Kényesek vagyunk arra, hogy milyen az igazi kesztölci kapusznik. A nyáron érdekes beszélgetés alakult ki a Facebookon, ebből kiderül, hogy az alapreceptben mindenki egyetért, de a részletekben több változatból is választhatunk, ízlés szerint.

Már az sem mindegy, hogy kedvenc ételünket hogy nevezzük: Lukácsné Mária:  "Biztos kapusznyíkot sütsz, és nem "kapucnyíkot"
Interneten sok helyen c-vel van, de van sz-szel is, na de én a kesztölcit szeretem, tehát legyen sz."

Abban mindenki egyetértett, hogy Zay Brigitta receptje az igazi kiindulópont a kapusznik tésztájához.

Az igazi kapusznik, ahogy a tót öreganyáink csinálták
Mivel ez a szegény tótok süteménye minél olcsóbban kellett csinálni.

- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő 1 dl tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk
- kb 2-3 dl langyosvíz
- 2 csapott kanál só
- kb 1 dl olaj, a mamáék olvasztott zsírral csinálták

Ezt jól kidolgozni. Ha megkelt négy gombócot csinálunk Kézzel hosszúkásra nyújtsuk amilyen hosszú a tepsi. Ha kevés lett a káposztánk a negyedik gombócot egy kis tepsire tesszük és a tetejét sós piros paprikás zsírral vagy olajjal megkenjük

A tepsin egy fél órát kelesztjük 180 fokon sütjük. 

És itt jönnek a nyári Facebook hozzászólásokból a változatok, tippek, trükkök:

Hozzávalók
Simonek Orsolya: 1kg liszt, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 dl olaj, 1 élesztő, só, tej.
Kochnyák Sándorné: Én 4 db egész tojást teszek bele, 6 dl langyos tej, 3 dkg élesztő. Lehet zsírral és olajjal is, de akor csak a legvégén adjuk hozzá.
Kara Józsefné Marika Én libazsírral vagy kacsazsírral csinálom és 3napig is omlós puha marad ha marad belőle
Kondákorné Kara Katalin: Én is a tojás nélküli változatot ismerem.Az az eredeti.És sütés után megkenni olvasztott zsírral.
Todorov Emília: Csak tejjel és zsírral, a liszthez 2. db főtt krumplival, jó puha lesz tőle. . 

Kelesztés
Kochnyák Sándorné A lényeg hogy alaposan ki kell dolgozni, szép simára, utánna keleszteni, az élesztő végzi a dolgát.

Nyújtás
Hegyvári Dinnyés Szilvia: Ma beszélgettem egy idős kesztölci hölggyel, ő pl. azt mondta, hogy nem szabad sodrófát használni hozzá, mert kimegy belőle a levegő. Csak kézzel szabad nyújtani.

Hajtogatás
Kochnyák Sándorné: Van aki feltekeri, én kis táskákat csinálok úgy töltöm meg. A tepsin mindenképpen mégegyszer kell keleszteni. Az egy kiló lisztből kb. 8 kicsi. Részre tudod osztani, nem szabad túl vékonyra sodorni.
Kara Józsefné Marika Nem rúdban hanem kicsi "bukszákban"

Sütés
Lászlócki Vali: Mivel nincs benne sok tej, tojás, finom ropogós lesz, - legalább is a szélei! A tepsit jó vastagon ki kell kenni zsírral! 

Paprikás zsírral megkenjük a tetejét
Todorov Emília: Piros paprikás zsírral csak akkor kenem,a tetejét ha félig megsült, mert a paprika elég és keserű lesz.

A megújult kesztölci honlap egyik első cikkében Kara Erikát kérdeztük, hogy hogy készíti a kapusznikot. Íme a cukrász receptje:

Hozzávalók

2 fej káposzta
1 kg finomliszt
8 dl tej
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
izlés szerint só

Elkészítése

1. A két fej káposztát lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, megdinszteljük, piros paprikát adunk hozzá.

2. Kelttészta: összegyúrjuk a hozzávalókat, előtte az élesztőt tejjel, cukorral, kis liszttel felfuttatjuk. A tésztát meggyúrjuk. Kinyújtjuk, két kis cipócska lesz belőle.

3. Megtöltjük, félbehajtjuk, megkenjük, kisütjük. Amikor kisült, még forró, olajos paprikával vékonyan bekenjük.

Olvasta már?

Kesztölci nyár

Makovics János versei, Tóth Tibor festménye: Pincék (35x50 olaj)

Nyár előtt

Makovics János versei: Ismét, Nyár előtt, Biciklizés

Makovics János : Májuska

Itt a május, teljes pompájában. Elég csak felsétálni a Pálos Gyógynövénykerthez (képünkön), hogy lássuk kizöldült hegyeinket, a virágzó kakukkfüvet, a trillázó madarakat.