Kassai Szoó Dominika lett Kesztölc főépítésze. Feladata lesz a települési arculati kézikönyv és a hozzá kapcsolódó önkormányzati rendelet elkészítése. Nyírő András interjúja

Hogyan lettél Kesztölc főépítésze?

Okleveles építész vagyok, a budakalászi főépítész mellett negyedik éve referensként dolgozom. Ismerem a városunk összes nyűgét, baját, illetve hogy az államigazgatási rendben hogyan kell eligazodni. Nagyon jó példa áll előttem, hogy hogyan kell főépítészként kezelni adott helyzeteket. Az év elején a településképi törvény kötelezővé tette a településeknek a települési arculati kézikönyvek és a településképi rendeleteknek az elkészítését. Legalább ezeknek az elkészítésének az idejére a rendelet előírja a településeknek a főépítész alkalmazását. Megkerestem Kesztölc polgármesterét, hogy az arculati kézikönyvről hogy vélekednek. Pályáztam erre a feladatra, és el is nyertem. Kesztölc nagyon szép település, első látásra szerelem lett. Nagyon nagy boldogság volt számomra, amikor Polgármerster Úr tájékoztatott, hogy elkezdhetjük a közös munkát.

Miért szerettél bele Kesztölcbe?

Ez komplex dolog a számomra. Egyrészt a táj gyönyörű. Sokat járjuk az országot a családdal, nekem a Balatonfelvidék az egyik kedvenc tájam az országban. Itt lakom a Pilis lábánál Budakalászon, szeretem a hegyeket. Kesztölc számomra még a Balatonfelvidéknél is szebb. Dimbes-dombos, erdős, hegyes. És a legfantasztikusabb a pincesor. Magával ragadó, ahogy a falu főutcáján szép színes pincék vannak. Ahogy egyre jobban megismerem a települést, mint egy mesében, az erdő mélyén ott van a pálos kolostor romja. És a föld alatt még ott vannak a romok, ami feltárásra vár, sok feladat van.

Főépítészként mi lesz a feladatod?

A települési arculati kézikönyvet kell elkészítenem. Ez egy szemléletformáló eszköz, ezzel szeretnénk segíteni a faluban folyó építkezéseket. Például leírjuk, hogy az ófaluban milyen anyaghasználat ajánlott, mi az, ami odaillik. Formájában, színeiben hogy igazodjunk. Ne lépjük túl a szomszédunkat magasságban. Másrészt abban is szeretnék segíteni, hogy ha valaki a friss jogszabályok között nem igazodik el, mit kell tenni, ha új családi házat szeretnék építeni, mire figyeljek oda. Havonta egy-két óra erejéig ott leszek a hivatalban, hogy akinek kérdése van, jöjjön nyugodtan.

A kesztölciek bele tudnak szólni az arculati kézikönyvbe?

Igen, Budakalászon is nagy hangsúlyt fektettünk a konzultációra. Szeretnénk, ha lenne hozzászólás. Nem én szeretném írni a saját izlésemnek megfelelően. Akik itt élnek Kesztölcön, sokkal több mindent tudnak Kesztölcről, mint én, aki a legnagyobb odaadással meg akarom ismerni, de kell egy oda-vissza kommunikáció, így fog kialakulni az arculati kézikönyv. A kézikönyv bőséges fotóanyaggal és grafikával rendelkezik majd. Próbálunk majd nagyon lényegretörően írni az ajánlásokról, hogy ne egy litániát kelljen elolvasnia az építtetőnek. Látni fogják, hogy ezt illik, ezt nem illik.

Lesz társadalmi vitája az arculati kézikönyvnek?

Igen, két körben is, így írja elő a jogszabály. Mielőtt elindítjuk a munkát, április végén, május elején. Ehhez még szükség lesz egy helyi jogszabályra is, utána tudjuk meghirdetni, hogy miről is szól ez az egész. A második körben akkor lesz lakossági fórum, amikor elkészült a kézikönyv. Feltesszük majd digitális formában is a honalpra a kézikönyvet. Az első fórumon bemutatjuk majd a budakalászi arculati kézikönyvet, ez volt az egyik első ilyen, és a jogszabály előkészítésénél is mintának használták. Bemutatunk majd külföldi példákat is.

Kötelező lesz az arculati kézikönyv szerint építkezni?

Az arculati kézikönyvet javasolt figyelembe venni, segítség lesz annak, aki építkezni szeretne. Ma ha valaki építkezik, először a kezébe veszi azokat a magazinokat, ahol épületeket mutatnak be, lakóházakat, családi házakat, és ebből kezd el gondolkozni. Ezekben jó dolgok vannak, csak nem minden esetben ültethető egy kesztölci környezetbe. Ezért jó, hogy lesz Kesztölcnek arculati kézikönyve. Amit viszont kötelező lesz betartani a tervezőnek, az építtetőnek és a kivitelezőnek, az majd a helyi rendeletben lesz meghatározva.

Borítókép: Kassai Szoó Dominika a budakalászi Kálvária Régészeti Parkban

Olvasta már?

Ingyen wifi a Művházban

Ingyen wifi szolgáltatás kialakítására és számítógépek, tabletek beszerzésére nyert pályázatot az Önkormányzat.