Kesztölc a célpontja az egyhetes kerékpártúrának, Salgótarjánból indulnak. 13 csoportban 300 középiskolás érkezik hozzánk. Szállásuk az Erdészház turistaszálló.

Júliusban 5 csoport érkezett az Erdészházba, budapesti, miskolci és esztergomi középiskolák diákjai. Minden csoporttal képzett kerékpáros túravezető és tanár jön. Az esztergomi középiskolásokat Spielmann Péter, a klastrompusztai Tölgyfa büfé tulajdonosa kísérte, ő is letekerte a Salgótarján-Kesztölc útvonalat.

Az eredeti útvonal Esztergömból Dorogon át vezetett volna Kesztölcre. Az utolsó szakasz a leendő Kesztölc-Dorog kerékpárút nyomvonalán haladt volna, de a túravezetők úgy ítélték meg, hogy a szűk, homokos utat nem vállalják a gyerekekkel. Ezért a kesztölci polgárőrök vállalták, hogy autóval biztosítják a fiatalok útját a kertvárosi Spar parkolójától a 117-es úton Kesztölcig. 

A túra fővédnöke Révész Máriusz kormánybiztos, aki már többször járt Kesztölcön. A kerékpárokat a túrát szervező Magyar Kerékpáros Turisták Szövetsége (MAKETUSZ) biztosítja. Kesztölc az utolsó állomás, ezért innen utánfutóval viszik el a bringákat Salgótarrjánba, a következő csoportnak. A fiatalok csomagjait autóval hozzák, a bringán csak a legszükségesebb eszközeiket hozzák.

Az Erdészházban vacsorát kapnak, a klastromi Tölgyfa büféből hozzák a húsos paradicsomos spagettit. Reggelire szendvicset és paradicsomot, paprikát kapnak teával, és mivel Kesztölc az utolsó állomás, a hazautazásra müzliszeletet és almát biztosít a szervező Virágzó Kesztölc Egyesület.

Három fiatal is Kesztölcön ünnepelte a 18. születésnapját, közülük ketten ikrek. A tortát az Erika cukrászda készítette. A fiatalok a hosszú tekerés után fáradtak, de arra minden csoportnak volt ereje, hogy körbesétáljanak Kesztölcön.

Két hét szünet után július végén érkezik a következő 8 turnus.

 

Olvasta már?

Belterületi vadászat

Hatósági engedélyezés alapján kárt okozó vad elejtése várható Kesztölc teljes belterületén 2019. február 28. közötti időszakban, 18:00 és 06:00 óra között.

Eltűnik a bükkös klíma erdeinkből

1961-ben Magyarország területének 5%-a volt bükkös klímába sorolható, 2010-re ez a szám 2%-ra csökkent. Az előrejelzések szerint pedig a bükkös klíma a 2041-2071 közötti időszakra teljesen eltűnik.