Régészek, geológusok, nyelvészek kutatják a Pilist, és Kesztölc környékét. Doktori disszertációk, angol nyelvű tanulmányok, tudományos publikációk jelentek meg számos témában.

Ki gondolta volna, hogy például a közeli 300 grádics túristaösvényhez ilyen Döbrögi-legenda fűződik: 

"E vastag, öreg, ma is fajéiként fenntartott bükkfához kötözték asszonyruhá­ba öltözött kesztölci vadorzók(?) büntetésképpen Jakus János városi erdészt, az 1920-as években, mivel kegyetlen, a szegényekkel együtt nem érző, népsze­rűtlen ember volt. Állítólag csak harmadnapra szabadította ki egy arra haladó kesztölci ember az éhségtől, szomjúságtól, rengeteg szúnyogcsípéstől halálra, vált erdészt, aki - hála helyett - erdei kihágás alapos gyanúja címén felje­lentette megmentőjét." (A Dél-nyugat Pilis helyneveinek magyarázata)

A Pázmány Péter Tudományegyetem régészhallgatói Klastrompusztán dolgoztak, ezt dokumentálja a fényképösszeállítás.

Olvasta már?

Fórum a Pilisi Bioszféráért

A Pilisi Bioszféráért Fórum Tanácsadó Testülete szervezésében, november 29-én, csütörtökön az esztergomi Városházán kerül megrendezésre a "Fórum a Pilisi Bioszféráért" című rendezvény.

Makovics János: Novemberke

Makovics János: Novemberke És eljött ismét novemberke. Fázós, rozsdabarna hideg éjszakák s nappalok, melyek nem kirándulásra hívogatók. Mégis, szép ez a novemberke. Merengető,...