Kis gyöngyszem a szomszédban, Valovics László lírai rövidfilmje.

Leányvár történelmi és szakrális emléke az 1785-ben épült Kálvária kápolna és kereszt. A történelem viszontagságai ezt a szépséges épületet és a mellette lévő, feszületből, Szűz Mária és Keresztelő Szent János szobrából álló szoborcsoportot sem kímélték. Hazánk sok más, az emberek számára oly sokat jelentő épület-ereklyéjéhez hasonlóan a pusztulás szélére sodródott, a keresztet és az egyik szobrot a viszontagságos idők során le is rombolták.

A leányváriak azonban úgy gondolták, nem nyugodhatnak bele a veszteségbe. Így – mivel hittek az összefogás erejében – közös munkával, adományokból felújították. Ez történt 1998-ban.
A Kápolnának otthont adó Domb hiába emelkedik ki, mint Leányvár legmagasabb pontja, méltatlanul elhanyagolt maradt. Ezen az állapoton kívánt változtatni 2010-ben Hanzelik Gábor polgármester képviselőtársaival. A lehetőségek mindig megtalálják azt, aki kezdeményez. Így történt ez ebben az esetben is: a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület pályázatot hirdetett, melyen a Leányvári Német Nemzetiségi Kulturális Közhasznú Egyesület civil szervezetként tudott pályázni. Rövid volt a határidő – de a leányváriak összefogása segített legyőzni minden akadályt: a pályázati dokumentáció összeállítása, az árajánlatok bekérése, a műszaki tervek elkészítése mind időre, hiánytalanul megtörtént. A pályázattal tízmillió forintos támogatást nyertek: a leányváriak régi álma valóra válhatott: megvalósulhatott a Kápolna-dombi emlékhely mellett egy pihenőpark kialakítása is. Sőt, a parképítési munkák mellett a szobrok helyreállítására is lehetőség nyílt!
Az ajánlattételi felhívást megnyert Aleon-ker Kft. lelkiismeretes munkát végzett: a pihenő park gyönyörű lett. A cégtulajdonos, Mezős Balázs nyolc előnevelt fát is ajándékozott a pihenőnek. A parkosítási munkálatokban Hentz Béla működött még közre, a szobrászati munkákat pedig ifj. Manhertz Mátyás végezte. Az ő elkötelezett munkájuk, a leányváriak összefogása hozta létre ezt a gyönyörű kis pihenőt Leányvár csúcsán.

A leányvári Kápolna és a Kálvária-szoborcsoport a település legmagasabb pontján áll, kiemelkedik a falu fölötti domboldalon. Eddig azonban az itt lakók nehezen tudták megközelíteni, mivel meredek, omladékos rézsűk vezettek oda. A terület gyomos-gazos volt, sok magonc- és sarjadék fa, magas bokrok borították, nehéz volt közlekedni rajta. A falu központja felé forduló kálvária szoborcsoport hiányos, megrongálódott állapotban volt: a szögletes oszlopokon álló szobrok közül csak Szűz Mária szobra maradt meg, a középen elhelyezett feszület hiányos állapotban volt, Szent János szobra pedig teljességgel hiányzott a szoborcsoportból. A szobrok talpazatát képező oszlopok is megdőltek, alapjuk nem volt megfelelő. Szerencsére maradtak olyan fényképek, amelyek megőrizték a szoborcsoport eredeti alakját, így azok képezhették a helyreállítás alapját.
A tereprendezés során a fő cél az volt, hogy megfelelő terület legyen az épület körül, így lesz helye az ünnepségeknek, megemlékezéseknek, rendezvényeknek. A kápolna körüli bozótost kiirtották, így mind a Kálvária-domb, mind az épület könnyebben megközelíthetővé vált. Zúzott köves sétány kialakításával kötötték össze a Kápolna-dombot a Kálvária-dombbal – ezzel az emlékhelyek könnyen, kényelmesen megközelíthetővé, látogathatóvá váltak. A területen durvaterep-rendezésre is szükség volt, hogy esztétikusabb, állékonyabb rézsűk jöhessenek létre, melyek nem csak, hogy lankásabbak, de a csapadékvizet is elsikkasztják. A tönkrement gyepfelületet tereprendezéssel, újravetéssel állították helyre – így igazi pihenőpark jött létre. Ehhez persze szükséges volt különféle térelemek kialakítása is park sétánya mellett: pihenő padokat, hulladékgyűjtőket, információs táblákat állítottak fel.

A felújítási munkák során egy váratlan meglepetést, ajándékot is kaptak a leányváriak: „a falu történelmének egy darabja fordult ki a földből" – fogalmazott Hanzelik Gábor polgármester. Az eredeti Mária szobor és a kereszt egy-egy darabját találták meg a földben. Helyreállításuk, sajnos, már nem lehetséges, de a megtisztításuk után kiderült, hogy megőrizhetőek az utókor számára.
A leányvári Kápolna és a Kálvária-szoborcsoport szomszédságában, gyönyörű természeti környezetben vár mindenkit a pihenő park. Csodálatos hely a kikapcsolódásra, lelki feltöltődésre. Vigyázzunk rá együtt, hiszen a miénk!

Olvasta már?

Itt az új esztendő

Tóth Tibor festményével és Makovics János versével köszöntjük az új esztendőt.

Könyv készül a kesztölci hegyekről

Süttő Ildinek otthont, biztonságot, nyugalmat jelentenek a kesztölci hegyek. Szakdolgozatát a Pilis természeti kincseiről írta. Ezt a művet fogja kiadni májusban a Virágzó Kesztölc Egyesület. A szerzővel Nyírő András beszélgetett.

Karácsonyi vacsora

Bárkányi Valkán Zoltán novellája egy régi kesztölci karácsonyt idéz.

Áldott, békés karácsonyt!

Tóth Tibor téli festményével, Makovics János karácsonyi verseivel kívánunk áldott, békés karácsonyt olvasóinknak.