A Pilisi Régió építészeti arculatáról tanácskoztak a térség főépítészei. A konferenciát Kassai-Szoó Dominika, Kesztölc főépítésze szervezte. Waltzer Patrik beszámolója, Juhász Sándor videofelvétele.

Építészekből, várostervezőből, kert- és tájépítészből, valamint főépítészekből álló tervezőcsapatunk képviseletében Kassai-Szoó Dominika, Kesztölc főépítésze, valamint Dénes Eszter, Pro Architectura-díjas építész ismertette a készülőben lévő, 24 települést magába foglaló Pilis térség Építészeti Tájegységi Arculati Kézikönyvét.

Dénes Eszter méltatta a kesztölci Településkép Arculati Kézikönyvet, amely mind alaposságában, mind sokszínűségében az ajánlásokat tartalmazó kiadványok között példaértékűnek számít. Az egyes településeken található értékeket ezek a dokumentumok már leírták, azonban a térségi kézikönyv a közöttük rejlő összefüggésekre szeretne választ találni.

A Pro Architectura-díjas építész elmondta, hogy a Klastrompusztán található Pálos kolostorrom is hozzájárul ahhoz, hogy a Pilis világörökség várományos terület is. Emellett fontos megemlíteni, hogy a régió európai viszonylatban is gazdag történelmi és kulturális múlttal rendelkezik.

Az újonnan megszerzett tudásanyag nem csak az építkezni kívánó civileknek, de a képviselő-testületeknek is segítséget nyújthat, akiknek a kézikönyv a pályázatok benyújtásánál is segítséget nyújthat. A kiadványokat jövő év elején kaphatják meg az önkormányzatok.

A Dunakanyar kiemelt turisztikai régiónak számít, 2030-ig 70 millió forint állami támogatásból kívánják fejleszteni, amelyben szintén nagy segítséget nyújthat az térségi kézikönyv. A találkozóra ellátogatott Marthi Zsuzsa, Piliscsaba főépítésze is, aki szerint a kézikönyv az emberek gondolatvilágára és ízlésére is hatására lehet.

Borítókép: Somorjai Ede fényképe

Olvasta már?

Festőpalánták a Művházban

A táborozók örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, csodás kis remekművek kerülnek ki kezükből egy-egy alkotással töltött nap után. Gyulai Zsuzsa táboráról Klinger Ági és Walczer Patrik írt riportot.

Ilyen lesz az új csapadékvíz elvezető hálózat

A régiek szerint Kesztölc hét emeletes falu. Mindannyian tapasztaljuk, hogy a Pilisből lezúduló víz milyen problémákat, károkat okoz az utakban, házakban. Ezt oldja meg az új elvezető hálózat, amire támogatást kapott az Önkormányzat.