Mi természetesnek vesszük, de sok falu irigykedhet, hogy milyen sok segítséget, támogatást kap a kesztölci Művház a közösségtől. Klinger Ágival Nyírő András beszélgetett

Simonek Antal a Helytörténeti múzeumban kalauzolja a fiatalokat- Kevés művelődési ház mondhatja el, hogy olyan sok segítséget kap a közösségtől, mint a kesztölci. Így volt ez régen is?

- A művházat 1932-ben alapították, bányászpénztár, közösség dobta össze. Úgy érzem, a segítő szándék, az összetartás azóta is jellemzi a falu lakosságát.

Kara (Cukrász) Erika az adventi vásáron- Milyen támogatást kapsz a programok szervezéséhez?

- Mivel a művelődési ház nem önálló intézmény, így költségeit az önkormányzat fizeti. Ezen felül rengeteg segítséget, támogatást kapunk a falu lakosaitól is, akik ezt teljesen ingyen, önzetlenül teszik. Önkéntes segítőim, egyetemisták, gimnazisták, (Rahberger Karina, Chmelik Kitti, Reznyik Zsuzsi, Molnár Melinda, Salánki Gábor) szülők jönnek szabadidejükben segíteni a kézműves foglalkozásokra.  A Kesztölci Szlovák Önkormányzattal közösen szervezzük Márton napon a kézműves foglalkozást, melyre szintén sokan eljönnek. Volt, hogy hetven gyerek készített lámpást a felvonulásra, így elkél minden segítő kéz. Rendszeresen segítenek szülők, nagyszülők ezeken a rendezvényeken.


Kosárfonás- Sokan szereplőként vesznek részt a rendezvényeken.

- Jó hogy vannak a faluban felnőtt szereplők, akik szívesen mondanak verset az ünnepi műsorok alkalmával, október 23-án, Bányász napon, kiállítás megnyitókon, vagy zenélnek, harmonikáznak (Geiszler Dóri, Nagyvári Lajos) énekelnek (Pávakör, Egyházi kórus, az iskola kórusa, Szabó Katalin, Huszár Viktória, Szalai Zsófia) és táncolnak ( az iskola szlovák néptánccsoportja, a Hangfestő Művészeti Iskola diákjai, a piliscsévi Kolibri STE táncosai, Fekete Inez). Az iskolával és az óvodával is nagyon jó a kapcsolatunk, örömmel jönnek a művelődési ház és a könyvtár programjaira.


Tóth Tibor a festőtáborban- A szervezésben kik segítenek?

- A községi rendezvényeken, szüreti napon, adventi vásárokon stb. állandó segítőim a képviselők, akik minden eseményen részt vesznek és aktívan segítenek. A képviselők természetesnek veszik, hogy mosogatnak, felszolgálnak, takarítanak, díszítik a színpadot, sátrat, árusító házikókat, felszerelik a világítást stb. Az önkéntes tűzoltókra minden rendezvényen lehet számítani, sőt, Siska Gábor rendszeres előadója az Országos Könyvtári Hetek keretében szervezett programjainknak. Nagy vonzerő, hogy a helyi művészek, kézművesek, segítők Végh Sándor, Mihov-Pánczél Marianna, Pajor Évi, Simonek Kata is szívesen vesznek részt a falu programjain, szintén teljesen ingyen, időt, energiát nem sajnálva készülnek a gyerekekkel való foglalkozásra, kézműveskedésre, gyöngyfűzésre, arcfestésre. Az adventi vásárokon, családi napon a helyi pedagógusok, tanár nénik, óvó nénik csodálatos karácsonyi portékákkal és ötletes foglalkozásokkal készülnek. A nyugdíjas klub vezetője, Kara Jánosné Erika több foglalkozáson is megtanította a kesztölci gyerekeket és felnőtteket a kosárfonásra. Bakos György töretlen lelkesedéssel évek óta ingyen foglalkozik az asztalitenisz iránt érdeklődő gyerekekkel.

Szivek Péter, Kochnyák Sándor, Radovics Istvánné és Simonek Antal a karácsonyfa állításnál- Sok rendezvényt önkéntesek szerveznek.

- Tóth Tibi két hetes nyári tábort szervezett, 70 embert mozgatott meg, minden térítés nélkül, a szabadidejében. Nagy segítség volt az a rengeteg karton, amit Szijártó Árpi ajánlott fel a festőtábor alkotóinak. Tejes Kati néni helyszínt biztosított a festőtábornak és finom forró kakaóval melegített át bennünket a szeles időben. A rendezvényeken sokan természetesnek veszik, hogy a faluban térítés nélkül lépnek fel, pl: az idei szüreti napon a Klastrom Band grátisz zenélt a falunak, Légrádi Gábor filmklubot szervezett, az óvó nénik rendszeresen színvonalas mesejátékkal készülnek, a tavalyi szüreti napon láthatta a falu közönsége humoros előadásukat.

Végh Sanyi bácsi kézműves foglalkozást tart- A vállalkozók mivel támogatják a Művházat?

- A kesztölciek támogatják az épület fenttartását, illetve segítenek, ha valamilyen fontos eszköz, kellék hiányzik egy rendezvényen. A felnőtteknek rendezett jelmezbál bevételét a rendezvény szervezője, Kara József Zoltánné, Erika felajánlotta a Községi Klub szépítésére, melyből függönyt vásároltunk. Köszönet érte!
Új függöny a klubbanJuhász Sanyi egy nappal a festőtábor alkotásaiból rendezett kiállításra paravánt készített, hogy minél több rajz bemutatásra kerülhessen, a klub színpadához hátfalat készített, hogy augusztus 19-én a Kesztölcöt ábrázoló molinót fel lehessen tenni. Társasjátékokat, babajátékokat is kaptunk szülőktől, melyek nagyon jól jönnek a baba-mama foglalkozásokon és játékdélelőttökön. Jó érzés egy ilyen aktív, segítő közösség tagjának lenni, segítőim megkönnyítik a szervezést, biztosítják a rendezvények sikert, egy nagy család részesei vagyunk mindannyian.

Borítókép: Klinger Ági Radovics Istvánnéval a megyei értéktár napon

Olvasta már?

Kesztölc dűlőnevei

Szombaton, a Csillaghullás Minifesztiválon mutatják be Radovics Istvánné Kesztölc története című új könyvét. Az első 100 vásárló poszteren is megkapja a dűlőnevek színes térképét. A könyv ára 2500 Ft. Részlet a könyvől.