A kesztölci nagymamák és mamák régi varázslata a kapuszník. Káposztás lepény, sokfelé készítik, de a kesztölci az igazi! :)  Nem sós, nem édes, hanem édes és sós, de nem úgy, ahogy a kínai ételsztárok, hanem otthonosan, barátságosan. A kapuszník frissen is nagyon finom, de az idővel csak jobb lesz, érik, mint a bor. Ezt a receptet Kara Erika, a cukrászda vezetője írta le.

Hozzávalók

2 fej káposzta
1 kg finomliszt
8 dl tej
1 egész tojás
2 tojás sárgája
1 dl étolaj
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
izlés szerint só

Elkészítése

1. A két fej káposztát lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, megdinszteljük, piros paprikát adunk hozzá.

2. Kelttészta: összegyúrjuk a hozzávalókat, előtte az élesztőt tejjel, cukorral, kis liszttel felfuttatjuk. A tésztát meggyúrjuk. Kinyújtjuk, két kis cipócska lesz belőle.

3. Megtöltjük, félbehajtjuk, megkenjük, kisütjük. Amikor kisült, még forró, olajos paprikával vékonyan bekenjük.

 

 

Olvasta már?

Szlovák konyha

Bächer Iván írta a könyvről: „Ritka az eredeti, jól megírt, igazi szakácskönyv, éppoly ritka, mint az efféle konyha, étek, ember és megannyi más. De ez a könyvecske jó, a kivételek közé tartozik...

Bányászünnep Kesztölcön

A Kesztölci Bányászok Hagyományörző Köre, a Kesztölci Önkormányzat és a Kesztölci Szlovák Önkormányzat meghívja Önt és családját a hagyományos bányászünnepségre. 

Vidám játékdélelőttök a Művházban

Jó dolguk van a kesztölci iskolásoknak, a Művházban kézműveskednek, csocsóznak, léghokiznak, diafilmeket néznek, társasoznak. Gerstner Zsuzsa és Mihalik Kati képriportja