Sándor (5 győzelem), Kochnyák Tamás (6 győzelem), Kovács Pál (6 győzelem), Vereckei Gábor (5 győzelem).

Kesztölc az Országos Értéktár Konferencián

Érték-közösség címmel országos szakmai konferenciát rendeznek Lakitelken, Radovics Istvánné alpolgármester asszonyt kérték fel arra, hogy a kesztölci jó gyakorlatokat bemutassa.

Eső, mínuszok

Várjunk még a kerti munkákkal. Szombattól eső, hó és a jövő héten kemény minuszok lesznek.