A szőlő mintegy háromhetes előnyre tett szert a korábbi évekhez képest, a virágzás már lezajlott, a rohamos fejlődés miatt a tápanyaghiány könnyen kialakulhat. Szivek Péter és Légrádi Angéla tanácsai..

Szivek Péter javasolja, hogy magnéziummal kiegészített (például keserűsó) lombtrágyát használjanak a továbbiakban, a magnézium klorofill képző anyag, segíti a fotoszintézist, így a növény fejlődését.

Most szélsőséges fertőzési nyomás nincs a szőlőültetvényekben, se rovar kártevő, se lisztharmat/peronoszpóra. Viszont esősre fordult az idő, így ezek a kórokozók könnyen fertőznek, mert például most a szőlőperonoszpóra inkubációs ideje csak 6 nap. Erős a hajtásnövekedés, kezdődhet a szőlő csonkázása, javasoljuk, hogy a fürt után 8 levelet hagyjunk, és azután törjük le a hajtást. Emellett a hónaljazás is időszerű, a cél, hogy szellősebbé tegyük az ültetvényt és ezzel hatásosabb lesz a növényvédelem is. Összeségében szépen alakul a fürtképzés.

A gyümölcsfákon és a zöldségesben ismét nagy számban található levéltetű, a káposztaféléken a molytetű.

A káliszappan jelentősen javítja a mézharmatot termelő kártevők (levéltetvek, körtelevélbolha stb) elleni vegyszeres védekezések hatékonyságát, mert a szappan feloldja és – nagy permetlémennyiség kijuttatása esetén – bizonyos mértékig lemossa a levelekről a mézharmatot, így nő a kártevők kitettsége a vegyszerekkel szemben. Évszázados tapasztalat, hogy a káliszappanos permetlé hatékonyan gyéríti a már említett kártevők (levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák és tripszek) egyedszámát így a bioszerek kedvelőinek ajánlom figyelmébe.

A szamócától most búcsúzunk, egyedül a Bogota késői szamóca érik még nálunk. Viszont elkezdett teremni a málna a gyerekek nagy örömére.

Napi 2-3 egyedet fognak a keleti gyümölcsmoly és a barackmoly csapdák, nálam eddig még nem károsították a szépen fejlődő őszibarackot, sárgabarackot és szilvát, folyamatosan figyeljük, ha rajzási csúcs közeledik, jelezzük.

Szépen nőnek a paradicsom, paprika, padlizsán palánták, a zöldbab is virágzik. A bór és a lombtrágya kezelésnek köszönhetően nálam nagyok és erősek a zöldségnövények, a paradicsomon már a haramdik emeleten képezi a bogyókat, ezért érdemes a további bóros kezelés.

Jó kertészkedést kívánunk!

Légrádi Angéla

Olvasta már?