Szerelem, két menyasszony, egy vőlegény, pisztoly és halál. Csapó Csaba történész a Csillaghullás Fesztiválon korabeli kesztölci hírek között válogatott. Ebből a gyűjteményből most egy 1912-es esetet elevenítünk fel.

A templom küszöbén

(Budapesti Hírlap, 1912. február 9.)

Szerelmi dráma játszódott le hétfőn reggel az Esztergom megyei Kesztölcön. Szlovák József Róza nevű leányának jó idéig udvarolt Hertlik Rezső s a szülők a fiatalokat egymásnak szánták.

Hertlik Rezső időközben beleszeretett egyik rokonának Éva nevü leányába, a kinek szintén házasságot ígért s igy egyszerre két menyasszonya is volt.

Mikor azonban a házassági ígéret beváltására került a sor, a férfi arra szánta el magát, hogy a szebb és gazdagabb Szlovák Rózát fogja feleségül venni. A polgári házasságot meg is kötötték.

A cserbenhagyott menyasszony, azzal fenyegetőzött, hogy a házastársak egyikét lelövi. Hétfőn reggel Hertlik Rezső és Szlovák Róza az egyházi esküvő előtt gyónást végeztek a templomban. Nyolc óra tájban Hertlikné, Szlovák Ilona és Simonek Mária nevű barátnőivel távozott a templomból.

A faképnél hagyott Hertlik Éva ott leselkedett a templom mellett. Ezt észrevette Hertlikné és vissza akart fordulni, hogy férjét is figyelmeztesse. Ekkor Hertlik Éva hirtelen revolvert rántott és a templom ajtajából Szlovák Rózára lőtt, azután elfutott.

A halálosan megsérült fiatal asszonyt a nép a közeli plébániára vitte, ahonnan kocsin, párnák között még a délelőtt folyamán beszállították az esztergomi kórházba. A lövés hátulról érte a szerencsétlen nőt és egyik veséjét átfúrva a gyomron is áthatolt. Az orvosok nem bíznak a beteg fölépülésében.

A királyi járásbíróság kihallgatta az asszonyt és vallomása alapján Hertlik Évát letartóztatta.

Borítókép: Képeslap a templomról 1915-ből, forrás: Helytörténet.com

Olvasta már?

Az Erdészház első lakói

A Helytörténeti Múzeumban található a fenti fénykép. Radovics Istvánné felvetette, hogy talán Kesztölc első erdészét és feleségét ábrázolja a fénykép. Kochnyák István családfakutató utánajárt a kedves házaspár történetének.

Pilis Cuvée: új ízek a Szivek Pincétől

A nagysikerű Zöld Veltelini sorozat után Szivek Péter most egy új, könnyed illatú, gazdag ízvilágú bort mutat be, érzelmes, lelkes szavakkal. Nyírő András interjúja

Így készül az igazi kesztölci kapusznik

Kényesek vagyunk arra, hogy milyen az igazi kesztölci kapusznik. A nyáron érdekes beszélgetés alakult ki a Facebookon, ebből kiderül, hogy az alapreceptben mindenki egyetért, de a részletekben több változatból is választhatunk, ízlés szerint.