Biciklivel 15 perc alatt eljuthatunk a dorogi állomásra és a Palatinusra. Lendületet kap a kesztölci bringás turizmus is. Az Önkormányzat másik pályázata is nyert: rendezni fogják a Művelődési Ház mögötti mélyút és a környező utcák vízelvezetését.

A TOP felhívásban a megyei önkormányzat koordinációjával és támogató döntésével a Kesztölci Önkormányzat két pályázatot nyert. A Kesztölc-Dorog kerékpárút kiépítésére 60 millió forint, a Művelődési Ház mögötti mélyút vízelvezetésére 30 millió forint támogatást itéltek meg. A két fejlesztést 2018-ban kezdik meg.

A kerékpárút megvalósításában az Önkormányzat civil partnere a Virágzó Kesztölc Egyesület. Környékünkön egyre több a bringás, de ha jót akarnak tekerni, autóra, vonatra kell tenniük a biciklit. Dorog, Kesztölc és Piliscsév körbe van zárva forgalmas utakkal. A tiltótáblákat ugyan levették, de kamionok között senki nem biciklizik szívesen. Kesztölc és Dorog között van egy kis ösvény, de az út annyira szűk és mélyen homokos, hogy csak a legbátrabbak merészkednek arra bringával.

A tervezett kerékpárút Kesztölc, 117-es közúton kiépítendő biztonságos átvezetéstől Kesztölc Dorog felőli határáig tart, ahová a dorogi Patak sor alsó út csatlakozik.

Mellettünk épülnek a kerékpáros úthálózatok. A nagy nemzetközi dunai útvonal részeként az Eurovelo 6 Tát és Esztergom érintésével vezet majd Bécsből Budapestre. Kesztölc ősszel bekapcsolódik a Pilist átszövő terepkerékpáros PilisBike hálózatba.

A Kesztölc-Dorog kerékpárút azért fontos a turistáknak, mert ez az út majd összeköti a dunai és a pilisi kerékpárutakat. Ezzel Kesztölc esélyt kap arra, hogy a környék kerékpáros turizmusára építve fejlődjön. Mindenki nyer: a városiak könnyen kijutnak a hegyekbe, a kesztölciek új szolgáltatásokat kínálhatnak.

A Pilisben tekerő bringások számára Kesztölc nem kijárat nélküli zsákfalu lesz, hanem olyan központ, ahol megpihenhetnek, mielőtt áttekernek a dorogi állomásra. A Duna mentén kerékpározók nem csak Pannonhalma felé tehetnek majd kitérőt, hanem kényelmesen eljuthatnak a klastromi romokhoz is.

Mi kesztölciek ezen az úton tíz perc alatt letekerhetünk majd a Palára vagy a dorogi vasútállomásra. A dorogiak elbiciklizhetnek majd a pincesorhoz egy pohárka kesztölci borért, vagy a pálos romokhoz.

A tervezett út a 117-es úttól indul, ahol  villogó lámpa hívja majd fel az autósok figyelmét a keresztező kerékpáros forgalomra. Az akácoson átvezető homokos, mélyen betaposott utat kiszélesítik, megerősitik és aszfaltozzák. Az út a lőtérnél és a kutyatelepnél éri el a dorogi határt. A tervezett út hossza 1,62 km, legnagyobb része önkormányzati terület. A megvalósításhoz a TOP 1.2.1-16 számú felhívásban 60 millió forintra adott be pályázatot az Önkormányzat. A pályázat megvalósításához nincs szükség önrészre. A pályázatban együttműködő partner az Erika Cukrászda, ahol kerékpáros szervízpontot fognak üzemeltetni. A pályázat civil partnere a Virágzó Kesztölc Egyesület.

Miért nem a járdákra és a rozoga állapotú bekötőútra fordítják a pénzt? Igen, ez a kérdés joggal merül fel. Mindannyian látjuk, hogy van a faluban is bőven megoldandó probléma. Ezekre a gondokra is keresi a megoldást az Önkormányzat. A mostani pályázat forrásait csak turisztikai fejlesztésekre lehet fordítani, és a Testület úgy döntött, hogy meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget. 

Részlet a pályázatból

Kesztölcön a projekttel elérni kívánt célcsoportok fogadásához szükséges turisztikai alapinfrastruktúra rendelkezésre áll, az az érkező vendégek kiszolgálására alkalmas.

A település személygépjárművel és helyközi autóbuszjáratokkal jól megközelíthető, köszönhetően a 117-es út melletti fekvésének.

Szálláshelyek

Kesztölcön 3 szálláshely-szolgáltató működik: a Kostel Panzió 12 (http://kostel.hu), a Vitek Panzió 8 illetve az Erdészház-Turistaszálló 12 férőhellyel.

A három szolgáltató differenciált színvonalú szálláshely-portfólióval jelentkezik, így a magasabb szállodai szintű elhelyezéstől az egyszerűbb turistaszállásig terjed a kínálat.

Éttermi vendéglátás, kereskedelem

A fejlesztés közvetlen környezetében minden, a célcsoportok számára lényeges turisztikai szolgáltatás elérhető, így az éttermi vendéglátó és a kereskedelmi egységek is.

Az előbbiek közül a legfontosabbak a Kostel Étterem, a Klastrompusztán található Tölgyfa Büfé (Kesztölc-Klastrompuszta, Tölgyfa u. 2), az Erika Cukrászda (Kesztölc, Tavasz u. 7.), az Erika Kávézó (Kesztölc, Szabadság tér 14.) illetve a Faház Söröző (Kesztölc, Klement utca 20.). Kereskedelmi egységként a Marika ABC (Kesztölc, Rákóczi u. 26.), a CBA áruház (Kesztölc, Szabadság tér 14.) és két zöldség-gyümölcs üzlet említhető.

Egyéb turisztikai szolgáltatások

A www.kesztolc.hu honlap a kor elvárásainak megfelelő, magas színvonalon tájékoztat minden érdeklődőt a település turisztikai programjairól, rendezvényeiről, a közérdekű szolgáltatói és hatósági információkról. A honlap látogatószáma 2016. július 12. - 2017. július 13. között 165.596 fő volt.

A honlap folyamatosan aktuális híreket közöl a kerékpáros turizmus témakörében is, legutóbbi anyaguk az M4 televízió Kerékpártúrák című műsorával (http://kesztolc.hu/hirek/kesztolci-hirek/v/kesztolcon-is/) foglalkozott részletesen.

Borítókép: Kara István fényképe

Olvasta már?

ROCK AND ROLL PARTY Kesztölcön

Héjja György és a ColdWell együttes szombat este a játszótér felújításáért jótékonysági koncertet adott a Kesztölci Művelődési Házban.

Tanári állás a kesztölci iskolában

Esztergomi Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Kesztölci Kincses József Általános iskola testnevelés-biológia vagy testnevelés- földrajz szakos tanármunkakör be...

Idősek Napja Kesztölcön

A hagyományoknak megfelelően az Idősek Napja alkalmából a helyi önkormányzat az Idősek Klubja munkatársainak segítségével köszöntötte a 70 év feletti szépkorúakat. A köszöntők után látványos műsorral és finom vacsorával tették emlékezetessé az ünn...