Marek Viktor történész, Kesztölc 1956-os múltjának szakértő tudósa érdekes adalékot közölt a lencsehegyi bánya megnyitásával kapcsolatban. Ha valakinek több információja van az üggyel kapcsolatban, kíváncsian várjuk!

Kedves Szerkesztők!

Továbbra is lelkesen olvasom a kesztölci honlapot. A Lencsehegyi bányáról szóló cikket szeretném egy kicsit  pontosítani.

1970-től működött a Lencsehegyi I-es bánya. (édesapám is ott volt az indulásnál) Ennek a bányának a nyitásakor már felfedeztek egy másik szénmezőt, ez lett a Lencsehegy II-es bánya. Hosszú lenne leírni, hogy milyen nehézségek során , de ez utóbbit csak 1985 dec 6-án nyitották meg. Egy kis történet a bányanyitásról:

A hosszú ideig elhúzódó tervezés és kivitelezés után váratlan gyorsasággal kellett átadni a még befejezetlen bányát. Olyannyira befejezetlen volt, hogy a hivatalos átadás napján még nem is állt készen a termelésre. Más bányákból kellett a szenet az új aknába lehordani. Az átadó ünnepség során beindított, a termelés megkezdését jelző szállítószalag azután ezt a szenet hozta fel újra a felszínre. Ha valamiért elhúzódott volna a megnyitó, akkor nem lett volna mit a szalagra rakni

Ezt a történetet aputól halottam először. Később megkérdeztem másokat is és ő is megerősítette.

Marek Viktor

Olvasta már?

Rókát fogtak Kesztölcön

Nemesi Mihály elmondta, hogy a belterületen garázdálkodó rókát csapdával fogták meg, és a Táti szigetre szállították.

Klastrompuszta: Pálosok és régészek tervei

A Magyar Pálos Rend vezetőinek és a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek részvételével szerveztek kerekasztal beszélgetést a Közösségi Klubban. A szakmai fórum több ötlet és tervezet is elhangzott a klastrompusztai pálos romokat bemutató látogatóközp...